Mali grad

Prvi derbi Mariborčankam, Kamničani tudi po Krki na prvem mestu

15.11.2015

 

Prvi derbi Mariborčankam

Odbojkarice Calcita Ljubljane so se v osmem krogu 1. DOL za ženske morale sprijazniti s prvim letošnjim porazom v domačem prvenstvu. Čeprav so imele proti Mariborčankam tri zaključne žoge za zmago s 3:1 v nizih, so se na koncu morale zadovoljiti s točko, dve sta pripadli Novi KBM Braniku. V prihodnjem krogu, 21. novembra, bodo varovanke Gašperja Ribiča gostovale  v Novi Gorici.

Calcit Ljubljana – Nova KBM Branik   2:3 (-21, 15, 18,  -25, -12)

Ljubljana – Dvorana Tivoli, 150 gledalcev. Sodnika: Pevc (Škofja Loka) in Markelj (Bled).

Calcit Ljubljana: Grudina 14, Božič 1, Vrhovnik 12, Forštnarič, Kučej 5, Kostić 22, Aragao 4, Hribar 2, Jerala – libero, Turk, Potokar 18. Trener: Gašper Ribič.

Nova KBM Branik: Mlakar 16, Blagne 1, Košenina, Kaučič, Sužnik, Cvetanovič 21, Pučnik, Ammerman 7, Vovk 1, Najdič 1, Planinšec 19, Sobočan – libero, Pintar, Eržen. Trener: Sebastijan Škorc.

Med tednom sta obe najboljši slovenski ženski odbojkarski ekipi zadnjih let imeli evropski tekmi. Calcitovke so po dobri predstavi v ligi prvakinj morale priznati premoč italijanski ekipi Igor Gorgonzola Novara, Mariborčanke so v pokalu Cev še drugič, tokrat doma, premagale estonsko ekipo Kohila in se zanesljivo uvrstile v osmino finala. Na prvem ob številnih medsebojnih obračunov, ki jih pričakujemo v letošnji sezoni med Calcitom Ljubljano in Novo KBM Branikom, se je domači trener Gašper Ribič,  ki ni mogel računati na obolelo Urško Igličar, odločil za postavo, ki je igrala tudi v Novari, se pravi za Cecilio Aragao, Petro Vrhovnik, Moniko Potokar, Tino Grudino, Eleno Kučej, Olivero Kostić in prosto igralko Meto Jeralo, Sebastijan Škorc, ki v letošnji sezoni vodi mariborske odbojkarice pa za Saro Najdič, Sarah Ammerman, Marino Cvetanovič, Marino Kaučič, Sašo Planinšec, Izo Mlakar in prosto igralko Anito Sobočan.

Domače odbojkarice so prvič povedle z asom Grudine (5:4), z uspešnim napadom Potokarjeve so na prvi tehnični odmor odšle Calcitovke z dvema točkama prednosti. Na deveti točki so gostje izid izenačile, Ljubljančanke so z asom Ane Katarine Hribar še enkrat povedle (14:13), toda ob napaki ene od domačih igralk na mreži so mariborske odbojkarice na drugi tehnični odmor odšle z dvema točkama prednosti. Z dvema zaporednima blokoma so domačinke na 16. točki izid izenačile,  toda Mariborčanke so dosegle tri zaporedne točke, Ribič je na hitro vzel oba polminutna odmora. Sledilo je novo izenačenje, tokrat na 19. točki, z asom Cvetanovičeve so Mariborčanke še enkrat pobegnile za tri točke (23:20), kar jim je zadostovalo za zmago v prvem nizu, saj so po napaki domačih izkoristile že prvo zaključno žogo.

Drugi niz so bolje začele aktualne državne prvakinje, ki so na servis Vrhovnikove, v bloku je bila uspešna Potokarjeva, dosegle šest točk zapored in povedle z 10:4. Škorc je Ammermanovo zamenjal z Niko Blagne, toda razpoložena Potokarjeve je dosegla še eno točko, zato je gostujoči trener vzel še polminutni odmor. Po vrnitvi na igrišče se je z blokom izkazala še Grudina in šele po napaki Kostićeve so Mariborčanke spet prišle na servis, vendar je bil njihov zaostanek že osem točk (4:12). Ko so Calcitovke z asom Grudine ob drugem tehničnem odmoru vodile z desetimi točkami prednosti, je bil drugi niz praktično odločen. Najvišja prednost domače ekipe v drugem nizu je bila pri izidu 18:6, gostujočim igralkam pa niso pomagale niti številne menjave.

Domače odbojkarice, ki so v drugem nizu prevladovale v vseh elementih odbojkarske igre, nekajkrat so navdušile tudi z odlično igro v obrambi, so v tretjem nizu prvič povedle z asom Grudine (7:6), toda po točki Cvetanovičeve so na tehnični odmor s prednostjo le odšle Mariborčanke. Prvi je po polminutnem odmoru v tretjem nizu posegel Škorc, kajti po asu Kučejeve so njegove varovanke za nasprotnicami zaostajale za dve točki (12:10. Po dveh blokih Grudine je zaostanek mariborske ekipe znašal že štiri točke (14:10), zato je Škorc vzel še svoj drugi polminutni odmor. A tudi to njegovi ekipi ni pomagalo, kajti Kučejeva z asom in Grudina z blokom sta »potopili« mariborsko ekipo, ki je zaostajala že za devet točk (10:19). Visoko vodstvo je nekoliko uspavala domačo vrsto, pri gostjah se je s servisi izkazala Saša Planinšec, tako da je moral Ribič vzeti celo dva polminutna odmora, kajti gostje so se domačinkam približale na štiri točke zaostanka (16:20). Vrhovnikova je s točko le odvzela servis Mariborčankam, zmago za vodstvo z 2:1 v nizih sta potrdili Aragaova z asom in Kostićeva z blokom.

V četrtem nizu je Škorc v igro poslal Niko Blagne in Elo Pintar, počivali sta Cvetanovičeva in Kaučičeva in po uspešnem prvem tempu so Mariborčanke prvič po dolgem času Calcitovkam pobegnile za tri točke (12:9). Izenačenje je sledilo že na 12. točki, zanj je bila zaslužna Kostićeva, zato se je po Ribiču za polminutni odmor odločil še Škorc. Z blokom Vrhovnikove so domače odbojkarice povedle s 15:14, a po drugem tehničnem odmoru vseeno zaostajale za točko. V novih težavah so se Ljubljančanke znašle po dveh zaporednih napakah in zaostanku treh točk (15:18), toda z asom Mojce Božič je na 20. točki sledilo novo izenačenje. S tem pa serije točk za domačo ekipo še ni bilo konec, Potokarjeva in Kučejeva sta prinesli vodstvo z 22:20. Po nesporazumu v gostujoči ekipi je Vrhovnikova svoji ekipi priborila tri zaključne žoge za končno zmago, toda vse tri so Mariborčanke na servis Najdičeve izničile, s točko Cvetanovičeve pa prišle do žoge za izenačenje v nizih. Prve niso izkoristile, zato pa so tretjo.

Peti niz so bolje začele mariborske odbojkarice, ki so ob menjavi strani z asom Ize Mlakar vodile s štirimi točkami prednosti. Svojo prednost so nato še povečale na 10:4. Calcitovkam nista pomagala niti oba polminutna odmora, čeprav so se gostjam na servis Hribarjeve in dvema zaporednima točkama Potokarjeve približale na dve le točko zaostanka (10:11). Serijo točk domače ekipe je prekinila izkušena Cvetanovičeva. Mariborčanke so se veselile svoje prve zmage v medsebojnih obračunih. Toda do konca sezone bo še veliko derbijev.

Izjavi po tekmi

Gašper Ribič, trener Calcita Ljubljane: »Z odsotnostjo Urške Igličar smo imeli še menjavo manj, medtem ko imajo Mariborčanke več enakovrednih menjav, kar se je na koncu poznalo. Imeli smo priložnost v četrtem nizu, da bi zmagali, žal je nismo izkoristili, v tie-breaku pa vemo, da je to loterija. V končnici dveh, treh stvari nismo naredili, kot bi morali in na koncu je Branik zasluženo zmagal. Navkljub porazu moram pohvaliti tudi svoje igralke, tekma je bila z obeh strani dobra, jih bo pa še veliko. Smo šele na začetku sezone, morda pa bomo mi boljši, ko bodo tekme odločilne."

Sebastijan Škorc, trener Nove KBM Branika: »Sama tekma je bila na trenutke celo zelo dobra, vendar smo imeli oboji slabe trenutke. Mi predvsem v drugem in tretjem nizu, ko je bil ta trenutek predolg. V četrtem smo bili na pragu poraza, ko smo zaostajali z 21:24, toda dekleta so se vrnile v igro, dobile ta niz in na koncu tie-break. Sara Najdič je odlično izvajala začetne udarce, druge so dobro igrale v bloku in obrambi. Ampak na obeh straneh je bila prikazana borba, obe ekipi pa sta res dali vse od sebe.«

Kamničani tudi po Krki na prvem mestu

Odbojkarji Calcit Volleyballa so tudi po osmem krogu 1. DOL za moške, navkljub izgubljenemu nizu proti Krki, še vedno na prvem mestu prvenstvene lestvice. V sredo, 18. novembra, bodo na povratni tekmi drugega kroga pokala challenge gostili slovaško ekipo Spartak Myjavo, v domačem prvenstvu pa bodo prihodnjo soboto gostovali na Ravnah pri zadnjeuvrščenem Fužinar Metalu.

Calcit Volleyball – Krka 3:1 (-25, 18, 26, 18)

Kamnik - Športna dvorana Kamnik, gledalcev 100, sodnika: Melavc (Šempeter), Klinar (Žirovnica).

Calcit Volleyball: Hribar - libero, T. Štern 20, Štalker, Vidmar 10, Štembergar Zupan, J. Brulec 4, Lakner 5, Kotnik 8, Ž. Štern 16, Videčnik 3, Konjedic.  Trener: Marko Brumen.

Krka: L. Brulec 14, Ožbalt - libero, Vrhovšek, Kosmina 22, Erpič, Vesel 1, Drobnič 8, Pucelj 3, Bregar 8, Lindič 2, Klobčar 1, Turk 1, Plot - libero.

Kamniški odbojkarji so tekmo z Novomeščani, ki so jim v preteklosti že velikokrat zagrenili življenje, začeli kot prvouvrščena ekipa 1. DOL za moške. Vendar brez Žana Novljana, ki si je v sredo na tekmi pokala challenge v Myjavi zvil gleženj in tudi kapetana Andreja Štembergar Zupana, ki je sicer bil v postavi, a še ni mogel pomagati soigralcem.  Trener Marko Brumen je tako tekmo začel z Janom Brulcem, Primožem Vidmarjem, Domnom Kotnikom, Sašem Štalekarjem, Maticem Videčnikom in Tončkom Šternom.

V prvem nizu so domači odbojkarji s točko Tončka Šterna povedli že s 14:7, vendar so se gostje preko Sergeja Drobniča, še lani igralca Calcita, vrnili v igro. Z njegovim blokom so se domačinom približali na točko zaostanka (17:18), do prvega vodstva pa so krkaši prišli s točko Mihe Bregarja (21:22). V napeti končnici so do zmage prišli po dveh lastnih napakah domače ekipe.

Drugi niz so bolje začeli domači odbojkarji, ki so ob prvem tehničnem odmoru vodili s petimi točkami prednosti. Z blokom Gašperja Puclja so se jim Novomeščan približali na dve točki zaostanka (8:6), po menjavi Domna Kotnika z Žigo Šterna pa so pobudo spet prevzeli Kamničani, ki so z njegovimi servisi povedli s 13:8. Z asom Jana Brulca je bil izid že 17:10, razlika sedmih točk je bila tudi ob koncu niza.

V tretjem nizu je dolgo kazalo na zanesljivo zmago kamniške ekipe, ki je z asom Tončka Šterna vodila s 17:12, prišla pa je tudi do štirih zaključnih žog za vodstvo z 2:0 v nizih. Toda krkaši so se še enkrat vrnili v igro, izid na 24. točki izenačili, nato rešili še dve zaključni žogi, ne pa tudi tretje, saj je napako naredil Pucelj.

Tudi četrti niz je bil izenačen do drugega tehničnega odmora. Ob prvem so z dvema točkama prednosti vodili Novomeščani, ob drugem Kamničani, ki so z delnim izidom 5:2 prišli do vodstva z 21:16, kar jim je ob zbranem nadaljevanju prineslo nove tri točke. Krka je sicer prevladovala v bloku, zato pa so naredili veliko več lastnih napak, nekaj slabši pa so bili tudi v drugih elementih odbojkarske igre.

Izjava po tekmi

Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa: »Danes se je pokazala naša šibkejša točka v ekipi, se prvi blokerji. Lahko pohvalim Jureta Laknerja, ki je prinesel nekaj življenja v igro, ko je vstopil na igrišče, v končnici četrtega niza je odlično serviral in bil med najbolj zaslužnimi, da smo ta niz, s tem pa tudi tekmo zmagali. Drugi igralci so igrali po sistemu toplo-hladno. Krka ni upravičeno pri dnu prvenstvene lestvice, je boljša ekipa in si zasluži več, ne vem pa, zakaj so tako nizko? Sicer pa bi že prvi niz morali dobiti, pa smo se sami spravili v težak položaj, tako kot tudi v tretjem, ki smo ga vseeno dobili. V teh trenutkih smo naredil nekaj nepotrebnih napak, ki si jih v prihodnje ne bomo smeli dovoliti.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografije: Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice