Mali grad

Proslava ob 20. obletnici samostojne Slovenije

27.06.2011

 

Zvečer je na Glavnem trgu v Kamniku potekala svečana proslava v počastitev 20. obletnice samostojnosti naše države. Po uvodnih zvokih Zdravljice je poln trg zbranih Kamničanov in Kamničank, ki so s svojo prisotnostjo dokazali kako se vliva domoljubna zavest v srca vseh nas, najprej nagovoril predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Kamnik – Komenda, mag. Zvonko Cvek.

   
   

»Danes praznujemo dan državnosti, 20. obletnico osamosvojitvene vojne. Vojne so nasploh neprijetne, krute in za mnoge posameznike tudi usodne. Osamosvojitvena vojna za Slovenijo pri tem ni bila izjema. Vzela je svoj davek človeške norosti, poleg enot teritorialne obrambe, so v bojih v Trzinu prevzeli breme osamosvajanja tudi pripadniki policijskih enot. Med žrtvami enot TO je bil žal tudi Edvard Peperko, Kamničan, pripadnik diverzantskega voda iz sestava kamniških enot. V času blokade v Trzinu in prodiranja enot Jugoslovanske armade skozi Trzin proti letališču Brnik, je bil med bojem smrtno ranjen, s strani napadalcev specialne diverzantske enote JA, ki je bila pripeljana s helikopterji – tako imenovani niški specialci. V naših srcih in v nepozabnih zgodovinskih zapisih o tedanjih dogodkih osamosvajanja Republike Slovenije, bo za vedno ostal junak, ki je dal svoje življenje za samostojno Slovenijo", je povedal prvi govornik, mag. Zvonko Cvek.

 
   

»Pozdravljena Slovenija« izpod instrumentov Mestne godbe Kamnik je naznanila prihod slavnostnega govorca župana, Marjana Šarca. Občankam in občanom je iskreno čestital ob rojstnem dnevu naše domovine Republike Slovenije, poudaril naj jo imamo radi in ji dajmo priložnost biti mati vseh državljank in državljanov, ne glede na spol, narodnost, strankarsko opredelitev ali veroizpoved in nadaljeval: »Slovenski narod je bil prvič v zgodovini soočen z dejstvom, da je moč doseči tisto, o čemer so prejšnji rodovi le po tiho in na skrivaj razmišljali. Taka priložnost se pojavi le malokrat v zgodovini nekega naroda, morda le enkrat, nekateri pa priložnost za vedno zamudijo. Dogodki, ki so sledili, so dajali slutiti, da ne bo šlo brez prelivanja krvi, kajti tanki so zapuščali vojašnice. Takrat smo Slovenci znali stopiti skupaj, celo politika je dajala vtis enotnosti, čeprav danes vemo, da so obstajale tudi velike razlike v pogledih. Vojna, ki je trajala deset dni je terjala žrtve, tako civilne kot vojaške, na to dejstvo se danes prerado pozabi. Ne moremo in ne smemo pristati na zmanjševanje pomena vojne za Slovenijo in pomena slovenske vojske in policije pri nastajanju države. Tudi Kamnik je dal žrtev na oltar domovine. Za vedno je odšel Edvard Peperko, padel je v bitki pri Trzinu. Slovenska osamosvojitev ni prvo slavno in pogumno dejanje Slovencev, je pa gotovo najbolj nedvoumno, čisto in državotvorno. Slovenci smo končno postali gospodar na svojem«, svoje misli pa zaključil: »Pri dvajsetih letih je človek polnoleten, država še zdaleč ne. Država potrebuje čas, da uveljavi svojo tradicijo, državljani pa ji moramo pri tem pomagati z usmerjenostjo v prihodnost in razvoj, ne pa razpredanjem o preteklosti in preštevanjem zaslug za to ali ono pridobitev ter gojenjem raznih ideologij, najsibodo leve ali desne. Ni prepozno. A za našteto je potreben pogum izstopiti iz sivega povprečja gostilniških debat, se izpostaviti, ne glede na to, kaj drugi mislijo o nas. Pred dvajsetimi leti smo mobilizirali vojaško silo, danes je potrebna mobilizacija duha in volje za spremembe. Ne sramujmo se današnjega stanja v družbi, vsako družbo kdaj doleti neuspeh, sram nas bo lahko, če ne bomo ničesar storili za obrat na boljše, čas pa ni naš zaveznik. Vsak mora začeti pri sebi, in potem širiti skrb za skupno dobro tudi širše. V lokalni skupnosti se začne pri konkretnih stvareh, kot je prispevati meter zemlje za pločnik, da bodo npr. otroci imeli varno pot v šolo.«

 
   

Svetlobni efekti, ki so oder osvetljevali v barvah slovenske zastave so prireditvi dali duh domoljubnosti in ponosa, da živimo v svobodni državi. Ta duh je s skladbami Korotan in Pozdrav iz Kamnika v izvedbi Mestne godbe Kamnik ter skladbami Slovenec sem in Oj, Triglav moj dom v izvedbi Kvarteta Krt prevzel poln trg Kamničank in Kamničanov. Ta duh je odmeval po našem srednjeveškem mestu, mestu z dušo. Z izbranimi recitali Alojza Gradnika – Naša zemlja, Simona Gregorčiča – Eno devo le bom ljubil, Janka Glazerja – Ciproš in Frana Albrehta – Neizpeta pesem se je samo še poglobila misel, da smo vsi na isti ladji, ki bo mirno plula, le ko bomo vsi usmerjeni v isto smer. V smer obilja, miru in sreče.

 
   

Po končanem uradnem delu proslave je sledil skrajšan Pomladanski koncert Mestne godbe Kamnik s filmsko glasbo pod taktirko Martina Dukariča.

 

 

<< Nazaj | Novice