Mali grad

Prve reprezentance 16. evropskega prvenstva v gorskih tekih na Veliko planino že v Kamniku in informacije za navijače

06.07.2017

 

Informacije za navijače, spremljevalce in obiskovalce 16. evropskega prvenstva v gorskih tekih na Veliko planino

Prve reprezentance 16. evropskega prvenstva v gorskih tekih na Veliko planino že v Kamniku in informacije za navijačeSpremljevalci in obiskovalci prireditev in tekem 16. evropskega prvenstva v gorskih tekih na Veliko planino,
začenja se 16. evropsko prvenstvo v gorskih tekih na Veliko planino. Veseli bomo, če se boste spremljevalnih dogodkov in tekmovanj v čim večjem številu udeležili tudi sami, da pa bi vse skupaj potekalo čim bolj nemoteno in varno, pa vas želimo seznaniti z nekaterimi podrobnostmi in koristnimi informacijami.

Slovesno odprtje EP na stadionu Prijateljstva v Mekinjah

V petek, 7. 7. 2017, bo ob 18. uri na stadionu Prijateljstva v Mekinjah slovesno odprtje evropskega prvenstva z mimohodom reprezentanc. Vabimo vas, da na dogodek pridete peš oziroma parkirate kje v bližnji okoli na javnih parkiriščih v Kamniku ali pri Kulturnem domu Kamnik, kajti ob samem stadionu bo parkiranje omejeno ali celo nemogoče.

Ogled sobotnih tekem

V soboto, 8. 7. 2017, vas v dopoldanskem času vljudno in v čim večjem številu na starte posameznih tekov po kategorijah, ki se bodo zvrstili po sledečem vrstnem redu:

  • ob 7.30: start Open race v Eko resortu,
  • ob 10.00 start mladink na Kisovcu,
  • ob 10.00: start mladincev pri Prelesnikovi domačiji – Prelesje pod sv. Primožem,
  • ob 11.15: start člani v Eko resortu.

Spremljanje tekem in navijanje ob progi

Seveda ste vabljeni, da tekače spodbujate tudi ob progi, obenem pa vas prosimo, da na celotni trasi proge dosledno upoštevate navodila redarjev in varnostnikov, v času tekmovanja pa predvsem na noben način ne ovirate tekačev pri teku.

Cesta od Stahovice proti Svetemu Primožu bo v času tekmovanja zaprta za ves promet, parkiranje ob omenjeni cesti pa ne bo mogoče oziroma dovoljeno, zato vam svetujemo, da pridete pravočasno, svoja vozila pa parkirate v Stahovici oziroma njeni bližnji okolici.

Vožnja z nihalko

Nihalka bo na Veliko planino za obiskovalce vozila po običajnem voznem redu oziroma bo za potrebe prevoza spremljevalnih ekip, novinarjev in organizatorjev tekmovanja začela z obratovanjem že prej. Naj pa vas ob tem opozorimo, da bodo imeli akreditirani obiskovalci (člani reprezentanc, novinarji, organizatorji …) pri vstopu in vožnji z nihalko ter sedežnico prednost pred obiskovalci, zato vam priporočamo, da se na Veliko planino odpravite dovolj zgodaj.

Dostopi prek Kranjskega raka

Na Veliko planino lahko pridete tudi z avtom preko Kranjskega raka ter parkirate na urejenih parkiriščih, nato pa se peš povzpnete na vrh Velike planine.

Zapore cest

Prosimo upoštevajte, da bo glavna cesta Godič – Stahovica, od Eko resorta do križišča v Kamniško Bistrico v Stahovici, v času startov Open race in članov zaprta.

Predvideni sta dve kratkotrajni cestni zapori v trajanju kakih 15. minut, in sicer od 7.30 do 7.45 ter med 11.15 do 11.30.

Svečana razglasitev rezultatov in podelitev medalj v Eko resortu

V soboto, 8. 7. 2017, pa ste ob 18. uri vljudno vabljeni na zaključno prireditev ter svečano razglasitev in podelitev medalj najboljšim tekačem, ki bo potekala v Eko resortu pod Veliko planino.

Želimo si, da dan mine brez nevšečnosti, v zadovoljstvo tekačev, vas navijačev in spremljevalcev ter organizatorjev prireditve, zato vas še enkrat lepo prosimo, da ob progi in prizoriščih upoštevate navodila redarjev in varnostnikov.

Dodatne informacije so dostopne na uradni spletni strani organizatorja, in sicer tukaj.

Prve reprezentance že v Kamniku, Kamnik in okolica bosta sprejela 240 najboljših tekačev stare celine

Prve reprezentance že v Kamniku, Kamnik in okolica bosta sprejela 240 najboljših tekačev stare celine V sredo so bile prve reprezentance 16. evropskega prvenstva v gorskih tekih že v Kamniku, danes pa pride glavnina. Sprejemna pisarna na stadionu Prijateljstva v Mekinjah jih pričakuje z dobrodošlico, tam se akreditirajo, prejmejo vrečko s spominskimi darili in knjižico z navodili o tekmi. Potem jih vodniki odpeljejo na nastanitve.

V četrtek in petek bodo tekači na ogledu proge Stahovica - sv. Primož - Pirčev vrh - Mala planina - Gradišče.

V članski konkurenci je eden od favoritov Turk Ahmet Arslan, večkratni evropski prvak, tudi kralj Grintovca 2011. Za vrstni red najboljših na Gradišču se bodo potegovali Italijana Alex Baldaccini in Xavier Chevrier, Norvežan Johan Bugge. V širši evropski vrh sodijo Britanec Andrew Douglas, Čeha Jan Janu in Robert Krupička, tudi stara znanca slovenskih prizorišč v gorskih tekih. Francoz Julian Rancon, Švicar Pascal Egli, Španec Enrique Meneses tudi lahko mešajo vrstni red tekačev v smeri Gradišče.

Nesporna prva in edina kandidatka za evropsko krono gorske tekačice Andrea Mayr je junija že trenirala na Veliki planini. Leta 2010 je Veliki planini leta že osvojila naslov svetovne prvakinje. 37-letna atletinja je po poklicu zdravnica. Med najboljšimi tekačicami je še Italijanka Valentina Bellotti, lanska svetovna podprvakinja in zmagovalka Red Bull400 v Planici! Z Alice Gaggi in Saro Bottarelli so kandidatke za naslov ekipnih prvakinj. Močno ekipo ima po tradiciji že Velika Britanija. Štrene med najboljšimi bodo mešale še Norvežanka Eli Anne Overgsdal, smučarska tekačica Čehinja Petra Novakova. Češka bo imela močno ekipo z Pavlo Schorna – Matyasovo. Slovakinja Sona Vnenčakova, lani 4. na SP in Silvia Schwaiger (6. na SP) lahko Slovaško dvigneta do ekipne kolajne.

Na EP bodo nastopili udeleženci iz 26 evropskih držav. 73 članov iz 24 držav (brez Srbije in Bolgarije), 69 članic iz 24 držav (brez Albanije in Romunije), 55 mladincev iz 18 in 43 mladink iz 17 držav. Skupaj je v predprijavi 240 tekačev.  

Besedilo: Mira Papež
Fotografije: Občina Kamnik in Mira Papež


<< Nazaj | Novice