Mali grad

Razglašen je rdeči alarm

05.11.2014

 

Danes čez dan bo najmočneje deževalo v Posočju, kjer lahko zapade okoli 100 litrov padavin na kvadratni meter. Ponovno so mogoče poplave. Obstaja nevarnost plazov.

Tukaj lahko spremljate stopnjo nevarnosti poplavljanja rek: http://www.arso.gov.si/vode/opozorila/

V noči na četrtek se bodo padavine še okrepile in postopno zajele večji del države. Tako bosta pričakovana večja količina padavin in naraščanje rek lahko marsikje povzročala težave, opozarjajo na Arsu. Četrtek bo deževen, vmes bodo tudi nevihte in nalivi. Tudi v južni in osrednji Sloveniji lahko pade od 50 do 100 litrov dežja na kvadratni meter, krajevno pa celo več.

Ponoči bodo lahko ob intenzivnih padavinah močneje narasle reke na območju severozahodne in jugozahodne Slovenije, zlasti reke v Zgornjem Posočju, Goriških brdih, v porečjih Vipave in reke Reke. V četrtek čez dan se bo naraščanje rek razširilo v osrednjo, severno in južno Slovenijo. Močneje lahko narastejo reke s povirji v Kamniško-Savinjskih Alpah in predalpskem hribovju Julijskih Alp, na Koroškem, Zasavju in Notranjskem. Zaradi tega je Arso svoje opozorilo z oranžnega dvignil na rdeči alarm.

V hribovitem svetu zahodne in južne Slovenije bo lahko skupna količina padavin v naslednjih dneh presegala 200 litrov na kvadratni meter, močno deževno vreme pa se bo nadaljevalo vse do sobote. Na Arsu priporočajo previdnost in redno spremljanje meteoroloških in hidroloških napovedi in opozoril.

Povečana nevarnost plazov

Geološki zavod Slovenije je ob tem opozoril na povečano verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov na območju severozahodne in zahodne Slovenije. Prebivalci na teh območjih in predvsem tam, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo zato pozorni na dogajanja v tleh nad in pod objekti, zgrajenimi na pobočjih ali tik ob njih.

Še posebej naj bodo pozorni na sveže razpoke v opornih zidovih, nagibanje in rušenje zidov, posedanje in zdrse zemljine. Prebivalcem teh območij svetujejo naj na strmih in nestabilnih pobočjih in brežinah iščejo znake premikov in poškodb (odpiranje razpok) ter tudi znake zamakanja vode na zemljišču. Podrobnejša navodila so dostopna na tudi na njihovih spletnih straneh.

Da bi pravočasno odkrili nastajajoči zemeljski plaz, je zelo pomembno stalno opazovanje plazovitega območja. Oglede še posebej priporočajo po izdatnejšem dežju, enako tudi po potresih. Na geološkem zavodu svetujejo, da o pojavih plazu ljudje takoj obvestijo pristojne službe (občino, upravno enoto, civilno zaščito). Glede na trenutno vremensko napoved za prihodnje dni obstaja možnost povečane verjetnosti pojavljanja zemeljskih plazov tudi na območju osrednje Slovenije.

Vir: rtvslo.si


<< Nazaj | Novice