Mali grad

Redni letni občni zbor članic Društva podeželskih žena Tuhinjske doline

10.03.2018

 

Dopoldan je v gostilni pri Čibru v Tuhinjski dolini potekal redni letni občni zbor Društva podeželskih žena Tuhinjske doline. Zbranim, več kot stotim članicam in gostom, se je pridružil tudi župan Marjan Šarec.

Društvo povezuje žene in dekleta s celotnega območja Tuhinjske doline. Poznano je po pridnih rokah svojih članic, ki svoje delo opravljajo z vso skrbnostjo in predanostjo. Znanje, izkušnje in ljubezen do domače zemlje jim ohranjajo žilavost in trdnost pri kljubovanju vsem naporom, obenem pa jim dajejo vedno nov zagon in številne ustvarjalne ideje. Namen Društva je druženje, izobraževanje članic in ohranjanje ljudskega izročila, zato so vsako leto organizirane strokovne ekskurzije, različni tečaji in delavnice, literarna srečanja ter letna srečanja s sosednjimi in prijateljskimi društvi.

Uvodna beseda letošnjega občnega zbora je pripadala predsednici Društva podeželskih žena Tuhinjske doline Bernardi Štrajhar, ki je govorila o realizaciji dela preteklega leta: »Ponovno je prišel čas za naš vsakoletni redni občni zbor. Vesela sem, da si vzamete čas zase in za Društvo ter se vsako leto zberemo v tako velikem številu. V lanskem letu smo bile zelo dejavne na več področjih. V začetku leta smo se udeležile vseh občnih zborov v sosednih društvih in občnega zbora Zveze kmetic Slovenije. Organizirale smo občni zbor, se odpravile na ekskurzijo v Celje, na vrtnarski sejem Flora in poroka ter alter-med, ogledale smo si kmetijo Podpečan v Galiciji pri Žalcu. Kuhale smo na kuharskem tečaju z gospodom Mrzelom in v mesecu juniju v Kamniški Bistrici predstavile naše društvo s Francijem Peterneljem gostilna pr' Francet. Junija, na dan državnosti, smo pogostile 300 gostov v Mekinjskem samostanu.« To je le nekaj izmed številnih dogodkov, ki so se jih članice udeležile. Na svetovni dan kmetic so se udeležile izbora kmetice leta, v organizaciji Zveze kmetic Slovenije, kjer jih je zastopala je Mihela Hribovšek. Svoj nagovor je predsednica strnila z naslednjimi besedami: »Za konec leta se je Odbor sestal pri Mežnarju s sestankom in zaključkom uspešnega leta 2017. Tudi z Občino Kamnik odlično sodelujemo, saj nam preko različnih razpisov, omogoča nemoteno delovanje Društva. Lani smo tako pridobile sredstva preko razpisa za tehnično pomoč in razpisa za delovanje društva na področju kmetijstva. Za to se jim iskreno zahvaljujemo.«

Članice so v nadaljevanju potrdile ostala poročila leta 2017 in sprejele program dela za leto 2018. Letos bodo izvedele kuharski tečaj z gospodom Mrzelom, delavnice s Sonjo Lončar o začimbah in ekskurzijo v okolico Rogaške Slatine. Imele bodo srečanje članic s sosednjimi društvi v Palovčah, v načrtu pa imajo tudi nakup prtov za pogostitev. V oktobru bodo odšle v Zagorje s kandidatko za kmetico leta. Kot vsako leto pa bodo obiskale članice z okroglimi obletnicami in sodelovale ter se predstavljale na različnih pogostitvah.

Župan Marjan Šarec se članicam Društva podeželskih žena Tuhinjske doline vedno znova rad pridruži ob njihovem rednem letnem občnem zboru. Ob tej priložnosti jim je čestital za dan žena, za njihovo uspešno lanskoletno delo, se jim zahvalil za njihova dobra dela in pohvalil prizadevnost članic, ki je vidna na vseh področjih.

Za kulturno popestritev današnjega prijetnega druženja je poskrbela Branka Božič, Tone Iskra je prebral pesmi članicam za dan žena in materinski dan, ena izmed članic pa je prebrala pesem, ki jo je napisala sama.


<< Nazaj | Novice