Mali grad

Prvi festival lokalnih piv v Termah Snovik nad pričakovanji

28.06.2021

 

Prvi festival lokalnih piv v Termah Snovik nad pričakovanjiV soboto, 26. 6. 2021 se je v  prireditvenem šotoru pri Termah Snovik odvijal prvi Festival lokalnih piv na Kamniškem, na katerem so se predstavili štirje lokalni pivovarji.  Neposredno iz Tuhinjske doline je prišel Menin'c iz Domače pivovarne pod Menino ter iz Kamnika Pivovarna Mali grad in Barut Brewing and Blending, iz sosednje občine Lukovice pa lokalni pivovar Rokovnjač.

Kamniška destinacija velja za pivovrstno destinacijo s precejšnjim številom lokalnih pivovarjev in je v zadnjem času zagotovo postala slovenska mikropivovarska prestolnica, ki pa nima le dobrega piva, temveč odlično osnovo zanj, tj. izvrstno vodo. Terme Snovik kot največji nastanitveni ponudnik v destinaciji so zato organizirale družabno turistično dogodek, ki je presegal pričakovanja in dober odziv tako ponudnikov kot gostov.

Festival, ki se je pričel ob 19. uri, je ponudil program za vse generacije. Večer se je pričel v mirnejših ritmih glasbe v živo z Rokom Šoštarjem ob družabnem programu vodje animacije, Katarine Ilić, družine in posamezniki so se nasmejali in naigrali na igralnih avtomatih pikada, ročnega nogometa, air hokeja, svoje zgodbe in ponudbo so predstavili gostujoči pivovarji.

Zgodba vseh kraft pivovarjev se je pričela kar precej podobno, v domačih delavnicah in garažah s številnimi urami učenja in preizkušanja. »Namen festivala je tako predstaviti zgodbe lokalnih kraft piv, njihov trud in ponudbo, posledično povečati ponudbo in programe za apartmajske goste, povezati ponudnike na destinaciji in pripraviti interesanten program za domačine iz bližnje in daljne okolice. Želja zagotovo je, da vsako leto v tem terminu pred glavno poletno sezono ohranimo festival lokalnih piv, idej za nadaljnji razvoj festival pa že sedaj nikakor ne manjka«, strne Predrag Canjko, direktor Term Snovik.

Domača pivovarna pod Menino iz Tuhinjske doline pivo Menin'c vari iz hmelja Aurora in Celeia, ki sta pridelana doma na njihovi družinski kmetiji, hmelj celo obirajo povsem ročno. Meninca najdete v trgovinicah, planinskih kočah in restavracijah v okolici, tudi v restavraciji Potočka v termah. Tako skrbijo za povečevanje stopnje samooskrbe in zmožnosti oskrbe s kakovostnimi lokalnimi izdelki. Povečati željo zavedanje o pomenu lokalno pridelanih izdelkov in kmetijstva za zdravje ljudi, saj je pivovarna pod Menino pravzaprav njihova dopolnilna dejavnost na kmetiji. Eden izmed štirih ponujenih piv na festivalu je bil  poleg svetlega, rdečega in temnega Menin'ca tudi znani Gozdni mož - PALE ALE, ki zadovolji predvsem ljubitelje solidne hmeljne grenkobe in arome, ki prijetno poboža in osveži vaše brbončice.

Na festivalu je bila tudi prva kamniška pivovarna Mali grad, ki je nastala iz želje po kreativnosti in strasti do piva. Vsa piva so plod dolgoletnega eksperimentiranja, nenehnih izboljšav in poglobljenega razumevanja narave fermentacije in zorenja te prastare pijače. Vsi, ki delajo v pivovarni Mali grad, smo globoko predani svojemu delu, njihov cilj je pivoljubom ponuditi kakovostno, okusno, aromatično, raznoliko, slovensko kraft pivo. Na festivalu smo imeli možnost okušati dve vrsti piva iz njihove ponudbe Pale Ale in Easy Blonde.

Barut Brewing and Blending iz Kamnika je pivovarna, ki vari piva mešanih fermentacij v hrastovih sodih. Na festivalu so izpostavili dva piva, Kletak – nemški stil piva Keller in  Per.  

Iz sosednje občine Lukovice je domače pivo Rokovnjač. Narejeno je po domačem receptu iz več vrst sladu in slovenskega hmelja. Pivo ni filtrirano in pasterizirano in je brez dodanih konzervansov, umetnih sladil in arom, kar pomeni da je pivo 100 % naravno. Izbirate lahko med svetlim in temnim pivom. V svoji ponudbi pa imajo tudi pivo ČISTA DESETKA.

Kamnik ni vinska destinacija, je pa zagotovo pivska destinacija z odličnimi kraft pivovarji. V Termah Snovik tako tudi v svojo dnevno ponudbo vključujejo in priporočajo lokalno pivo ob odlični hrani kuharske mojstrice Advije Halilović. V poletnem času bodo vsako soboto potekali tudi Slovenski večeri z okusi Tuhinjske doline ob zvokih harmonike in seveda ob okusih tuhinjskega pivovarja Menin'ca.

Besedilo in fotografije: Terme Snovik


<< Nazaj | Novice