Mali grad

Prvomajsko srečanje v Kamniški Bistrici

01.05.2011

 

Kot vsako leto na tradicionalni prireditvi ob Mednarodnem prazniku delavstva v Kamniški Bistrici so tudi letos delavska zveza in mladi iz foruma SD udeležencem prireditve podarili rdeče nageljne, simbol več kot stoletnih prizadevanj delavcev za svoje pravice.

 

Slovesnost se je pričela z Internacionalo, delavsko himno, ki jo je zaigrala Mestna godba Kamnik, zapeli pa MPZ Solidarnost. Prisotne je pozdravil kamniški župan Marjan Šarec, ki je opozoril na težko socialno stanje v državi, ki je nastalo predvsem zaradi pohlepa posameznikov, ki so botrovali propadu prej uspešnih in velikih podjetij.

 

Tudi izbrane besede slavnostne govorke prvomajske prireditve, dr. Spomenke Hribar so požele veliko odobravanja. »Pravkar smo praznovali 20. letnico plebiscita za samostojnost in neodvisnost, letos bomo praznovali 20. letnico ustanovitve lastne države. Spominjam se našega takratnega navdušenja, zaupanja in upanja. Ni več ne navdušenja, ne zaupanja, ne upanja. In se sprašujem, kaj se je zgodilo z nami, da je tako? Najti moramo odgovore na ta vprašanja, če se hočemo izkopati iz krize, ki je postala že kar stalna in ji ni videti konca. Zagotovo so vzroki v splošno gospodarski krizi svetovnega obsega, vendar me zdaj zanimajo naši »domači« vzroki, da smo, kjer smo in da ne moremo najti v sebi upanja na izhod iz nje.

 

Prastara vrednota, ki jo poznamo kot vrednoto vse religije in vse civilizacije: »Ne stori drugemu tistega, česar ne bi rad, da bi drug storil tebi«, ta vrednota je izginila iz zavesti novih kapitalistov in iz njihovega delovanja. Privatizirali in goljufali so vsi, levi in desni, zapitek pa naj bi plačali vsi davkoplačevalci s sanacijami bank.

 

Vendar – danes je praznik dela in predvsem praznik, da se poveselimo in morda naberemo energij in idej za jutrišnji dan. Kajti kljub vsemu je dejstvo, da smo kot nacija v samostojni državi napredovali, napredek je viden povsod okrog nas, res je tudi, da večina prebivalstva še živi relativno dobro, imamo svojo državo kot sistemsko možnost, da si tudi dejansko ustvarimo človeka vredno življenje. Imamo znanje in energije z večjim upanjem, pa tudi z večjo zahtevnostjo do lastne države se nam bo gotovo posrečilo izkopati iz krize in začeti nov krog razvoja in zaupanja. Predvsem pa je pomembno, da se znamo tudi posvetiti: iz radosti rasteta upanje in ustvarjalnost. Danes je praznik, pripravimo se nanj!«

S petjem je prisotne navdušil MPZ Solidarnost, z igranjem Mestna godba Kamnik, z recitacijo Kosovelove poezije pa Goran Završnik, ki je tudi imenitno povezoval prireditev. 


<< Nazaj | Novice