Mali grad

Prva tekma osmine finala pokala CEV

15.11.2012

 

Calcit Volleyball - Posojilnica Dob  3:2 (21, -24, 21, -20, 11)

Ljubljana - Dvorana Tivoli. 400 gledalcev. Sodnika: Schimpl (Slovaška) in Reichardt (Nizozemska).

Calcit Volleyball: Lakner, Hribar – libero, Sušec 18, Novljan, Brulec 7, Planinc 14, J. Pokeršnik 13, Brus 5, Hrast, Stavbar 13, Kotnik 2, Štern . Trener: Marko Brumen.

Posojilnica Aich/Dob: Kosl 15, Hruška 5, Csoma 9, Krois – libero , Petkov, Satler  3, Grut 4, Pušnik 15, Wlodarczyk 17, Reiser 8. Trener: Bogdan Kotnik.

Pred dvema tednoma in pol sta se ekipi Calcita Volleyballa in Posojilnice Doba pomerili v srednjeevropski ligi, s 3:2 pa so v tej tekmi slavili kamniški odbojkarji. Toda varovanci Marka Brumna so takrat aktualne avstrijske podprvake, ki jih v letošnji sezoni vodi nekdanji trener Kamničanov Bogdan Kotnik, gostili v svoji dvorani, tokrat pa so z ekipo iz Doba igrali v dvorani Tivoli. V njej so v letošnji sezoni že igrali, obakrat zelo dobro in tudi igralci sami pravijo, da se v njej počutijo kot doma. V tivolski športni dvorani pa so v letošnji sezoni tudi že igrali gostje iz avstrijske Koroške, ko so v srednjeevropski ligi v njej izgubili z ACH Volleyjem z 1:3.

Čeprav sta oba trenerja pred tekmo imela določene težave glede sestave ekipe, poškodbe in bolezni, sta vendarle lahko računala skorajda na vse svoje najboljše igralce. Predvsem to velja za Kotnika, ki prejšnjo soboto v Bratislavi še ni mogel računati na obolelega poljskega sprejemalca Wojciecha Wlodarczyka, tokrat pa je v Tivoliju že igral. Tako kot tudi kamniški libero Klemen Hribar, katerega ni bilo v ekipi vse od povratne tekme drugega kroga pokala CEV, v kateri so Kamničani v Švici slavili v zlatem nizu. Ob njem so v domači ekipi tekmo začeli še vsi trije Jani, Brulec, Planinc in Pokeršnik ter Boris Brus, Jernej Stavbar in Matjaž Sušec. Prvi niz so bolje začeli domači odbojkarji, ki so še vodili s 7:5, toda malce nezbranosti v njihovi vrsti in odlični Wlodarczyk v gostujoči so bili glavni razlogi zato, da so gostje na prvi tehnični odmor odšli s točko prednostjo. Toda to je bilo tudi njihovo edino vodstvo v tem nizu, kajti Kamničani so niti igre vzeli v svoje roke. Spet so bili odlični v bloku, naredili so zelo malo lastnih napak in pri zaostanku treh točk (19:22) je Kotnik vzel polminutni odmor. Vendar ne polminutni odmor, ne menjava Andreja Gruta z Nejcem Pušnikom – v ekipi Posojilnice Doba igra še dva slovenska odbojkarja, in sicer slovenski reprezentančni organizator igre Rok Satler in Miha Kosl, ki sta oba v preteklosti igrala tudi za Calcit Volleyball -, nista prinesla preobrata. Še več, po uspešnem napadu kapetana domačih Jana Planinca je bilo že 18:14 za domače odbojkarje, po njegovem bloku pa že 21:16. Gostje so se do konca uvodnega niza sicer še približali na dve točki zaostanka (21:23), toda po polminutnem odmoru Marka Brumna, uspešnem napadu Sušca in asu Planinca so Kamničani ta niz zasluženo dobili.

Drugi niz se je začel z vodstvom 3:0 domače ekipe, toda sledilo je nekaj napak ob mreži, pri gostih se je razigral Grut, ki se je vrnil v igro in Dob je prvi tehnični odmor odšel s točko prednosti. Minuta odmora je očitno bolj koristila domači ekipi, ki je spet strnila svoje vrste, popravila igro v bloku in ob drugem tehničnem odmoru vodila s 16:13. Ko so po avtu Mihe Kosla Kamničani povedli z 18:13 se je zdelo, da je tudi ta niz odločen v njihovo korist, vendar se gostje niso predali. Kamničani so naredili preveč lastnih napak, ki so jih gostje seveda hitro kaznovali in na 22. točki je sledilo izenačenje. Kljub temu so do prve zaključne žoge prišli domači odbojkarji, a je ostala neizkoriščena. Sledili sta dve napaki do takrat odličnega Pokeršnika, prva ob prestopu, druga pa ob sprejemu začetnega udarca Wlodarczyka in namesto, da bi Calcit Volleyball vodil že z 2:0 v nizih, so gostje prišli do svojega prvega niza na tekmi.

Očitno še pod vtisom izgubljenega drugega niza, so Kamničani vstopili v tretjega, v katerem je korak z gosti držal le Jan Planinc, medtem ko je pri gostih Satler odlično razigral soigralce. Posledica tega je bilo vodstvo gostov z 8:5. Da se odbojka danes igra v valovih, kot je pred tekmo dejal trener Kamničanov Marko Brumen se je potrdilo tudi v nadaljevanju tretjega niza. Najprej so Kamničani z odlično igro ušli za štiri točke, nato pa se jim je Dob približal le na točko zaostanka (15:16) in obetala se je še ena zanimiva končnica niza, v katerem je v domači ekipi Pokeršnika zamenjal Domen Kotnik. V njej so bili bolj zbrani Brumnovi varovanci, ki so preko Planinca in Sušca prišli do treh zaključnih žog. Že prvo je izkoristil Matjaž Sušec.

V četrtem nizu, v igro se je v domači ekipi vrnil Jan Pokeršnik, si niti ena ekipa do desete točke, ko sta bili še enkrat več izenačeni, ni priigrala več kot točko prednosti. Toda po dveh lastnih napakah Kamničanov so gostje povedli z 12:10, zato je Marko Brumen vzel polminutni odmor, ki je njegovim varovancem očitno koristila, saj je hitro sledilo novo izenačenje. A ne za dolgo, kajti Dob je v naslednjem “valu” ušel za tri točke (19:16), do konca niza pa je svojo prednost le še povišal, tako da je o zmagovalcu prve četrtfinalne tekme pokala CEV odločal peti niz. Tako kot pred dobrima dvema tednoma in pol v srednjeevropski ligi. Odločilni peti niz so bolje začeli Kamničani, ki so po dobrem napadu Pokeršnika ter blokih Stavbarja in Sušca povedli s 3:0, po še enem bloku Stavbarja pa je bilo že 4:0. S štirimi točkam prednosti so domači odbojkarji vodili tudi ob menjavi strani, a jim to še zdaleč ni zagotavljalo mirnega nadaljevanja, kajti po bloku Reiserja je sledilo prvo izenačenje v petem nizu (10:10). V gostujoči ekipi je imel zato izenačenje ob Satlerju največ zaslug Nejc Pušnik. Za nekaj lažjo končnico tekme je z uspešnim napadom poskrbel Sušec (13:11 za Calcit), po napaki Wlodarczyk pa je bilo že 14:11 za domačo ekipo. Že kar prvo zaključno žogo za končno zmago je izkoristil Planinc. Povratna tekma bo prihodnjo sredo v Pliberku.

Končni zmagovalec dvoboja med Calcitom Volleyballom in Posojilnico Dobom se bo v naslednjem krogu pokala CEV pomeril z boljšim z dvoboja med finsko ekipoo VaLePa Sastamala in italijansko Latino. Prvo tekmo so na domačem igrišču s 3:1 (24, 19, -23, 18) nekoliko presenetljivo dobili finski odbojkarji.

Besedilo in fotografije: Miha Štamcar

 


<< Nazaj | Novice