Mali grad

Prvomajski rekord na Veliki planini

04.05.2018

 

Prvomajski rekord na Veliki planiniPrvomajske počitnice so privabile številne obiskovalce, ne samo iz Slovenije, temveč tudi iz tujine. Na Veliki planini beležimo nov rekord, saj je med prvomajskimi prazniki, natančneje med 27. aprilom in 2. majem, planino obiskalo več kot 10.000 obiskovalcev.

Med prvomajskimi prazniki so številne obiskovalce na Veliko planino privabili žafrani, sončno vreme ter tople temperature. Seveda pa tudi neokrnjena narava in mir ter prostrani travniki med idilo pastirskih koč, ki privabljajo ljubitelje narave vse dni v letu. Tokrat smo zabeležili nov rekord v zgodovini obiska Velike planine, in sicer kar 10.000 obiskovalcev. Lani je bilo obiskovalcev v celem aprilu 3500.

Med družinami in pohodniki je Velika planina vse bolj priljubljena destinacija. Praznike so za obisk planine izkoristili tudi tuji obiskovalci. Med njimi smo spoznali starejši par iz Kolorada (ZDA), ki je bil nad vijoličasto obarvano planino neizmerno navdušen. Poleg njiju so nas obiskali tudi češki študenti ter mlada družina iz Nizozemske, ki so bili nad hribi in lepoto Slovenije enostavno navdušeni ter poudarili, da je najvišji hrib na Nizozemskem visok le 321 metrov. Iz bližnjih držav – Italije, Nemčije, Avstrije in Hrvaške – pa beležimo večje število obiskovalcev, ki so med prazniki prav tako raziskovali kotičke Slovenije in Velike planine. 

Čeprav se poletna sezona na Veliki planini še ni uradno začela, saj pastirji in živina na planino pridejo okoli 8. junija, pa je bilo živahno že te dni. Prvomajski golaž Pod žičnico je spremljal obisk komendske godbe, ki so še zaspane obiskovalce vsekakor prebudili z udarnimi pesmimi. Prav tako je 1. maja na Veliki planini že tradicionalno potekal turni smuk v organizaciji planinskega društva Bajtar. Tokrat sta se jim pridružili tudi dve belgijski tekmovalki in ena izmed njiju je v ženski kategoriji 'spust v lavorju' osvojila prvo mesto.

Družinam so na voljo ugodne družinske vozovnice, saj se dva odrasla in do štirje otroci na planino pripeljejo za le 30 evrov. Prav kmalu pa bo otroke prvič pozdravila tudi naša nova maskota, kravica, katere ime med poplavo vaših predlogov še vedno izbiramo. Vabljeni na našo facebook stran, kjer lahko sodelujete pri izbiri imena.

Že tradicionalne dogodke v poletnih mesecih, kot sta tekmovanje harmonikarjev in praznik Marije Snežne, bodo spremljali številni drugi dogodki, med drugimi otroške delavnice, praznik trniča ter sobotni vodeni ogledi. Dogajanje na Veliki planini spremljajte na naši spletni strani www.velikaplanina.si.

Vabljeni na Veliko planino.

Besedilo in fotografije: Velika planina, d. o. o.


<< Nazaj | Novice