Mali grad

Pustne šeme tudi na Veliki planini

10.02.2016

 

Pustne šeme tudi na Veliki planiniPustne maske so obiskale tudi Veliko planino. Torek je bil še zadnji dan, ko pustne maske skušajo odgnati zimo in v deželo priklicati pomlad. Z včerajšnjim dnem se torej konča čas pustnih norčij, z današnjim dnem, s pepelnično sredo, pa se prične postno obdobje, ki traja vse do velike noči oziroma 40 dni.

Praznik pusta je v naši deželi kar dobro zakoreninjen. Številna naselja po Sloveniji so pripravila posebne pustne povorke, ki so se jih udeležili domačini in priklicali tudi mnoge druge obiskovalce. Tudi na Veliki planini smo se odločili, da povabimo maškare, da s svojimi norčijami in barvami popestrijo planino. Zato smo zanje, na pustno soboto, 6. 2. 2016, pripravili posebno ugodnost, kjer sta dve odrasli maškari prejeli eno vozovnico za nihalko gratis. 

Poleg tega smo maškaram ta dan delili tudi slastne krofe, tako, da nihče na vprašanje »Imate kaj za pusta hrusta?« ni ostal brez. Tudi obrazi bolj sramežljivih gostov so bili nasmejani in beli okrog ust. Maškare pa se ta dan niso mastile le s slastnimi krofi, ampak sta jim naša kuharja v Gostilni pod žičnico in na Zelenem robu pripravila številne dobrote, s katerimi kljub temu, da v deželo prihaja post, ne bosta prenehala, ampak vam bosta z veseljem postregla.

Na planini je bilo poleg sprehajalcev mogoče opaziti miške, mačke, klovne, jagode, pande, kavbojce, indijance, strašilo, mesarja, pikonogavičko in mnoge druge. Največ je bilo otrok, ki so se s svojo igrivostjo prav lepo vživeli v vlogo maškar. Sončna sobota, romantično pobeljena planina, želja po zimskem sprehodu ter naša mikavna ponudba, so na Veliko planino privabile številne maškare.

Najbolj veseli sta bili maškari na Zelenem robu, ki sta se preoblekli v ovci, natančneje v backa Jona. Skrbeli sta za polne mize obiskovalcev, krati pa delili nasmehe in krofe. Ob koncu dneva sta tudi zaplesali in poskrbeli za veselo vzdušje med našimi zaposlenimi in gosti. Ob povratku v dolino ju je v Gostilni Pod žičnico še zanimalo, ali imamo še kaj za pusta hrusta, mi pa smo jima postregli še z dodatno sladico - Sladko planino za v usta.

Naj spomnimo, da je »Sladka planina« unikat in ponos naše hiše, ki navduši še tako zahtevnega gurmana. Hrustljav in hkrati sočen čokoladni biskvit, v lončeni posodi, potresen s karameliziranimi lešniki tako le na videz spominja na ajdove žgance z ocvirki. Poleg je vanilijeva omaka, v drugi lončeni posodi, ki na videz spominja na kislo mleko. Dve lončeni latvijci in lesena žlica vam v vseh letnih časih pričarajo »žgance s kislim mlekom«, katerih okus vas še dolgo spominja na obisk planine.

Enako ugodnost pri nakupu vozovnic smo sicer pripravili tudi na pustni torek, 9. 2. 2016. Obiskovalci so našo pustno ponudbo dobro sprejeli in bili navdušeni, tako kot nad ostalimi akcijami, s katerimi Velika planina d.o.o. preseneti goste ob posebnih dogodkih.

Izročilo pusta je sicer takšno, da odganja zimo, mi pa kličemo tudi sončne žarke in vabimo obiskovalce, da pri nas preživijo lep dan.

Besedilo in fotografiji: Velika planina d.o.o.


<< Nazaj | Novice