Mali grad

Prvi spominski pohod PD Bajtar Velika planina

13.10.2014

 

20 pohodnikov se nas je ob 9.30 uri zbralo na Zelenem robu. Pod vodstvom našega vodnika Mira Uršiča smo krenili do Rože vrhov (1666 m). Tam smo z enominutnim molkom počastili spomin na vse bajtarje, pastirje ter kmete, ki jih ni več med nami, a so naši planini dali del sebe in se jih bomo vedno spominjali.

Megle so se bojevale z vetrom, tako, da smo imeli pravo filmsko predstavo, zdaj sonček, mali žarek čez planino, takoj za njim pa temna zavesa megle. A vse to nas ni motilo. Nadaljevali smo naprej do Kregarjove bajte v Velikem Stanu, se malo posladkali in odšli ob Volkovi jami do Poljanskega roba (1570 m). Prestopili »mejo« med Veliko in Malo planino ter se podali do Curle (1450 m). Mimo Krčmarjove bajte čez Malo planino med pišem vetra do Jarškega doma, kjer smo se malo podprli.

Nadaljevali smo nazaj mimo Domžalskega doma (1534 m) čez Veliko planino (1550 m) do Zelenega roba. Naš vodnik Miro nas je seznanjal z vsemi pomembnimi točkami na tem področju. Med pohodniki je bilo tudi nekaj mlajših bajtarjev, kar je pohvalno in zaslužijo vse čestitke!

Pohod je vsekakor uspel, hvala vodniku in vsem udeležencem! Se vidimo prihodnje leto!

Več v galeriji na spletni strani PD Bajtar.

Čez Gojško planino smo se nekateri vračali v dolino. Tam Pašna skupnost postavlja nov vodni rezervoar, dela potekajo s polno paro … Vode ne bo primanjkovalo, ne za živino in ne za pastirje!

Besedilo in fotografije: Helena Plahuta


<< Nazaj | Novice