Mali grad

Proslava ob Tednu rdečega križa v Domu starejših občanov Kamnik

08.05.2014

 

Od danes pa do četrtka, 15. maja 2014, poteka Teden Rdečega križa 2014 s sloganom »Moja rdečekrižarska zgodba – 70. obletnica ustanovnega zbora RKS«. Dopoldan se je župan Marjan Šarec v Domu starejših občanov Kamnik udeležil tradicionalne proslave v sklopu Tedna Rdečega križa 2014, ki so jo pripravili v Območnem združenju Rdečega križa Kamnik.

Kulturno dogajanje proslave so pripravile učenke in učenci Podružnične šole Nevlje, pod vodstvom štirih mentoric. 32 otrok je tako z venčkom ljudskih pesmi in plesov, branjem spisov ter recitacijami popestrilo dan starostnikov, ki se vsakoletnega srečanja zelo veselijo, saj jim učenci s svojo iskrivostjo in živahnostjo polepšajo dan, prikažejo svoje spretnosti in znanje ter spoznavajo življenje v Domu. Učenci Osnovne šole Frana Albrehta pa so za stanovalce Doma pripravili prijetna darila, ki so se jih stanovalci razveselili z velikim navdušenjem.

Zbrane je sprva pozdravila direktorica Doma Starejših občanov Kamnik Marija Rems, nato pa besedo predala županu Marjanu Šarcu, ki je ob Tednu Rdečega križa opozoril na 70. obletnico ustanovnega zbora Rdečega križa Slovenije ter pomen krvi za življenje in človeka. »Pomagati sočloveku, pomagati tistemu, ki pomoč potrebuje, to je poslanstvo Rdečega križa in v današnjem času, ko se zdi, da živimo v izobilju, je Rdeči križ najbolj oblegana organizacija. Pomaga vsem, ki so odrinjeni na rob družbe, najbolj pa pomaga z organizacijo krvodajalskih akcij. Darovati kri za drugega je plemenito poslanstvo in vesel sem, da je danes z nami Janez Repanšek, ki je to poslanstvo opravil že 168-krat. Kri je največja gonilna sila življenja. Ko nje ni, ni življenja. In ravno ob tednu Rdečega križa bi se radi zahvalili vsem, ki nesebično dajejo kri. Še enkrat iskrene čestitke ob visoki obletnici in darujmo kri, da bo tudi za naše najmlajše živela rdečekrižarska zgodba.«

Dolgoletni član odborov Območnega združenja Rdečega križa Kamnik in izredno aktiven krvodajalec Janez Repanšek pa je svoje misli strnil takole: »Ko sem bil mlad, sem si rekel: »Bolje je, da dam kri stokrat, kot pa, da jo enkrat dobim.« To sem tudi storil in nameravam tudi v prihodnje. Krvodajalci pa vam obljubljamo, da bo kri vedno na zalogi.«

Doplačilna znamka in doplačilne vozovnice Rdečega križa Slovenije

Ob tej priložnosti izdaja Rdeči križ Slovenije 2.800.000 doplačilnih znamk in 25.000 doplačilnih vozovnic v vrednosti 0,17 evrov, ki bodo na voljo na vseh poslovnih enotah Pošte Slovenije in železniških in avtobusnih postajah. Na ta način zbrana sredstva bo Rdeči križ namenil za izvajanje humanitarnih programov v korist najranljivejših skupin prebivalstva. Učinkovitost porabe sredstev zagotavlja tudi razvejana in odzivna mreža območnih združenj Rdečega križa po vsej Sloveniji.

V letu 2013 so iz naslova doplačilnih znamk v Tednu Rdečega križa Slovenije zbrali sredstva v višini 378.435,69 evrov, iz naslova doplačilnih nalepk za vozovnice potniškega prometa pa 3.746,92 evrov.


<< Nazaj | Novice