Mali grad

Proslava ob 25. obletnici dneva državnosti na Gori sv. Miklavž

24.06.2016

 

Turistično društvo Gora sv. Miklavž je že tradicionalno, na predvečer državnega praznika, organiziralo proslavo ob dnevu državnosti in s spoštovanjem obeležilo 25. obletnico samostojnosti Republike Slovenije. Dogodku je prisostvoval tudi župan Marjan Šarec skupaj s podžupanom Igorjem Žavbijem in predsednikom Turističnega društva Gora sv. Miklavž Jožetom Korošcem.

Proslava ob 25. obletnici dneva državnosti na Gori sv. Miklavž

V okviru 2. pohodniškega festivala so se obiskovalci slovesnosti ob 17. uri lahko peš podali na Goro sv. Miklavž. Ob 19. uri se je odvijala sveta maša za domovino, po maši pa so člani društva pripravili prijeten kulturni program. Za recitacije je poskrbela Tatjana Cevec Drolc, dogajanje so popestrile pevke in pevci Mešanega pevskega zbora Mavrica pod vodstvom Primoža Leskovca, zvoki harmonike pa so doneli izpod prstov Andraža Dežmana.  

Po uvodnem pozdravu predsednika Turističnega društva Gora sv. Miklavž Jožeta Korošca, so k besedi povabili župana Marjana Šarca, ki je na predvečer pomembnega dneva naše države, vseh državljank in državljanov, opozoril na vrednote solidarnosti in sočutja ter zbrane povabil na jutrišnjo proslavo ob dnevu državnosti, ki se bo ob 20. uri odvijala na Glavnem trgu v Kamniku: "V zgodovini je bilo nekaj priložnosti, a nikoli ni bilo izpeljano tako kot leta 1991, ko nam je končno uspelo. To leto bo za vedno zapisano v zgodovino Slovenije kot leto, ko nam je uspelo tisto o čemer mnogi narodi danes le razmišljajo ali si to želijo. Mnogi narodi ne živijo v mejah kot bi si sami želeli in morajo biti del drugih držav. Slovenija ima danes po 25 letih vse možnosti, da se razvije. Ne glede na to, da jamramo vsak dan, da je situacija slaba. Ampak za slabo situacijo ni krivo dejstvo, da imamo svojo državo, temveč zaradi slabega vodenja te države. Britanci so se odločili za odhod iz Evropske unije. Verjetno zato, ker niso bili zadovoljni z dogajanjem v njej. V Evropski uniji je vse določeno metrično, celo velikost kumaric in lubenic. Skratka vse je regulirano in s tem se uničuje domače pridelke in domačega kmeta. Tako stanje zagotovo ni dobro. Temu bo najbrž pritrdil tudi predsednik TD Gora sv. Miklavž Jože Korošec, ki bo dobro vedel, da tam kjer ni kmečke pameti tam kmalu gospoduje nasilje, ekstremizem in neživljenjski predpisi, kakršnim smo danes priča, tako v Evropski uniji, v Sloveniji pa še bolj. Kajti mi smo še bolj papeški od papeža. Če Evropa predpiše eno, moramo mi predpisati še hujše, da bomo ustregli velikim. To pa ni v duhu leta 1991, ko smo želeli živeti sami, ko smo želeli sami odločati. Če si Slovenci ne bomo znali sami izboriti svoje pozicije v tej tvorbi, bomo propadli. Danes in jutri je veliko razlogov za praznovanje. Kajti 25 let je že doba, ko lahko s ponosom pogledamo nazaj na prehojeno pot. Ne praznujemo zaradi državnih voditeljev, ti pridejo in gredo. Vemo pa, da večen ni nihče. Večna je lahko samo Slovenija. Če bomo mi tako želeli. Slovenija je ena, nedeljiva, naša. Druge ne bomo imeli nikoli več. Iskrene čestitke ob prazniku."

Sledilo je prijetno druženje ob kresu in ob zvokih ansambla »Veseli oferači«.


<< Nazaj | Novice