Mali grad

Rekordna udeležba na 5. Maratonu Alpe Scott

03.07.2011

 

Maraton Alpe Scott, ki je danes v Kamnik na štart privabil nekaj manj kot 700 udeležencev, je ponovno dokazal, da je edinstven kolesarski maraton pri nas.

Poleg rekordne udeležbe tudi nov rekord trase okoli Kamniško-Savinjskih Alp, ki ga je s časom 3,36:37 dosegel Velenjčan Gregor Tekavec.

Rekordnih 693 udeležencev iz 6 držav, idealne vremenske razmere, najhitrejša Urša Pintar in Gregor Tekavec z novim rekordom trase, so zaznamovali 5. kolesarski Maraton Alpe Scott. Edinstvena prireditev organizatorja KD Alpe iz Kamnika, ki povezuje kraje okoli Kamniško-Savinjskih Alp, 11 občin in dve državi, je znova zasijala v vsem razkošju. Še enkrat se je pokazalo, da gre pri Maratonu Alpe za butično množično kolesarsko prireditev, ki ji v Sloveniji po naravnih lepotah ni para. Tekavec je krog prepeljal v času 3,36:37, Pintarjeva pa 3,58:00. Drugo mesto je osvojil Andrej Marovt Helešič iz Ljubnega in tretje Andrej Guček. Med ženskami je bila druga lanska zmagovalka Tjaša Rutar in tretja Teja Gulič.

Pred desetimi leti na tako zahtevni prireditvi s 130 kilometri in 2000 metri višinske razlike, ki vodi čez tri gorske prelaze - Jezersko, najvišje Pavličevo sedlo (1400m) in Črnivec - po vsej verjetnosti ne bi zbrali niti 200 udeležencev. Maraton, ki je za vse udeležence poseben izziv, v osnovi ni dirka, čeprav je bilo poskrbljeno za popolno zaporo cest po predpisih.

 

Med udeleženci pa tudi letos nekaj zvenečih imen iz profesionalnega kolesarstva, ki so preizkušnjo vzeli kot druženje - Gorazd Štangelj, Novozelandec Jeremy Jates, junak VN Kranja Luka Mezgec, najbolj vsestranski slovenski kolesar Mitja Mahorič so prireditvi dali jagodo na torti. Med udeleženci sta bila denimo tudi biatlonca olimpijca Klemen Bauer in Peter Dokl, da ne omenjamo nekdanjih šampionov Primoža Čerina, Bojana Ropreta, Boruta Rovščka.

Maraton Alpe je tako za nekaj ur tudi skozi celotno traso dal prednost kolesarjem, kar je v tujini, v Dolomitih, že poznano kot zelo atraktivna turistična ponudba.   

»Na maraton pridem zaradi družbe. To je izjemno lepa trasa, nalašč za dober trening. Profesionalni kolesarji moramo biti prisotni med ljubiteljskimi kolesarji. Najlepše pa je na koncu, kot na vsaki dirki,« se je pošalil Štangelj, ki je sicer celotno traso prevozil s Tekavcem in del z Novozelandcem, vendar je v cilju profesionalno dal prednost amaterjem.

Kot najtežji maraton, z že lepo tradicijo in medijsko prepoznavnostjo, je Maraton Alpe na cilju opisal Velenjčan Gregor Tekavec. »Zmaga mi pomeni veliko, saj tako vidiš, koliko si čez leto delal – rezultata sem zato seveda zelo vesel,« je v cilju še dodal 36-letni profesor športne vzgoje.

Na maratonu je vsako leto tudi bolj številčna ženska populacija. Urša Pintar, sicer kolesarka kluba Garmin Polet, je denimo premagala mejo štirih ur. »Zares sem se dobro počutila. Morda je pomagalo, da sem šla na maraton spočita,« je izboljšan čas za 11 minut opisala Kranjčanka, ki je na Maratonu Alpe že zmagala.

Letošnji 5. Maraton Alpe je bil zagotovo najlepši doslej, ob trasi pa se je zbrala tudi številčna množica navijačev in krajanov. Maraton tudi po tej plati dobiva prepoznavnost. Zanimivo, da so v maraton prvič vključili tudi mini promocijsko karavano, po zgledu največjih dirk.

»Seveda maratona ne bi bilo brez izjemnega sodelovanja lokalnih skupnosti in številnih prostovoljcev iz vseh krajev okoli Alp,« je ob zaključku prireditve povedal vodja maratona Janez Jarm, ki seveda ni skrival zadovoljstva nad lepo udeležbo in tako še eno uspešno izvedbo maratona.

Občina Železna Kapla in Slovenska športna zveza na avstrijskem Koroškem sta že drugo leto zapored pripravili tudi nagrade za najhitrejšega in najhitrejšo na Pavličevo sedlo, lovorika pa je pripadla Tekavcu in Pintarjevi.

Poleg Maratona Franje in Juriša na Vršič je Maraton Alpe letos združen v posebni niz za Pokal Schneekoppe. Zanimiva pa je tudi pripomba organizacijskega direktorja Franje Gorazda Penka, ki je dejal, da se Maraton Alpe ne more primerjati s Franjo, saj gre za povsem drugačni prireditvi, z drugačno zasnovo. Maraton Alpe je zaradi zahtevnosti pač za izbrance.

Rezultati so objavljeni na www.timingljubljana.si

Besedilo in fotografije: Nika Vrhovnik


<< Nazaj | Novice