Mali grad

Pustna nedelja v Budnarjevi domačiji

13.02.2012

 

Na včerajšnjo sneženo nedeljo se nas je okoli tople budnarjeve peči ponovno veliko zbralo. Tokratna pustna tematika je bila še kako na mestu, saj bomo morali že čez slab teden odgnati letošnjo, dokaj pozno zimo.

   

Primož Hieng je predstavil svojo novo monografijo, Ta norčavi pustni čas, Dario Cortese je predstavil nov pustni koledar s cerkniškimi laufarji, odprli pa smo tudi fotografsko razstavo na temo pust, katere avtorji so člani Fotokluba Ljubljana.

Primož Hieng je priznani slovenski fotograf in novinar. Njegove članke lahko beremo v številnih slovenskih revijah in časopisih, med drugim pa je tudi dolgoletni urednik Kamniško-Domžalskih novic. Zagotovo dobro poznate tudi njegove fotografije. Zadnja leta se je precej ukvarjal s fotografiranjem iz zraka.

 

Svoja poklica je odlično združil in izdal nemalo knjig. Zadnja njegova je izšla lansko jesen, nosi pa naslov: Ta norčavi pustni čas. Primož je pri svojem delo temeljit in tudi ta knjiga je rezultat desetletnega dela. Pustno tradicijo na slovenskem ni proučeval zgolj na podlagi literature ampak je te kraje tudi obiskoval, nekatere celo večkrat. V arhivu se je nabralo kar 30.000 fotografij. Nekaj od njih (120) si jih lahko vse do konca marca ogledate v Jakopičevem sprehajališču v ljubljanskem parku Tivoli, seveda pa ste vabljeni, da v roke vzamete knjigo in si preberete in ogledate kako bogato pustno tradicijo imamo v Sloveniji. Težo knjigi dajeta tudi dve strokovni oceni in sicer dr. Janeza Bogataja, priznanega slovenskega etnologa in profesorja za kulturno dediščino na Turistici, Fakulteti za turistične študije Univerze na Primorskem ter docenta dr. Aleša Gačnika. Naj dodam, da je Primož Hieng za to delo lansko leto prejel tudi posebno priznanje, ki ga podeljuje Slovensko etnološko društvo, Murkovo listino.

 

Obiskovalci smo Primožu z veseljem prisluhnili, saj nam je pripovedoval, kako je nastajal knjiga in zraven dodal še kakšno zanimivo anekdoto. Spoznali smo kako se šege in navade razlikujejo po slovenskih krajih; od pusta v Drežnici, Grgarskih laufarjev, pa od karnevala v Cerknici, pustne sekcije Striček na Viru pri Domžalah in vse do Borovega gostüvanja….

Po predstavitvi knjige je Dario Cortese, ki ga sicer bolje poznamo po monografijah, člankih in predavanjih povezanih z zdravo prehrano, predstavil nov koledar o cerkniških laufarjih, ki ima to značilnost, da traja od letošnjega pusta do pusta prihodnjega leta. Opremljen je s fotografijami mask cerkniških laufarjev.

Na koncu je predsednik Fotokluba Ljubljana, Drago Metljak na kratko predstavil fotografsko razstavo, ki je vse do 1. aprila na ogled v razstavnem prostoru Budnarjeve domačije.

Za dobro vzdušje v hiši sta z nežno glasbo orglic in harmonike poskrbela člana ansambla Kosci iz Mengša; Marjan in Rok Urbanija.

 

Nad dogodkom je bila navdušena tudi kamniška podžupanja mag. Julijana Bizjak Mlakar. Pripravljavcem dogodka je iskreno čestitala ter se zahvalila Primožu Hiengu, ki je z novo knjigo ponovno dokazal kako pomembno prispeva k ohranjanju kulturne dediščine ne samo v Kamniku ampak tudi v Sloveniji.

Izredno nas je razveselil tudi obisk Tite Porenta, predsednice Slovenskega etnološkega društva, ter drugih, ki so se na ta pravi zimski dan odpravili v Zgornje Palovče.

Nedeljsko popoldne je prijetno minilo tudi zaradi krofov in flancatov, ki smo jih postregli v hiši.

Besedilo: Alenka Hribar, predsednica Turističnega društva Kamn'k


<< Nazaj | Novice