Mali grad

Pust »kot ga še ni bilo«

04.03.2014

 

Pust je praznik, ki se je na Slovenskem kar dobro uveljavil. Je praznik veselja, ki odganja zimo in prinaša pomlad. Današnji pustni torek, 4. 3. 2014, smo obeležili tudi v občini Kamnik. Kamniški karneval si je na Glavnem trgu ogledal tudi župan Marjan Šarec.

Tradicionalni kamniški pustni sprevod je letos doživel pravo stilsko preobrazbo in si prvič nadel ime Kamniški karneval, ki so ga v sodelovanju z MC Kotlovnica in Plesno šolo Šin Šin pripravili na Zavodu za turizem in šport v občini Kamnik.

Zaključno rajanje se je iz športne dvorane preselilo na prosto, še pomembneje pa je, da so letos organizatorji večji pomen namenili pustni povorki, ki je krenila izpred rojstne hiše Rudolfa Maistra na Šutni, nadaljevala skozi Samčev prehod in se zaključila s pravim pustnim rajanjem na Glavnem trgu.

Kamniški karneval je letos prvič vključeval pustni lik mamuta, pustne maske so se popeljale z vlakcem. Kamniška grofična Veronika iz Malega gradu pa se je odločila, da pride na otvoritev Kamfesta. Piko na i so dodale še plesalke Plesne šole Šin Šin, ki so s plesnimi koraki dodobra ogrele prireditveni prostor. Na čelu povorke pa so, kot vsako leto, po kamniških ulicah prve krenile kamniške mažoretke Veronike, takoj za njimi pa Mestna godba Kamnik.

Na pustnem karnevalu je danes več kot 2000 ljudi pozdravilo sprevod pustnih mask in likov. Obiskovalcev se je na ulici Šutne kar trlo, imeli pa so tudi kaj videti. V povorki se je namreč zvrstilo lepo število nastopajočih, okoli 500 jih je bilo, ki so izkoristili najbolj »norčav« dan, se poveselili, naredili nekaj, postali nekdo. Bili smo priča prijetnemu druženju, zabavi in pravi paši za oči.

Prav vse pustne maske, male, malo večje in velike, so se lahko posladkale s pustnimi krofi. Ob prijetnih temperaturah, ki niso bile prav nič zimske in so že dodobra spominjale na pomladne dni, odličnem programu in obilici domiselnih mask, je bilo to res nekaj posebnega – pust »kot ga še ni bilo«. Najlepše in najbolj domiselne pustne maske so bile tudi nagrajene. Tolažilne nagrade so prejele naslednje pustne maske: Sadna družina banana in jagoda, družina Domin in maski bik in krava. Glavne nagrade pa: Kitajska družina, zasedba Bedanec, Pehta in Kekec ter Smrkci.


<< Nazaj | Novice