Mali grad

Prvi letošnji Vikend odprtih vrat privabil številne obiskovalce

03.05.2016

 

Prvi letošnji Vikend odprtih vrat privabil številne obiskovalcePristna kulinarična, rokodelska in mnoga druga doživetja so minuli vikend v Kamnik z okolico privabila številne obiskovalce. »Prvi letošnji Vikend odprtih vrat, ki smo ga organizirali v sodelovanju z Zavodom za turizem in šport v Občini Kamnik in lokalnimi ponudniki, je vsekakor dosegel svoj namen – predstaviti in promovirati ponudbo lokalnih turističnih ponudnikov čim večjemu številu obiskovalcev,« je povedala Aleksandra Gradišek, direktorica Razvojnega centra Srca Slovenije.

Obiskovalci so lahko odkrivali lepote Kamnika, ki velja za eno najlepših srednjeveških mest v Sloveniji. Brezplačno spoznavanje ulic s pridihom srednjega veka je omogočil Zavod za turizem in šport v občini Kamnik.

V Hiši Keramike Zakaj pa ne majolka so obiskovalce popeljali v svet raznolike uporabe keramike. Ogledali so si lahko delo na lončarskem vretenu, na katerem je ustvarjal Denis Kuhar, in nastajanje umetniških poslikav na keramiki, ki jih je predstavljala Irena Radej. »Predvsem smo želeli prikazati vsestransko uporabnost keramike. Uporabljamo namreč zdravju neškodljive glazure, zato lahko v naših keramičnih posodah dejansko pripravljate hrano, tudi pečete kruh,« je povedal Denis Kuhar.

V trgovini z zdravo prehrano Zlata ptička je bilo mogoče poskušati dobrote lokalnih butičnih ponudnikov in jih kupovati ceneje. Ko smo že pri lokalnih dobrotah, ne moremo mimo kloštrskih kremšnit, s katerimi so goste razvajali v mestni kavarni Veronika. V bližnji Kavarnici na Glavnem trgu pa je bilo mogoče okusiti tudi žganje iz vršičkov in storžev ruševja. Komur žganje ni dišalo, je zavil v B & B Hostel in Pub Pod skalo, kjer so imeli pokušino točenega piva iz butične kamniške Pivovarne Mali grad. »Znana je po odličnem in aromatičnem pivu izjemno polnega okusa. Pivo je posebno tudi zato, ker je ena izmed njegovih temeljnih sestavin odlična kamniška voda,« je povedala Vesna Resnik iz puba Pod skalo.

V Gostilni in penzionu Repnik je bilo mogoče poskusiti tuhinjsko filo, staro tradicionalno kamniško jed, ki so jo običajno pripravljali za veliko noč in je del kamniške kulinarične ponudbe, ki jo promovirajo pod Okusi Kamnika. »Pri Okusih Kamnika me najbolj navdušuje, da na lokalne dobrote ne prisegajo več samo tujci, ampak tudi domači gostje – in to je po mojem mnenju največja zmaga tega projekta,« je povedal Primož Repnik. Na tržnici Okusi Kamnika na Šutni so obiskovalcem podarili zelenjavno sadiko, ta je čakala kupce tudi v vrtnariji Dragice Bohinec na Šmarci, ki se s pridelavo sadik zelenjave ukvarja že več kot 25 let.

Ni jih bilo malo, ki so se podali na potep v okolico Kamnika. V Zgornjih Palovčah je vrata odprla več kot 350 let stara Budnarjeva domačija, ki jo najbolj zaznamuje črna kuhinja. V Planinskem domu v Kamniški Bistrici so poleg kosila ponujali brezplačno kavico, kuhali pa so tudi prav poseben Firštov golaž, v spomin na nadvojvodo Karla. Ta je leta 1564 v Ljubljani simbolično prisegel na knežjem kamnu in se nato zaradi kuge umaknil v Kamniško Bistrico. Na mestu, kjer se je ustavil in so mu lovci pripravili hrano, so Kamničani postavili posebno mizo. Legenda pravi, da je na tem mestu zakopal zlatnike, zato je tu hodilo veliko turistov in iskalcev zlata. Ker zlatnikov niso našli, so kamnito mizo vrgli v vodo. Lani so Kamničani izdelali repliko in jo postavili na isto mesto.

V Zdravilnem gaju Tunjice so organizirali voden ogled energijskih točk, vsak obiskovalec je lahko poskusil tudi glineni napitek za razstrupljanje telesa in živo vodo ter dobil nagrado ob obisku. V Termah Snovik sta obiskovalce pričakala ugodna ponudba za kopanje ter brezplačni čaj iz njihovih zelišč in termalne vode. Ljubitelji planin pa so se z nihalko odpeljali na Veliko planino in si ogledali najstarejše planšarsko naselje v Evropi, pri čemer so vsakemu, ki je kupil dve vozovnici, ob povratku v dolino tretjo podarili.

Naslednji Vikend odprtih vrat bo od 20. do 22. maja v Šmartnem pri Litiji, do jeseni pa se bodo zvrstili še trije – v Litiji, Lukovici in Mengšu.

Razvojni center Srca Slovenije je v 16 letih delovanja dosegel izjemne rezultate pri povezovanju in razvoju turistične ponudbe, storitvah za nove in obstoječe podjetnike, lokalni samooskrbi s hrano in medgeneracijskem povezovanju. Vzpostavil je sistem izobraževanjinusposabljanj z različnih tematskih področij, ki se jih je udeležilo že več kot 13.000 ljudi. Center je sodeloval v 26 evropskih projektih na 12 različnih EU programih. Sodeluje z več kot 200 partnerji iz 33 evropskih držav. Razvojni center Srca Slovenije je območje predstavil na več kot 130 lastnih dogodkih ter na skoraj 150 lokalnih, nacionalnih in mednarodnih predstavitvah.  Preko točk VEM – vse na enem mestu je Razvojni center Srca Slovenije pomagal pri ustanovitvi več kot 1000 podjetij in izvedel več kot 4700 podjetniških svetovanj. Razvojni center Srca Slovenije koordinira Mrežo lokalne samooskrbe s hrano, Mrežo turističnih ponudnikov, Mrežo podjetnikov in rokodelcev, Mrežo vrtcev in šol ter Mrežo skupnosti.

Več informacij:
Razvojni center Srca Slovenije
Telefon: 01 89 62 710; e-pošta: info@razvoj.si

Agencija Andreja Jernejčič – Lin&Nil
Telefona: 01 547 65 18, 041 812 669, e-pošta: info@jernejcic.si

Besedilo in fotografije: Razvojni center Srca Slovenije


<< Nazaj | Novice