Mali grad

Prvi v Sloveniji povezali ponudbo za avtodomarske turiste

20.06.2012

 

Center za razvoj Litija je povezal turistične ponudnike Srca Slovenije in prvi v Sloveniji oblikoval nov produkt – avtodomarski turizem. V mrežo karavaningu prijaznih gostiteljev je vključenih že 16 kmetij, gostiln, kulturnih znamenitosti in športnih objektov. Turisti lahko na izbranih točkah oskrbijo avtodom, okušajo domače dobrote in prenočijo, poleg tega pa si ogledajo še lokalne zanimivosti. Zaradi dobrega odziva Center za razvoj Litija v jesenskem času načrtuje že nove programe, v katere bo vključil še več turističnih točk.

Srce Slovenije je junija gostilo dve karavani avtodomov, ki sta obiskali točke, vključene v mrežo novih postajališč. Osem avtodomov je v začetku junija obiskalo južni del območja od Višnje Gore do GEOSS-a nad Vačami. Odrasli in otroci so uživali v razgledih, okušali domače pridelke in kulinariko, predvsem pa preživeli aktiven vikend na kolesih, konjih in v krošnjah dreves pustolovskega parka.

Eden od udeležencev karavane je povedal, da »program predstavlja novost v slovenskem prostoru, saj odpira področje karavaninga, ki je pri nas še dokaj nepoznano, v turistični Evropi pa je že nekaj časa priljubljena oblika aktivnega turizma.«

Sredi junija so se avtodomarji ponovno odpravili na pot, tokrat pod Kamniške Alpe, kjer so se razvajali v Termah Snovik, uživali v čudovitem okolju Velike planine ter Arboretuma Volčji potok in se sprostili ob energetskih točkah v Zdravilnem gaju Tunjice.

Aleksandra Gradišek, direktorica Centra za razvoj Litija je ob zaključku druge karavane povedala, da je »ponosna na svojo ekipo, ki je prej kot v pol leta uspela povezati še neodkrite kotičke za avtodomarje in turistom ponuditi nekaj novega.«

Center za razvoj Litija pod znamko Srce Slovenije povezuje 12 občin iz treh regij (Dol pri Ljubljani, Domžale, Ivančna Gorica, Kamnik, Litija, Lukovica, Mengeš, Moravče, Radeče, Šentrupert, Šmartno pri Litiji in Zagorje ob Savi). Srce Slovenije povezuje turistične, podjetniške in okoljske potenciale vse bolj prepoznavnega zaokroženega območja v osrčju države, s središčem na GEOSS-u, geometričnem središču Slovenije v bližini prazgodovinskih Vač. Razvoj avtodomarskega produkta sofinancira Evropska unija, izvaja se preko LAS Srce Slovenije, gre pa za prvi regijski projekt karavaningu prijazne destinacije v Sloveniji. Več informacij o ponudbi je na voljo na spletni strani www.razvoj.si.

Besedilo in fotografije: Ana Savšek, Center za razvoj Litija


<< Nazaj | Novice