Mali grad

Prva zmaga Kamničank pred svojimi navijači, Calcitovcem poln izkupiček v Murski Soboti

03.11.2013

 

Prva zmaga Kamničank pred svojimi navijači

V tretjem krogu ženske srednjeevropske lige so odbojkarice Calcit Volleyballa prvič na svojem igrišču v letošnji sezoni razveselile kamniške navijače z zmago proti ekipi Vasas iz Budimpešte. Z novimi tremi točkami, skupaj jih imajo zdaj pet, so Kamničanke na četrtem mestu srednjeevropske lige. V prihodnjem krogu bodo v soboto, 9. novembra, gostovale v Linzu.

Calcit Volleyball – Vasas 3:0 (23, 20, 21)

Kamnik – Športna dvorana Kamnik. 200 gledalcev. Sodnika: Kramar Šandl in Jurković (oba Hrvaška).

Calcit Volleyball: E. Mori 2, Turnšek 20, Božič 2, Kavčič, Borko 5, Vrhovnik 6, Valenčič 3, N. Mori, Hribar – libero, Jerala – libero, Charuk 5, Ščuka 15. Trener: Gašper Ribič.

Vasas Budimpešta: Leavi, Miklai 12, Freeman 9, Fabian, Ludman, Stefanik 4, Talas 3, Szabo 8, Vacsi 4, Gubicza, Pekarik,Benko, Toth – libero. Trener: Zoltan Jokay.

Po zmagi v Bratislavi so mlade kamniške odbojkarice z veliko mero nestrpnosti pričakovali tekmo z Vasasom iz Budimpešte, novincem v ženski srednjeevropski ligi. Madžarke so v prvem krogu v madžarskem obračunu s 3:2 premagale ekipo Gödöllö, nato pa so na domačem igrišču osvojile točko proti Doprastavu iz Bratislave. Na obeh tekmah seje v napadalnih akcijah najbolj izkazala Zsanett Miklai, v bloku, ki je bil na uvodnih dveh tekmah močnejše orožje ekipe iz Budimpešte pa je bila zelo dobra edina tujka v njenih vrstah, Američanka Sareea Freeman. S tremi osvojenimi točkami so bile pred gostovanjem v Kamniku točko pred Calcitovkami, ki so se po porazu z Novo KBM Branikom na svoji drugi domači tekmi v letošnji sezoni domačim navijačem želele oddolžiti z zmago.

Trener Kamničank Gašper Ribič je srečanje proti Vasasu začel v postavi Eva Mori, Sara Valenčič, Lana Ščuka, Tamara Borko, Lucy Charuk, Tjaša Turnšek in Meta Jerala na mestu proste igralke. Domače odbojkarice so dvoboj z Madžarkami začele dobro, saj so povedle s 5:0, toda nato so madžarske odbojkarice »pritisnile« s servisom, kar jim je na enajsti točki prineslo izenačenje, ob drugem tehničnem odmoru pa tudi vodstvo s tremi točkami prednosti. Vodile so tudi še s 17:15, Lana Ščuka pa je najprej z uspešnim napadom, nato pa še z uspešnim servisom svoji ekipi prinesla izenačenje. Ko so nato gostje naredile dve lastni napaki in so Kamničanke povedle z 19:17, je že vse kazalo, da je domači ekipi uspel preobrat, vendar so s štirimi zaporednimi točkami do vodstva prišle gostje (21:19). Njihovo serijo je prekinila kapetanka Kamničank Tamara Borko, ki je na servisu svoje mesto prepustila Mojca Božič, kar se je izkazalo za dobro potezo, kajti do štirih zaporednih točk so zdaj prišle domače odbojkarice, ki pa prednosti niso več izpustile iz rok. Miklai, najbolj nevarna napadalka ekipe iz Budimpešte je sicer še priborila izenačenje na 23. točki, toda Eva Mori in Sara Valenčič sta Calcitovkam prinesli vodstvo z 1:0 v nizih.

Drugi niz so bolje začele gostujoče odbojkarice, ki so na prvi tehnični odmor odšle s prednostjo štirih točk, povedle pa so tudi že s 15:10. S petimi zaporednimi točkami – dve je z asom prispevala Petra Vrhovnik, ki je na mestu sprejemalke zamenjala Saro Valenčič, dve z uspešnim napadom Tjaša Turnšek, enkrat pa je napad Madžark končal v avtu – so Kamničanke izid izenačile, in čeprav so Madžarke ob drugem tehničnem odmoru še vodile s točko naskoka, so po vrnitvi na igrišče varovanke Gašperja Ribiča dosegle tri zaporedne točke in vajeti igre prevzele v svoje roke. Gostujoči trener Zoltan Jokay je skušal s polminutnim odmorom zaustaviti domače odbojkarice, vendar neuspešno, kajti po izidu 22:20 njegove varovanke niso dosegle več točke. Z dvema asoma je drugi niz končala Lana Ščuka.

Tudi tretji niz se za Kamničanke ni začel obetavno, kajti njihove nasprotnice so na prvi tehnični odmor odšle s prednostjo štirih točk, povedle pa so tudi že za sedem točk (15:8). Domači trener Gašper Ribič je njihov nalet skušal zaustaviti s polminutnim odmorom in nato še z menjavo na mestu organizatorke igre, ko je Evo Mori zamenjala Mojca Božič. Oboje se je izkazalo za dobro, kajti Turnškova je svoji ekipi spet priborila servis, vseeno pa so Madžarke tudi ob drugem tehničnem odmoru še vodile z visoko prednostjo (16:11). Ko so povedle še s 17:11, je marsikdo v dvorani že pomislil, da bomo spremljali tudi četrti niz. Vendar na kaj podobnega niso pomislile Kamničanke, ki so po priborjenem servisu Vrhovnikove in po zaslugi razigrane 17-letne Lane Ščuke na osemnajsti točki prvič v tretjem nizu izid izenačile, s točko Vrhovnikove pa prvič povedle (20:19). S tem pa se serija točk domače ekipe ni končala, kajti v končnici je Lucy Charuk svoji ekipi priigrala tri zaključne točke za končno zmago in že kar prvo je z asom realizirala Mojca Božič.

Izjava po tekmi

Gašper Ribič, trener Calcit Volleyballa: »Za nami je malce čudna tekma, ki se je dejansko odvijala po sistemu toplo-hladno. Na trenutke smo bili po nepotrebnem preveč nervozni, delno tudi zato, ker je v ekipi veliko novih igralk in se še niso popolnoma navadile na svojo dvorano. Vendar si ne glede na številna nihanja v igri, celotna ekipa zasluži pohvale, kajti čeprav smo v vseh nizih za nasprotnicami zaostajali že za kar nekaj točk, v tretjem recimo za sedem, se niso predale, temveč so ob dobrih servisih ter blokih v povezavi z obrambo v pravih trenutkih tekme vedno pripravile preobrat. Svoj delež so prispevale tudi igralke, ki so v igro prihajale kot rezerve, kot recimo Mojca Božič v prvem nizu. Eden od ključev do zmage je bil tudi v tem, da smo dobro pripravili na njihovo najbolj nevarno napadalko, Miklai, ki smo jo obremenili na sprejemu, zato je tudi v napadu naredila kakšno napako več. Sicer pa je bil na koncu naš sprejem še kar na sprejemljivi ravni, kajti običajno je bil do zdaj naš idealni sprejem okoli dvajset odstoten, danes 33-odstoten, pa tudi v napadu smo s 45-odstotno učinkovitostjo lahko zadovoljni.«

Izidi tekem tretjega kroga ženske srednjeevropske lige

Calcit Volleyball – Vasas Budimpešta 3:0 (23, 20, 21), Nova KBM Branik – Slavia Bratislava 3:0 (17, 20, 20), Teva Gödöllö – SVS Post Dunaj 0:3 (-22, -22, -22), Doprastav Bratislava – Askö Linz 3:0 (17, 15, 19).

Vrstni red: 1. Nova KBM Branik 9 (9:2), 2. Doprastav Bratislava 8 (9:2), 3. SVS Post Dunaj 6 (7:3), 4. Calcit Volleyball 5 (7:5), 5. Vasas Budimpešta 3 (5:8), 6. Askö Linz 2 (4:8), 7. Teva Gödöllö 2 (4:9), 8. Slavia Bratislava 1 (2:9).

Calcitovcem poln izkupiček v Murski Soboti

Na derbiju petega kroga 1. DOL moški so odbojkarji Calcit Volleyballa presenetili do zdaj edino neporaženo ekipo prvenstva, ekipo Panvite Pomgrada. Po prvem nizu je vse kazalo na gladko zmago Sobočanov, toda v nadaljevanju so Kamničani s svojo najboljšo igro v letošnji sezoni prišli do treh točk in na prvenstveni lestvici ostali na drugem mestu. Prihodnjo soboto bodo v šestem krogu domačega prvenstva, ob 20. uri, gostili Šoštanj Topolšico.

Panvita Pomgrad – Calcit Volleyball 1:3 (15, -23, -19, -12)

Murska Sobota – Dvorana OŠ I. 250 gledalcev. Sodnika: Globačnik (Topolšica) in Skudnik (Šempeter).

Panvita Pomgrad: Ajlec, Pavlovič 8, Pelemiš 10, Čolović 2, Vrabl – libero, Miličevič, Flisar 9, Bogožalec 18, Tot 7, Grabar, Drvarič, Ratkai – libero. Trener: Dejan Fujs

Calcit Volleyball: Lakner, Hribar – libero, Novljan 9, T. Štern 5, Kvas, Pokeršnik 15,Ribič – libero, Štembergar Zupan, Brus 10, Hrast 2, Stavbar, Kotnik 11, Ž. Štern 1. Trener: Marko Brumen.

Trener Kamničanov Marko Brumen je imel pred derbijem s Sobočani, ki so jih v pripravljalnem obdobju na turnirju v Šoštanju premagali, na domačem turnirju pa izgubili, kar nekaj težav s sestavo ekipe. Z ramo Tončka Šterna, ki je poškodbo »pridelal« na mladinskem turnirju, še vedno ni bilo vse v redu, za nameček pa si je na treningu prst na roki poškodoval Jernej Stavbar. Medtem ko Stavbar sploh ni vstopil v igro, je Tonček Štern vanjo stopal le občasno, tako da so tekmo proti prvemu favoritu prvega dela prvenstva začeli Martin Hrast, Andrej Štembergar Zupan, Žiga Štern, Boris Brus, Žan Novljan, ki se je vrnil po prometni nesreči, Danijel Pokeršnik in na mestu prostega igralca Klemen Hribar. Vendar pa se dvoboj s soboško ekipo za kamniško ni začel najbolj obetavno, kajti po točki Uroša Pavloviča so Sobočani na prvi tehnični odmor odšli s prednostjo štirih, na drugi po uspešnem bloku Andreja Tota pa že s prednostjo šestih točk. S tem pa težav Kamničanov, ki v uvodnem nizu niso najbolje sprejemali začetnih udarcev nasprotnikov, pa tudi v napadu niso bili najbolj učinkoviti, še ni bilo konec. S točko Aljože Bogožalca, nekdanjega igralca Calcita, je Panvita prišla že do nedosegljivih osem točk prednosti (20:12), zmago domače ekipe pa je potrdil Gorazd Flisar.

Drugi niz so Calcitovci začeli z menjavo na mestu sprejemalca, in sicer je Žigo Šterna zamenjal Domen Kotnik, kar je pripomoglo k boljšemu sprejemu kamniške ekipe. Kamničani so popravili tudi svojo učinkovitost v napadu, »zbudili« pa so se tudi v bloku. Na prvih tehnični odmor so odšli s tremi točkami naskoka, takšna pa je bila njihova prednost tudi ob drugem tehničnem odmoru, čeprav so jih soboški odbojkarji na trinajsti točki ujeli. Največ zaslug za vodstvo gosto, ki so po vrnitvi na igrišče po drugem tehničnem odmoru domačinom ušli za šest točk (19:13), je imel Boris Brus, ki je bil ob uspešni napadalni akciji še dvakrat uspešen v bloku. V končnici niza so se Sobočani gostom nekajkrat še približali na točko zaostanka, zadnjič, ko so rešili prvo zaključno žogo za izenačenje v nizih, druge pa jim po zaslugi Domna Kotnika ni več uspelo ubraniti.

Še boljšo igro so Calcitovci prikazali v tretjem nizu, v katerem ni bilo takšnih vzponov in padcev kot v drugem. O njihovi premoči v tretjem nizu govori tudi podatek, da je bilo zadnje izenačenje v njem pri izidu 2:2. Na prvi tehnični odmor so gostje odšli s prednostjo dveh, na drugega pa štirih točk, zmaga pa v drugem nizu pa se jim nasmihala po bloku Žana Novljana za vodstvo s 23:18. Tonček Štern, ki je v zaključku niza v igro vstopil namesto sicer razpoloženega Danijela Pokeršnika in Domen Kotnik pa sta samo potrdila vodstvo z 2:1 v nizih.

Medtem ko se je igra soboške ekipe popolnoma »razpadla«, so Kamničani v četrtem nizu popolnoma prevladovali na igrišču. Domači trener se je odločil za menjavo na mestu organizatorja igre in v igro poslal mladega Urbana Drvariča, Blaž Ajlec pa je na sprejemu zamenjal Andreja Tota, vendar ne to ne polminutna odmora niso zaustavili razpoložene ekipe Calcita, ki je po bloku Martina Hrasta na drugi tehnični odmor odšla s prednostjo kar dvanajstih točk. Do konca niza so soboški odbojkarji še, kolikor toliko, vzpostavili ravnotežje na igrišču, toda visoke zmage Kamničanov niso več mogli ogroziti. Z blokom, šestnajstim na tekmi – pet jih je dosegel Boris Brus, štiri Domen Kotnik, tri Žan Novljan – je zmago svoje ekipe potrdil Danijel Pokeršnik. Kamničani so bili od Sobočanov boljši tudi v drugih elementih odbojkarske igre, predvsem pa je bil pri njih večji kolektivni duh.

Izjavi po tekmi

Dejan Fujs, trener Panvite Pomgrada: »Potem ko smo prvi niz gladko dobili, so moji igralci očitno mislili, da je tekme že konec. Namesto, da bi igrali kolektivno do konca, so začeli igrati vsak zase, brez pravega žara, padli smo v vseh elementih odbojkarske igre in Kamničanom dovolili, da so se razigrali. Zmaga Calcita je popolnoma zaslužena.«

Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa: »Pravzaprav si vsi, ki so nocoj igrali, zaslužijo čestitke. Danijel Pokeršnik je dobro igral v napadu, Domen Kotnik je, ko je prišel v igro, prikazal odlično igro, Žan je dobro nadomestil Jerneja Stavbarja, Martin Hrast je pametno razigral ekipo, tako da nismo imeli slabega igralca v ekipi. Vsakdo je imel svoje svetle trenutke in resnično smo bili boljši nasprotnik. Zelo uspešni smo bili tokrat v bloku, tako da smo lahko dobre volje. Seveda to ne velja za prvi niz, po katerem sem bil, kar malce v strahu, da bomo, kaj kmalu končali s to tekmo. Nato pa se nam je ‘odprlo’, medtem ko so Sobočani popolnoma padli v igri.«

Izidi petega kroga v 1. DOL moški

Panvita Pomgrad – Calcit Volleyball 1:3 (15, -23, -19, -12), Lunus Maribor – Fužinar Metal Ravne 3:0 (20, 19, 23), Astec Triglav – Salonit Anhovo 0:3 (-24, -14, -19), Šoštanj Topolšica – Krka 3:2 (-20, 22, -24, 15, 10).

Vrstni red: 1. Salonit Anhovo 12 (13:4), 2. Calcit Volleyball 12 (12:5), 3. Panvita Pomgrad 8 (10:5) – tekma manj, 4. Go Volley 8 (10:7) – tekma manj, 5. Krka 7 (10:12), 6. Lunus Maribor 5 (7:8) – tekma manj, 7. Šoštanj Topolšica 4 (7:10), 8. Fužinar Metal Ravne 3 (4:13), 9. Astec Triglav 1 (3:12) – tekma manj.

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografija: Primož Mahkovec


<< Nazaj | Novice