Mali grad

Prva trgatev potomke mariborske Stare trte v kamniškem Parku Evropa

26.09.2013

 

V mesecu septembru je svoje žlahtne sadove obrodila kamniška potomka mariborske Stare trte,najstarejše žlahtne vinske trte na svetu, sorte modra kavčina ali žametovka. Potomka trte z Lenta je leta 2006 svoje mesto dobila v Parku Evropa. Županu Marjanu Šarcu, simbolično tudi gospodarju vinske trte, je pripadla čast prvega reza in prve pokušine grozdov. Nato je dovoljenje za trgatev predal občinskemu viničarju Miru Sanaborju, ki je dozorele grozde varno spravil v košaro, del nedozorelih pa je pustil za tako imenovano pozno trgatev.

Za zaključek današnjega dogodka so zbrani simbolično nazdravil prvi trgatvi, župan pa je poudaril izreden pomen trte potomke, za katero moramo skrbeti in jo ohranjati, saj gre za cepljenko preko 400 let stare in hkrati tudi najstarejše trte na svetu.

Poleg današnje trgatve in mnogih drugih trgatev potomk najstarejše trte na svetu se bo v nedeljo, 29. septembra 2013, ob 11. uri, odvijala najpomembnejša. Trgatev mariborske Stare trte bo, po starih štajerskih šegah, na mariborskem Lentu, ob reki Dravi, na ogled tudi vam. Vljudno vabljeni.


<< Nazaj | Novice