Mali grad

Reševalna intervencija treh pohodnikov

20.05.2013

 

Včeraj ob 20.50 so pri sestopu s Kamniškega sedla proti Kamniški Bistrici trije pohodniki zašli z markirane poti in se znašli na brezpotju nad Rokovnjaškimi luknjami. Zaradi neprehodnega in nepoznanega terena niso mogli nadaljevati poti ne naprej, ne nazaj.

Z njimi smo imeli vzpostavljen telefonski kontakt. Povedali so nam tudi koordinate, kje se nahajajo. Na pot smo se podali z obema intervencijskima voziloma in dodatnimi osebnimi vozili s katerimi smo se zapeljali na Jermanco. Bazo smo imeli Pri Jurju v Kamniški Bistrici.

Po vnosu koordinat v GPS in primerjavo le teh na digitalni karti smo hitro posumili, da z njimi nekaj ni v redu, saj so te kazale na pobočje Mokrice, izgubljeni pa so nam nakazali z lučjo prenosnega telefona, da se nahajajo na levi strani Kamniške Bistrice in ob dejstvu, da so sestopali s Kamniškega sedla, smo sklepali, da so koordinate napačne.

Po kasnejši analizi sledi smo ugotovili, da smo jih našli 1,6 km iz markirane planinske poti, na izredno težavnem in nevarnem terenu. Vsi trije so imeli dobro planinsko obutev, eden izmed njih je bil psihično in fizično izčrpan in smo ga s težavo pospremili do intervencijskega vozila.

Napake, ki so jih storili, bi jih lahko stale življenja:

Poleg omenjenega se je ponovno izkazalo, da ni za zaupati posredovanim koordinatam, ki jih prejmemo od pogrešanih oz. ponesrečenih.

Po zadnjih dveh smrtnih žrtvah, se je tokratna intervencija končala srečno, pa kaj kmalu lahko temu ne bi bilo tako.

Še enkrat opozarjamo vse obiskovalce gora, da na svojih turah poskrbijo, da bodo v nahrbtniku imeli obvezno planinsko opremo (prva pomoč, čelna svetilka, alu folija, topla oblačila, kapa, rokavice, sončna očala, zaščitna krema s faktorjem in železna rezerva). Pomembno je tudi, da se na turo pripravite in ne nadaljujete poti v kolikor ni markirana ali pa ta postane neprehodna. Planinske poti v Sloveniji so odlično in vzorno označene in urejene in za tovrstne nesreče ni nobenega vzroka.

Besedilo in fotografije: Matjaž Šerkezi


<< Nazaj | Novice