Mali grad

Prometno-preventivna akcija »Za varno pot v šolo«

26.08.2016

 

Prometno-preventivna akcija »Za varno pot v šolo«Prihaja čas, ko se bodo otroci in ostali šolniki vrnili v šolske klopi. Za nekatere izmed njih bo to prvič, za druge, po daljših počitnicah in običajni sproščenosti, pa ponovna vključitev v ustaljene šolske ritme. Začetek šolskega leta je tako čas, ki vsem udeležencem v cestnem prometu predstavlja varnostni izziv. Še posebej otrokom kot najbolj ranljivim skupinam. Njim je potrebno nameniti posebno pozornost in skrb ter jih kar se da dobro pripraviti na udeležbo v prometu.

Z aktivnim zavedanjem je potrebno ves čas skrbeti za lastno varnost in varnost drugih. Zato je v tem obdobju pomembno, da »skupini prihodnosti« namenimo vso potrebno pozornost, pomoč, skrb in razumevanje, ko bodo na šolski poti, predvsem pa jim moramo biti ostali udeleženci cestnega prometa za vzor in zled.

Na Policijski postaji Kamnik se slednjega dobro zavedamo, zato bomo v luči boljše varnosti času med 1. septembrom in 9. septembrom 2016 na izpostavljenih mestih okrepili prisotnost policistov in izvajali tako prometno-preventivno akcijo ob »začetku šolskega leta« kot tudi represivne ukrepe zoper, kršitelje prometnih predpisov. V sklopu tega bomo nadaljevali z dobro prakso zadnjih let in bomo povezane aktivnosti v občini Kamnik in Komenda izvajali v sodelovanju s šolami, lokalno skupnostjo, prostovoljci, združenjem šoferjev in avtomehanikov, AMD, društvi upokojencev, zavarovalnic, zainteresiranimi podjetji ter ne nazadnje starši otrok. Pri projektu imajo posebno tradicionalno in aktivno vlogo tudi člani Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu občine Kamnik in Komenda.

Vsi našteti bodo v letošnjem šolskem letu skrbeli za varnost otrok na poti v šolo in iz nje. Vsem prostovoljcem pa se že v naprej zahvaljujemo za njihovo pripravljenost, trud in požrtvovalnost, ki ga bodo s svojo prisotnostjo izkazali v cestnem prometu ter s tem pripomogli k večji varnosti.

»VOZNIKE OPOZARJAMO NA PRISOTNOST OTROK V PROMETU TER NA NEVARNOSTI, KOT SO PREČKANJE CESTE NA NEVARNEJŠIH ODSEKIH, HOJO OTROK PO PLOČNIKIH IN OB VOZIŠČU. ŠE POSEBEJ PA OPOZARJAMO NA HITROST VOŽNJE, ZLASTI V BLIŽINI ŠOL OZIROMA MEST, KJER OTROCI PREČKAJO VOZIŠČE, HODIJO OB CESTI. PROSIMO, DA VOZNIKI UPOŠTEVAJO CESTNO-PROMETNE PREDPISE IN NAVODILA PROSTOVOLJCEV«.

Za boljšo varnost otrok staršem priporočamo, da čim več časa namenite prometno varnostni vzgoji. Preverite, kaj v prometu vaši otroci znajo in zmorejo. Poučite in opozorite jih na nevarnosti. Predvsem na to, kaj je prav in kaj ne. Slednje naj ne bo samo na šolski poti, ampak tudi v prostem času. Pri prevozu otrok v vozilih dosledno uporabljajte za to namenjene pripomočke in varnostne pasove. Vozite jih v ustreznih sedežih, predvsem pa jih ne vozite na prednjih sedežih, razen če to dopušča zakonodaja. Tudi sami se v vozilu vedno pripnite! Ne pozabite: NAJBOLJŠA VZGOJA JE VEDNO VAŠ LASTEN VZGLED! Ravno tako voznikom priporočamo, da ste v prometu bolj pozorni na otroke in njihovo nepredvidljivosti in temu prilagodite način svoje vožnje. Še posebej je potrebno biti pozoren v bližini vrtcev in šol ter tam, kjer se morebiti igrajo otroci – ulice, parkirišča…

Vsem prvošolčkom, njihovim staršem in ostalim udeležencem v prometu pa želimo srečno in varno pot v šolo.

Besedilo: komandir Policijske postaje Kamnik Aleksander Perklič in policisti Policijske postaje Kamnik


<< Nazaj | Novice