Mali grad

Prvi letošnji slovenski derbi Mariborčankam, Kanalci presenetili Kamničane

20.10.2013

 

Prvi letošnji slovenski derbi Mariborčankam

Že v prvem krogu ženske srednjeevropske lige sta se v Kamniku pomerili naši najboljši ekipi. Prenovljena ekipa Calcit Volleyballa se je Mariborčankam sicer dobro upirala, toda kaj več kot niza ji ni uspelo osvojiti. Ker je tekma štela tudi za domače prvenstvo, je Nova KBM Branik tako prišla do dvojne zmage.

Calcit Volleyball – Nova KBM Branik     1:3 (-16, 23, -18, -18)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik. 250 gledalcev. Sodnika: Pevc (Škofja Loka) in Markelj (Bled).

Calcit Volleyball: Turnšek 18, Božič 1, Borko 5, Valenčič 6, Charuk 6, Ščuka 8, Jerala – libero, A. Kavčič, Vrhovnik 1, N. Mori, Hribar, E. Mori. Trener: Gašper Ribič.

Nova KBM Branik: Mlakar 19, Blagne 9, Kučej 7, M. Kavčič 6, Najdič 2, Starčević  18, Proković – libero, Ajnihar, Igličar, Gričnik – libero, S. Planinšec 5, M. Planinšec. Trener: Bruno Najdič.

Na svoji prvi uradni tekmi na klopi odbojkaric Calcita je Gašper Ribič dvoboj proti Novi KBM Branika začel z Mojco Božič na mestu organizatorke igre, Saro Valenčič in Lano Ščuko na sprejemu, blokerkama Tamaro Borko in Lucy Charuk v bloku, Tjašo Turnšek na korektorskem položaju ter Meto Jeralo na mestu proste igralke. V svoji najboljši postavi so prvi letošnji slovenski derbi v srednjeevropski ligi začele tudi Mariborčanke, tudi s Stefano Prokovićna mestu proste igralke, ki je imela težave s hrbtom in Ano Starčević, še lani igralko Calcita, ki v sredo v prvi tekmi osmine finala pokala Slovenije v Izoli ni igrala. Ob njima je Bruno Najdič v začetno postavo postavil še organizatorko igre Saro Najdič, drugo sprejemalko Niko Blagne, blokerki Eleno Kučej in Anjo Kavčič ter korektorko Izo Mlakar.

V uvodnem nizu so Kamničanke korak z aktualnimi državnimi prvakinjami in zmagovalkami srednjeevropske lige držale le do četrte točke, nato pa je do izraza prišla večja uigranost mariborske ekipe, ki si je do prvega tehničnega odmora priigrala štiri točke prednosti. Domače odbojkarice so največ težav imele na sprejemu in po zaostanku petih točk (6:11) je Ribič že vzel prvi polminutni odmor, pri izidu 9:15 pa še drugega. Vendar niti to ni zaustavilo naleta Mariborčank, ki so preko Ane Starčević in Elene Kučej pridno nabirale točke. Svoje je, kot vedno, dodala še Iza Mlakar in prednost gostij je počasi, a vztrajno naraščala. Vse do končnih devet točk prednosti.

Ko je v drugem nizu začetna nervoza v domači ekipi le popustila in, ko so domače sprejemalke le izboljšale svoj sprejem, so tudi vzpostavile ravnotežje na igrišču. In ne samo to, s prvim blokom na tekmi, uspešna je bila nova kapetanka kamniške ekipe Tamara Borko, so domače odbojkarice prvič na tekmi povedle z dvema točkama prednosti (7:5), kakršna je bila tudi njihova prednost ob prvem tehničnem odmoru v drugem nizu. Z dobro igro so Kamničanke nadaljevale tudi po tehničnem odmoru in po novem bloku, tokrat Sare Valenčič za vodstvo z 11:7 je Bruno Najdič vzel polminutni odmor. Pred drugih tehničnim odmorom se je gostujoči trener odločil še za menjavo na mestu korektorice, ko je Mlakarjevo zamenjala Urška Igličar, a so Mariborčanke na drugi tehnični odmor odšle s tremi točkami zaostanka. Toda na servis Starčevićeve in ob dobrih napadih Igličarjeve sta bili ekipi na osemnajsti točki spet skupaj, zato se je za polminutni odmor odločil domači trener. V izenačeni končnici so Kamničanke po uspešnem napadu Lane Ščuke prišle do prve zaključne žoge za izenačenje v nizih. Na njihovo srečo je napad Starčevićeve končal v avtu.

Tretji niz se za domačo ekipo ni začel obetavno, saj so po točki Sare Planinšec, ki je ob koncu drugega niza v igro vstopila namesto Elene Kučej, Mariborčanke povedle s 6:2, podobno kot v prvem nizu pa so Kamničanke največ težav imele s sprejemom in učinkovitostjo v napadu. Pa tudi blok ni bil na ravni drugega niza, ko so v tem elementu odbojkarske igre svoje nasprotnice zaustavile kar štirikrat. Ribič je ob tem izidu (2:6) vzel polminutni odmor, toda vseeno so gostje tudi ob prvem tehničnem odmoru vodile z isto razliko, toda po bloku Borkove so se Kamničanke Mariborčankam približale le še na dve točki zaostanka (8:10). Nato so imele kar trikrat priložnost, da bi se svojim nasprotnicam približale le še na točko zaostanka, žal neuspešno in v nadaljevanju so Mariborčanke preko Starčevićeve in bloka Sare Planinšec pobegnile za pet točk (10:15). Polminutni odmor je domači ekipi očitno prišel prav, kajti s tremi zaporednimi točkami je spet ujela priključek z gostjami, po asu Lucy Charuk pa so za Mariborčankami zaostajale le še za točko. Toda s serijo asov gostij, dvakrat Iza Mlakar in enkrat Nika Blagne je bil odpor domače ekipe v tretjem nizu dokončno zlomljen, saj so Mariborčanke pobegnile za pet točk (21:16), nato pa še s 23:16. Tretji niz je zaključila Starčevićeva.

Tudi četrti niz so Kamničanke začele v enaki zasedbi kot prve tri, medtem ko je pri Mariborčankah v igri ostala Sara Planinšec, ki je ob pomoči Starčevićeve imela tudi največ zaslug za vodstvo gostij s 4:0 ter prvi polminutni odmor domače ekipe. Vendar niti to ni zaustavilo gostij, pri katerih se je razigrala Mlakarjeva, ki so ob prvem tehničnem odmoru četrtega niza vodile že s šestimi točkami prednosti. Že pred prvim tehničnim odmorom se je Ribič odločil za menjavo na mestu sprejemalke in v igro namesto Sare Valenčič poslal Petro Vrhovnik, toda po še eni točki Mlakarjeve, pri izidu 9:2 za Branik, sta bili ekipi spet ob trenerjema, saj je domači trener vzel še drugi polminutni odmor v četrtem nizu. Po njem se je odločil še za menjavo na mestu organizatorke igre, ko je v igro vstopila Eva Mori, vendar je bil na semaforju izid že 11:5 za ekipo Branika. Z dvema blokoma Charukove, obakrat je z njim zaustavila Starčevićevo, so se Kamničanke Mariborčankam približale na tri točke zaostanka (9:12), zato je polminutni odmor tokrat prvič v četrtem nizu vzel Bruno Najdič. Za Mariborčanke ob pravem trenutku, kajti servis Borkove je nato končal v avtu, Sara Najdič pa je z njim dosegla točko, tako da je Branik prišel do petih točk prednosti, ob drugem tehničnem odmoru pa že do šestih. Za tako kakovostno ekipo kot je mariborska je bila to dovolj visoka prednost za prvo zmago v letošnji srednjeevropski ligi. Z dvema blokoma je Novi KBM Braniku prinesla Mlakarjeva.

Izjavi po tekmi

Gašper Ribič, trener Calcit Volleyballa: »Že pred tekmo smo vedeli, da kolikor bomo držali sprejem na visoki ravni, nam bo veliko lažje igrati proti tako kakovostni ekipi, kot je mariborska. Ko so se nam začele pri sprejemu zadeve 'podirati', smo padli v težave. Prav tako smo imeli težave ob malenkostih, ko nismo zaključili protinapada in podobno. To tekmo si bomo pogledali, analizirali svoje napake, kajti pred nami je še veliko tekem in vem, kje moramo delati, kaj bo treba popraviti. Kljub vsemu smo dobili nekaj odgovorov več, tudi takšne, ki smo jih iskali v pripravljalnem obdobju.«

Bruno Najdič, trener Nove KBM Branika: »Vsakdo, ki je pričakoval, da bomo brez večjih težav prišli do treh točk, se je krepko zmotil. Mi smo tekmo odigrali preveč nervozno, saj smo naredili preveč lastnih napak, česar v zadnjem času nismo bili navajeni. Pokazalo se je, da če nisi stoodstoten v vseh elementih, si takoj v težavah. To je pokazal drugi niz, pa tudi vsi drugi tretji, ko nismo bili maksimalno zbrani, kar je samo še dokaz več, da ima kamniška ekipa kakovostno zasedbo. Sezona se je šele začela, zato je težko govoriti, kako bo na koncu. Zavedamo se, da bo sezona težka, veseli pa smo, da smo srednjeevropsko ligo in lahko rečem tudi domače prvenstvo začeli z zmago. To bo tudi dobra popotnica za evropski pokal, hkrati pa smo videli, kje smo, kaj moramo še popraviti in kaj je tisto, kar bo treba popraviti.«

Kanalci presenetili Kamničane

Trikrat so v letošnjem pripravljalnem obdobju odbojkarji Calcit Volleyballa premagali Kanalce, toda nocoj, ko je šlo za točke državnega prvenstva so se zmage veselili odbojkarji Salonita. Kanalci so bili boljši v vseh elementih igre, Kamničani, ki se nikakor niso mogli sprostiti, pa bodo v nadaljevanju morali prikazati boljšo igro. Že v sredo jih čaka gostovanju pri Lunus Mariboru.

Calcit Volleyball – Salonit  0:3 (-20, -23, -21)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik. 200 gledalcev. Sodnika: Markelj (Bled) in Pevc (Škofja Loka).

Calcit Volleyball: Pokeršnik 5, Štembergar Zupan 4, Brus 5, Hrast, Stavbar 7, Kotnik 13, Hribar – libero, Lakner, T. Štern 7, Kvas, Ž. Štern, Ribič – libero. Trener: Marko Brumen.

Salonit Anhovo: Česnik  4, Dos Santos 11, Mijatovič 6, Čabarkapa 17, Okroglič 8, Krivec 3, Kovačič – libero, Šarič - libero, Lazar, Marušič, Karnel, Sirk. Trener: Leon Schilling.

Odbojkarji Salonita, ki so v prvem krogu doma izgubili s Krko, so v Kamnik prišli z vsemi igralci, tudi tistimi, ki so imeli pred tednom dni težave s poškodbo, tako da je trener Leon Schilling tekmo začel z Luko Krivcem, Dejanom Čabarkapo, Juretom Okrogličem, Urbanom Česnikom, Danetom Mijatovičem, Israelom Dos Santosom in na liberu Andrejem Kovačičem. V najmočnejši zasedbi so tekmo začeli tudi domači odbojkarji, se prvi z Martinom Hrastom, Andrejem Štembergarjem Zupanom, Domnom Kotnikom, Borisom Brusom, Jernejem Stavbarjem, Danijelom Pokeršnikom, ki je tokrat na mestu korektorja dobil prednost pred Tončkom Šternom in liberom Klemnom Hribarjem. Kamničani so že na svoji uvodni tekmi domačega prvenstva, ko so gostili ravenski Fužinar, imeli določene težave v prvem nizu, ki so ga celo izgubili, podobno pa se je začel tudi njihov obračun s Kanalci. Gostje so ob prvem in drugem tehničnem odmoru, tudi po zaslugi boljšega bloka in sprejema, v napadu pa je bil odličen Dos Santos vodili z dvema točkama prednosti. Z dobro igro so nadaljevali do konca niza, medtem ko v domači ekipi ni bilo razpoloženega igralca, zato je Marko Brumen, ki je potek niza skušal spremeniti z obema polminutnima odmoroma, iz začetne postave na igrišču pustil le Domna Kotnika, oba blokerja in Hribarja. Toda niti to ni zaustavilo gostov, ki so po točki Okrogliča zasluženo slavili v prvem nizu.

Drugi niz so Calcitovci začeli v postavi, ki je končala prvega, se pravi s Tinetom Kvasom na mestu organizatorja igre, na sprejemu se je Kotniku pridružil Žiga Štern, na mestu korektorja Tonček Štern, v bloku sta ostala Brus in Stavbar in na liberu Hribar. medtem ko Kanalci razumljivo niso v svoji ekipi ničesar menjali. Ob nekaj boljšem sprejemu in napadu so na prvič na tekmi na tehnični odmor s prednostjo, resda le točke, odšli domači odbojkarji, ki jim nikakor ni uspelo streti odpora borbenih in zlasti v bloku zelo dobrih gostov. Ko so po napaki Tončka Šterna, ki je z žogo zadel odbojkarsko anteno, Kanalci drugič v drugem nizu povedli (13:12), je Brumen v igro vrnil Pokeršnika in z delnim izidom 4:1 so Kamničani na drugi tehnični odmor odšli s tremi točkami prednosti. Takšna je bila njihova prednost tudi ob drugem polminutnem odmoru gostujočega trenerja Leona Schillinga (19:16), toda ne dolgo zatem je za polminutnim odmorom posegel tudi Marko Brumen, saj so se gostje njegovi ekipi približali le na točko zaostanka (19:20). Z blokom Mijatoviča so Kanalci izid na dvajseti točki izenačili, po uspešnem napadu Dos Santosa pa še povedli (23:22), zato je Brumen vzel še drugi polminutni odmor. Po napaki ob mreži Kvasa so gostje prišli celo do dveh zaključnih žog za zmago v drugem nizu. Brumen je v igro vrnil Hrasta, Kamničanom je prvo zaključno žogo uspelo ubraniti, toda nato je servis Pokeršnika končal v avtu in odbojkarji Salonita so najmanj točko že imeli v svojem žepu.

V tretjem nizu je v ekipi Calcita na mestu korektorja spet začel Tonček Štern, na mestu organizatorja igre pa je ostal izkušeni Hrast, toda tudi v tej zasedbi si Kamničani nikakor niso mogli priigrati višje prednosti. Na prvi tehnični odmor so sicer odšli z dvema točkama prednosti, šele po napaki na sprejemu gostujoče ekipe pa so domači odbojkarji prvič v tretjem nizu prišli do bolj otipljive prednosti (13:9), zato je s polminutnim odmorom reagiral Schilling. Z njim je vsaj delno zaustavil domačo ekipo, ki je ob drugem tehničnem odmoru vodila s tremi točkami naskoka, toda ko je napak Tončka Šterna končal v avtu, je Calcit vodil le še za točko (16:15). S tem pa težav za domačo ekipo tudi v tretjem nizu še ni bilo konec, kajti ko je bil tudi napad Kotnika predolg, je na sedemnajsti točki za polminutnim odmorom posegel tudi Brumen. A so po njem prvo točko dosegli gostje, domači trener pa je Žigo Šterna zamenjal z Andrejem Štembergarjem Zupanom, ki je svojo ekipo spet popeljal v vodstvo (19:18). Vendar so v razburljivi končnici bolj mirno kri zadržali gostje, ki so izkoristili že svojo prvo zaključno žogo za zmago.

Izjavi po tekmi

Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa: »Kanalci so prikazali presenetljivo dobro igro. Izkazal se je mladi Okroglič, ki je igral nad pričakovanji in kljub temu, da je bil Dos Santos popolnoma neopazen, nas je premagala mladost, kajti tudi Mijatovič je pokazal dobro kakovost. Ob vsem tem so imeli tudi razpoloženega organizatorja igre. Skratka, bili so boljša ekipa in ji lahko pošteno čestitamo. V naši igri so se pokazale vse naše slabosti. Imamo težave na sprejemu, zato imamo težave tudi z realizacijo v napadu, za nameček pa smo, ko smo bili tri, štiri točke v prednosti, žogo brez bloka udarili v avt in vse to se je potem odražalo tudi na rezultatu. Morem reči, da smo se zelo slabo držali dogovorov. Tokrat ne morem pohvaliti ekipe, da se je držala taktike, tako da smo pravzaprav odpovedali skoraj na vseh področjih.«

Leon Schilling, trener Salonita: »Ker je šele začetek sezone, se naša pomlajena ekipe šele išče, zato težko konstantno igrajo na visoki ravni. Proti Krki nam ni šlo, danes pa smo prikazali veliko boljšo igro. Mislim, da smo naredili veliko manj napak v napadu od nasprotnika, kar je bilo ravno obratno od naše prve tekme proti Krki. Ekipo lahko pohvali tudi za dobro igro v bloku, saj so se igralci držali taktičnega načrta, skozi vso tekmo pa smo zelo dobro izvajali začetne udarce.«

Besedilo: Miha Štamcar


<< Nazaj | Novice