Mali grad

Razstava klekljanih čipk

23.12.2010

 

Včeraj ob 16. uri je klekljarsko društvo Čebelica iz Most pri Komendi, ki je bilo ustanovljeno leta 2007, v preddverju in na stopnišču občinske stavbe v Kamniku odprlo razstavo klekljanih čipk. Na razstavljenih čipkah so upodobljeni splošni klekljarski motivi od narodne noše do raznih živalskih in verskih motivov. Njihov trud in voljo je pozdravil tudi župan Marjan Šarec.

Začetki združevanja ljubiteljev klekljanja na Komendskem segajo že v leto 2001, ko je mentorstvo prevzela likovna pedagoginja Stana Pibernik iz Suhadol pri Komendi. Društvo združuje stare in mlade ljubitelje čipk iz širše kamniške in komendske okolice. Približno petdeset članic in članov društva izdeluje ročno klekljane čipke za različne namene. Njihovi umetniški izdelki krasijo oblačila, tekstilno stanovanjsko opremo, liturgična oblačila, voščilnice, nakit in podobno. Izdelujejo tematske čipke kot so čebelica, lectovo srce, novoletna voščilnica, motivi Kamnika, živali. Vsako leto pa pripravijo več razstav doma in v drugih krajih po Sloveniji.

Za včerajšnji kulturni program so poskrbeli člani družine Berlic ter citrarka Darinka Močnik. Župan Marjan Šarec se je klekljaricam zahvalil za trud in voljo, da s čipkarskim ustvarjanjem ohranjajo slovensko kulturno dediščino.


Razstava čipk je v stavbi Občine Kamnik postavljena v pritličju, prvem in drugem nadstropju ter bo na ogled vse do konca januarja 2011.


<< Nazaj | Novice