Mali grad

Pustno rajanje prihaja v Kamnik: »Pustne šeme vseh oblik in barv, pridite na plan!«

06.02.2016

 

Pustno rajanje prihaja v Kamnik: »Pustne šeme vseh oblik in barv, pridite na plan!«»Od hiše do hiše, od vrat do vrat
prinašamo smeh vam in s smehom pomlad.
Zato pa nam dajte en dinarček, dva,
tri bobe, tri krofe, en košček mesa.«

Bliža se najbolj razigran praznik, ki tudi najbolj resne spravi v dobro voljo in jim privabi nasmeh na obraz. Čeprav se letošnja zima se še ni niti dobro začela, jo bomo že prav kmalu preganjali izpred naših pragov, saj po stari poganski navadi pust prinaša pomlad. Ta poseben del ljudske kulture, ki ohranja tradicijo pustnih šeg in običajev, vsako leto zaživi tudi na Kamniškem.

Kamniški karneval 2016

»Pustne šeme vseh oblik in barv, pridite na plan!« Vabimo vas na tradicionalni kamniški karneval, ki bo letos že tretjič prečkal najlepšo kamniško ulico Šutno in se ustavil na velikem pustnem rajanju na Glavnem trgu, kjer nas bo zabavala skupina Soul, jazz in jaz.

Zbiranje pustnih mask na pustni torek, 9. februarja 2016, se bo pričelo ob 16.30 pred rojstno hišo Rudolfa Maistra na Šutni, kjer bodo na stojnici potekale tudi prijave na pustno tekmovanje. Najbolj izvirne v dveh kategorijah, posamičnih in skupinskih mask (minimalno 2 osebi), tudi letos namreč čakajo bogate nagrade, posebne pozornosti pa bodo deležne predvsem tipične kamniške maske, ki jih bo Veronika ocenjevala s svoje razgledne točke na malograjskem griču.

Povorka, ki ji bo takt dajala Mestna godba Kamnik, bo na svojo pot skozi mesto krenila ob 17. uri, vodile pa jo bodo članice Društva kamniških mažoretk Veronika. Gledalci boste ob pozornem opazovanju lahko zasledili tudi čisto pravi vlak iz Arboretuma Volčji Potok, manjkal pa ne bo niti, letos še posebej lično urejen, kamniški Mamut. Za njim se bodo zvrstili plesalci Plesnega kluba ŠinŠin, glasbeniki Glasbene šole Kamnik, pomaranča Nimm 2 in mnoge druge maske, ki jih boste s svojimi pustnimi idejami pričarali obiskovalci.

Na Zavodu za turizem in šport v občini Kamnik so veseli, da je karneval vsako leto bolj obiskan in vas vabijo, da se tudi letos opremite s pustnimi pripomočki, baloni, trakovi in konfeti, ter se jim pridružite.

Vstop je za maske brezplačen, za povrh pa vsaka dobi še en masten krof!


Popolna zapora na javnih cestah in javnih prometnih površinah v torek, 9. februarja 2016

Predlagatelju Zavodu za turizem in šport v občini Kamnik, Glavni trg 2,1241 Kamnik (organizator oziroma prireditelj), se dovoljuje zaradi prireditve »KAMNIŠKI KARNEVAL« izvesti začasno spremembo prometnega režima – popolno zaporo na javnih cestah in javnih  prometnih površinah:

Obvozi

Opozorilo

Vse stanovalce na delu Glavnega trga kjer bo osrednji prireditveni prostor in stanovalce Zapric, Kolodvorske in Streliške bo prireditelj o zaporah in o preusmeritvah prometa pisno obvestil najmanj 3 dni pred zaporo ceste.

Sobota, 6. februar 2016

Pustni sprevod po Duplici

Osnovna šola Marije Vere letos že 6. leto zapored prireja tradicionalni pustni sprevod in pustno rajanje, ki bo letos v soboto, 6. februarja 2016.

Sprevod bo izpred šole krenil ob 9. uri in pot nadaljeval po osrednjem delu Duplice.

Popolna zapora na javnih cestah in javnih prometnih površinah v soboto, 6. februarja 2016, od 9. do 11. ure

Predlagatelju Osnovni šoli Marije Vere Kamnik, Ljubljanska cesta 16a, Kamnik (organizator oziroma prireditelj), se dovoljuje zaradi prireditve »Otroški pustni sprevod 2016« izvesti začasno spremembo prometnega režima – popolno zaporo na javnih cestah in javnih  prometnih površinah:

Način zapore


Pustne maske na Veliki planini

Pustno vzdušje bo prisotno tudi na Veliki planini in zato vas družba Velika planina d.o.o. ob tej priložnosti vabi na čudovito, s snegom olepšano planino. Pustne maske bodo bogato nagradili in jih v čim večjem številu vabijo v njihovo družbo.

Dve odrasli pustni maski prejmeta eno vozovnico za nihalko brezplačno. Ugodnost velja na pustno soboto, 6. februarja 2016, ter na pustni torek, 9. februarja 2016.

Na Veliki planini zime ne bodo odganjali, vendar se bodo veselili in mastili z odličnimi krofi in dobrotami izpod rok kuharjev, ki so vam tudi za pustno soboto, 6. februarja 2016, pripravili prav poseben pustni meni. Njihov kuhar Andraž Močnik na vprašanje: »al’mate kej za pusta hrusta?« odgovarja: »Da, za pusta pa hrustljavih dobrot res ne bo ne manjkalo.«

Obiskovalci se na okrepčilo podajte v okrepčevalnico Zeleni rob, kjer bodo na vas čakale domače pripravljene enolončnice in odlični skutni štruklji. Ob odhodu v dolino pa vabljeni v Gostilno Pod žičnico, kjer so za vas pripravili novo pustno vikend ponudbo. Tokrat bo zadišalo po okusnih testeninah s piščancem in zelenjavo, ocvrtem piščancu v sezamovi skorjici s prilogo in po našem odličnem nadevanem zrezku imenovanem Velika planina.

Vabljeni na planino, ki je že pobeljena in mikavna za zimski sprehod. Pridite in se poveselite. 


S pustno masko in knjigo k Svetemu Primožu

Člani Kluba gorskih tekačev Papež in udeleženci Zimske lige bodo v soboto, 6. februarja 2016, k Svetemu Primožu znova pripravili svojevrsten športno-kulturni zabaven dogodek, saj se bodo, pustno opravljeni, tokrat v hrib podali tudi s knjigami.

Tokratna pustna sobota na Svetem Primožu bo zagotovo nekaj posebnega, saj bo, v počastitev pusta in skorajšnjega kulturnega praznika, obarvana tako pustno kot tudi kulturno. Tekači, pohodniki in drugi obiskovalci Svetega Primoža se bodo v hrib namreč podali pustno našemljeni ter s knjigami v rokah oziroma nahrbtnikih, s čemer se bodo na precej izviren in svojevrsten način poklonili tako pustu, kot spominu na pesnika Franceta Prešerna.


Veselo pustovanje in otroško pustno rajanje v Športno-kulturnem domu Mekinje

Športno kulturno društvo Mekinje vabi na veselo pustovanje in otroško pustno rajanje, ki bo v soboto, 6. februarja 2016, od 10. do 12. ure v dvorani društvenega doma.

Vsaka pustna maska dobi krof in sok.


Tradicionalni pustni smuk

Na aktivno pustovanje vas vabi Planinsko društvo Bajtar Velika planina, ki v soboto, 6. februarja 2016, prireja tradicionalni pustni smuk.

Tekmovanje, ki se bo začelo ob 11. uri, bo potekalo pri Domžalskem domu na Mali planini, najboljši tekmovalci in najlepše maske pa bodo tudi nagrajene. 

Od parkirišča pri kamnolomu na Ravneh bo v primeru slabe dostopnosti med 9. uro in 9.30 organiziran prevoz za maškare.


Pustno rajanje s podelitvijo nagrad za najboljše maske v Pubu Pod Skalo

Pub Pod Skalo v soboto, 6. februarja 2016, ob 21. uri prireja tradicionalno pustno rajanj, ki bo letos že prvo soboto v februarju.

Že imate idejo za pustni kostum? Snežaki iz Nevelj, plesoče mušnice, pravljični liki iz Hobbita ... je le nekaj zmagovitih mask iz preteklih let. Tudi letos bomo nadaljevali z dolgoletno tradicijo in najbolj izvirnim pustnim kostumom podelili nagrade.

Za najboljši plesni glasbeni izbor bo poskrbel naš stalni sodelavec za mešalno mizo - DJ Sekalski.

Vabljeni, da se nam pridružite na zagotovo najbolj sproščenem žuru v letu.

Za prireditev velja prost vstop.


Veselo pustovanje Pri planinskem orlu

V soboto, 6. februarja 2016, se v gostilni Pri planinskem orlu obeta veselo pustovanje z Ansamblom Ponočnjaki. Najlepše maske bodo seveda bogato nagrajene.

Informacije in rezervacije: Gostilna Pri planinskem orlu, Stahovica 20,
1242 Stahovica, telefon: 01 8325 410, elektronska pošta: info@priorlu.si


Ples v maskah na Črnivcu

Pustni ples v maskah z ansamblom Poljanšek pripravljajo v gostišču GTC 902 Črnivec, na soboto, 6. februarja 2016, od 20. ure dalje.

Veselo pustno rajanje bo trajalo do jutranjih ur, najboljše in najlepše maske pa bodo nagrajene z lepimi nagradami.


Pustovanje Pri Čibru

Tradicionalno pustovanje bo v soboto, 6. februarja 2016, od 19. ure dalje potekalo v Gostilni pri Čibru.

Za ples in zabavo bodo poskrbeli člani skupine Špica, za odlično hrano, pijačo in nagrade za najboljše maske pa gostilna pri Čibru.

Rezervacije sprejemajo na telefonski številki 01/839 27 18.


Maškarada v Atriumu

Vabljeni na maškarado v Atriumu, ki bo v soboto, 6.  februarja 2016, od 21. ure dalje.

Za glasbo bo poskrbel DJ JURE.

   

Nedelja, 7. februar 2016

Pustna povorka v Motniku 

nedeljo, 7. februarja 2016, ob 15. uri vabljeni v Motnik, kjer se bo odvijala pustna povorka skozi trg Motnika.

Zbor pustnih mask je na vzhodni strani Motnika (pri Cotl).


<< Nazaj | Novice