Mali grad

Pustni sprevod po Duplici

26.02.2017

 

Pustni sprevod po DupliciLetos nas je na pustno soboto pričakala našemljena tudi narava. Po pomladnih temperaturah se je odela v sneg in nas kar čakala, da ga preženemo.

Že tradicionalno so se ob 9. uri pred Osnovno šolo Marije Vere zbrale pustne šeme. Učenci, zaposleni, vrtčevski otroci, starši, babice in dedki. Ob taktih godbe iz Stranj so zaplesale mažoretke. V uvodnem nagovoru smo slišali, da je pustovanje eden najstarejših ljudskih običajev ter vzroke, zakaj so se ljudje sploh pričeli šemiti. Da nadaljujemo star običaj, smo se v sprevodu odpravili po dupliških ulicah. In res, prikazalo se je sonce in sneg se je pričel taliti. Spremljali in varovali so nas dupliški prostovoljni gasilci, za kar se jim iskreno zahvaljujemo.

Po vrnitvi pred šolo smo se posladkali s krofi, sledil pa je ples pod vodstvom čebelice in samoroga iz Plesne šole Miki. Celotno dogajanje in vse maske so budno spremljale oči strokovne komisije, v kateri so bili predstavniki učencev, zaposlenih in staršev. Imeli so težko delo, saj je bilo zanimivih mask res veliko. Na Duplico so prišle evropske znamenitosti - pariški Eifflov stolp, angleški Big Ben ter italijanski poševni stolp iz Pise. Predstavnik začetka šemljenja, jamski človek, je imel s seboj čisto pravo kost! Veliko zanimanja pa so poželi tudi lego strički, pralni stroj in France Prešeren.

Na predmetni stopnji sta bila s pouka prostim dnem nagrajena kar dva najbolj izvirna razreda -  DJ-ji ter likovna razstava s slikarji, paleto, barvami, čopiči ter umetniškimi deli. Posebno nagrado so dobili tudi izvirno našemljeni zaposleni.

Letošnje pustovanje je bilo več kot očitno uspešno.

Besedilo in fotografije: Helena Brezar


<< Nazaj | Novice