Mali grad

Prostore občinske stavbe krasijo likovna in literarna dela na temo srce pogreša dom

15.03.2017

 

Župan Marjan Šarec je popoldan v preddverju občinske stavbe odprl razstavo likovnih in literarnih del na temo srce pogreša dom, in sicer učenk in učencev kamniških osnovnih šol, ki so sodelovali na 4. nagradnem razpisu veteranskih in domoljubnih organizacij občin Kamnik in Komenda.

Prostore občinske stavbe krasijo likovna in literarna dela na temo srce pogreša dom

Koordinacijski odbor veteranskih in domoljubnih organizacij, ki združuje Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Kamnik–Komenda, Zvezo združenj borcev za vrednote NOB Kamnik, Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana – odbor Kamnik, Zvezo slovenskih častnikov Kamnik–Komenda in Društvo general Maister Kamnik, je skupaj s Foto klubom Kamnik pripravil razstavo likovnih in literarnih del učencev 2. in 3. triade kamniških osnovnih šol. Predstavljajo se učenke in učenci Osnovne šole Frana Albrehta Kamnik, Osnovne šole Toma Brejca, Osnovne šole Marije Vere, Osnovne šole Stranje in Osnovne šole Šmartno v Tuhinju. Na ogled je postavljenih 26 likovnih in 15 literarnih del ter pogledi in razmišljanja mladih na temo srce pogreša dom.

Pozdravne besede je v imenu Koordinacijskega odbora veteranskih in domoljubnih organizacij zbranim namenil Božo Pilej, ki se je iskreno zahvalil učenkam, učencem in mentorjem ter ravnateljem kamniških osnovnih šol, ki so podprli letošnji razpis.

Župan Marjan Šarec pa je pričujočo razstavo odprl z mislijo na to, da je potrebno dediščino generala Rudolfa Maistra prenašati predvsem na mlajšo generacijo, ki bo poskrbela, da se bo spomin na kamniškega rojaka, pesnika in osvoboditelja severovzhodne Slovenije še naprej tako ponosno ohranjal: »Vsako leto si lahko v mesecu marcu ogledamo likovna in literarna dela nagradnega razpisa veteranskih in domoljubnih organizacij občin Kamnik in Komenda, letos z naslovom »Srce pogreša dom«. Ko so pred leti veteranske in domoljubne organizacije podale idejo za projekt, je bila osnovna ideja ta, da se tudi pri mladih in začenši z mladimi govori o domoljubju. Domoljubje nikakor ni nacionalizem. Domoljubje nikakor ni nestrpnost do drugače mislečih. Domoljubje je ljubezen do domovine. Domoljubje je globoko čustvo, če imaš svoj dom, domovino in svojo državo rad, saj se le tako v njej tudi dobro počutiš. Srce pogreša dom je lep in globok naslov. Ni vedno tam, kjer stanuješ, tudi tvoj dom. Ne velja vedno, da se tam, kjer si, tudi dobro počutiš. Zato se včasih marsikomu zdi, da njegovo srce hrepeni po nečem drugem, da njegovo srce hrepeni po pravem domu. Slovenci so dolga stoletja hrepeneli po njem in pred skoraj 26. leti smo ga tudi dobili. Zato so se veteranske in domoljubne organizacije občin Kamnik in Komenda odločile, za kar se jim na tem mestu  zahvaljujem, da bodo samoiniciativno spodbujale domoljubje in začele skupaj z Občino Kamnik gojiti tradicijo, da tudi najmlajšim pokažemo pravo domoljubje in jih že v šolah učimo o pomenu le-tega. Če bo otrok na nevsiljiv način dobil znanje o domoljubju, bo to znal ceniti, svojih pogledov ne bo vsiljeval drugim in bo znal ceniti tudi tisto, kar ima. Razstava odlično sovpada s prihajajočim praznikom Občine Kamnik in rojstnim dnem generala Rudolfa Maistra, tistega, ki je prvi začutil, da bi lahko Slovenci nekoč imeli svoj dom, ki bo njihova država, njihova domovina in njihov pravi topel dom.«

Za preplet misli je poskrbela Sara Arko, glasbeno noto so odprtju s prijetnimi zvoki flavte, citer in diatonične harmonike dodale učenke Glasbene šole Kamnik Nika, Manca in Petra Juvan.  

Vabljeni k ogledu pričujočih del, ki bodo v prostorih občinske stavbe, preddverju, prvem in drugem nadstropju, na ogled do ponedeljka, 3. aprila 2017, in sicer v času uradnih ur Občine Kamnik, torej v ponedeljek, od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure, v sredo, od 8. do 12. ure ter od 13. do 17. ure in v petek, od 8. do 13. ure.


<< Nazaj | Novice