Mali grad

Rekordno število obiskovalcev v Kamniku pozdravilo približno 2500 narodnih noš

13.09.2015

 

S tradicionalno povorko se je zaključila prireditev 45. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine, ki je v štirih dneh v Kamnik privabila preko 40.000 obiskovalcev. Bogat program, v katerem je lahko vsak našel nekaj zase, in sončno vreme sta poskrbela, da je srednjeveško mesto vse štiri dni prireditve pokalo po šivih.

Kamnik se je v zadnji dan festivala prebudil ob zvokih Godbe Vodice, ki je med obrtniki na Šutni z glasnimi koračnicami pozdravila prve jutranje obiskovalce. Živahnemu taktu je na Glavnem trgu prisluhnil tudi župan Občine Kamnik Marjan Šarec.

Folklorni festival v Kamniku je že pred časom presegel slovenske meje, saj zadnjih nekaj let med nastopajočimi spremljamo tudi tuje folklorne skupine. Rednim sooblikovalcem programa, Kulturno-umetniškemu društvu Lučka in SKUD Vidovdan s srbskimi tradicionalnimi plesi, so se letos pridružili folklorni plesalci iz Škotske, Češke in Šrilanke. S svojimi nastopi so pestri kulturni dediščini dodali še kanček tujih etnoloških posebnosti, ki vedno znova presenetijo s svojo drugačnostjo.

Najbolj pričakovano dejanje Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine je  vsako leto zagotovo povorka narodnih noš. Tudi letos je točno ob 15. uri kamniške ulice preplavila barvita in raznovrstna množica udeležencev, ki je veselo pozdravljala obiskovalce ob poti. Ob poskočnih zvokih harmonike se je po Kamniku sprehodilo približno 2500 narodnih noš in drugih udeležencev, ki s svojimi opravami vsako leto dokazujejo kako bogata je slovenska oblačilna dediščina.

Največ navdušenja je požela velikanska kamniška majolka, ki so jo na vozu po ulici Šutna popeljali kamniški pa tudi gostujoči keramičarji. Umetniki prav danes zaključujejo 2. bienalne dneve keramike in lončarstva na Malem gradu, v sklopu katerih so posebno pozornost namenili prav umetelno izdelani in ročno poslikani kamniški majolki.

Povorki sta se pri Samčevem predoru v mestnem jedru priključila tudi župan Občine Kamnik Marjan Šarec in v.d. direktorja Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Franci Kramar, ki je pozdravil obiskovalce: »Spoštovane obiskovalke, spoštovani obiskovalci, drage Kamničanke, dragi Kamničani, s tradicionalno povorko narodnih noš se počasi zaključujejo, lahko rečem, najboljši in največji dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine. Temu podatku v prid govori številka 40.000 obiskovalcev v štirih dneh. Samo danes se je povorke narodnih noš udeležilo več  kot 2.500 ljubiteljev oblačilne dediščine. Ponosen sem, da sem Kamničan, Kamničani smo namreč še enkrat dokazali, da spoštujemo dediščino in upam, da bodo tudi naši zanamci spoštovali dediščino in ohranjali tradicijo, ki smo jo mi že 45. leto zapored. Dovolite mi, da se zahvalil vsem tistim, brez katerih ti Dnevi narodnih noš ne bi uspeli tako kot so, in sicer ekipi Občine Kamnik z županom Marjanom Šarcem, ki je vse štiri dni živel z nami in vami, sponzorjem, vsem nastopajočim skupinam, ki so pošteno razgrele oder in obiskovalce, vsem udeležencem povorke, rekordnih 2.500 jih je bilo, vsem ponudnikom na stojnicah in sejmu domače in umetnostne obrti, avtorjem razstav, Sabini Romšak, Andreji Stržinar in Primožu Hiengu, neumorni Tatjani Hlačer, ki oživlja kamniško majolko, vsem ponudnikom Okusov Kamnika, še posebej Janezu Uršiču, ki je tri dni kuhal najboljši Firštov golaž, posebna zahvala gre tudi Folklorni skupini Kamnik, voditelju Tomažu Simetingerju za štiri dni odličnega povezovanja, javnim delavcem Občine Kamnik, ki so vse štiri dni skrbeli za čistočo našega mesta, redarjem, ki so omogočili nemoten potek povorke in ne nazadnje se zahvaljujem moji mladi, prerojeni, majhni ekipi, ki je kar nekaj mesecev prenašala sitnega šefa. Hvala vsem vam in se vidimo drugo leto.«

Zaključna beseda izjemno uspešne kamniške prireditve 45. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine pa je pripadla županu Občine Kamnik Marjanu Šarcu: »Drage Kamničanke, dragi Kamničani, številne obiskovalke, obiskovalci iz drugih krajev! Zaključili smo 45. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine. Številke so spet rekordne, obisk je bil primeren programu, ki je bil letos res izjemen. Organizator, Zavod  za turizem in šport v občini Kamnik, se je izjemno potrudil, da je vsakemu izmed vas in nas ponudil, kar si želi - zabave, veselja, kulture in nekoliko pogleda za nazaj, kajti tisti, ki spoštuje preteklost ima tudi prihodnost. Veseli smo, da danes uspešno končujemo 45. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine. Hvala spoštovane Kamničanke, spoštovani Kamničani, ker ste se jih udeležili in seveda toplo povabljeni k nam v Kamnik na 46. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine. Vaša prisotnost nam vedno polepša to praznovanje. Srečno!«

Prav zdaj pa poteka revija kamniških narodno-zabavnih ansamblov s katerimi bo več kot 20.000 nedeljskih obiskovalcev zaplesalo na svidenje jubilejni 45. prireditvi in že zaklicalo v pozdrav naslednjim, že 46. Dnevom narodnih noš in oblačilne dediščine v Kamniku.

Besedilo: Sara Vidmar in Janja Zorman Macura
Fotografije: Klemen Brumec in Bojan Težak


<< Nazaj | Novice