Mali grad

Prometna napoved do 3. novembra 2017

26.10.2017

 

Prometna napoved do 3. novembra 2017Zaradi začetka jesenskih počitnic in praznikov v večjem delu Evrope pričakujemo povečan promet predvsem proti turističnim krajem in nazaj, v različnih smereh vse do začetka novembra.

Informacije o praznikih

V četrtek, 26. 10. 2017, je praznik v Avstriji, zato naslednjega dne pričakujemo povečano število tovornih vozil pred prehodi z Avstrijo, predvsem pred predorom Karavanke, že dan prej pa polna počivališča na gorenjski avtocesti.  Letos je zaradi okrogle obletnice izjemoma 31. 10. 2017 praznik v vsej Nemčiji, tega dne pa je praznik tudi na Madžarskem. V obeh državah bodo v veljavi običajne omejitve tovornega prometa. V sredo, 1. 11. 2017, bo povečan promet v okolici pokopališč, ponekod bo veljal tudi poseben prometni režim, zato naj vozniki upoštevajo navodila policije in drugih pristojnih služb.

Sicer pa v Sloveniji velja prepoved tovornega prometa nad 7,5 t v torek in sredo, med 8. in 21. uro. Pred prepovedjo in po njej bo na slovenskih avtocestah povečan tovorni promet, na mejnih prehodih s Hrvaško pa za tovorna vozila pričakujemo tudi daljše čakalne dobe.

Zaradi nizkih temperatur voznike opozarjamo, naj ob morebitnih padavinah pričakujejo zasnežene ceste čez višje prelaze.

Na Hrvaškem so od 29. 10. 2017 obvezne dnevne luči, v Avstriji s 1. 11. 207 obvezna zimska oprema.

Predvidena dela

Ljubljana in okolica

Zaradi 22. Ljubljanskega maratona bo na širšem območju Ljubljane vse od četrtka, 26. 10., do nedelje, 29. 10., večje število cestnih popolnih zapor, med drugim tudi H3, priključek Bežigrad (Dunajska cesta) in izvoz Dravlje – Šiška (Vodnikova cesta) iz smeri Kosez. Na spletni strani www.promet.si v poglavju Novice si lahko ogledate več informacij o zaporah in možnostih prečkanja trase v času maratona.

Primorska, A1

V sklopu obnovitvenih del odseka Unec – Postojna bo v noči od nedelje, 29. 10. od 21. ure do ponedeljka, 30. 10.2017, do predvidoma 7. ure potekala vzpostavitev prehoda na nasprotno smerno vozišče.

Gorenjska, A2

V četrtek, 26. 10. 2017, v dopoldanskem času je predvidena odstranitev popolne zapore priključka Jesenice zahod, Hrušica in počivališča Jesenice Jug proti Ljubljani.

Promet med priključkoma Jesenice zahod in Jesenice vzhod bo še naprej potekal dvosmerno po eni polovici avtoceste. Predvidoma do sredine novembra 2017 bo spremenjen tudi potek prometa za izredni prevoz. Več na dars.si.

Zapore na nekaterih ostalih cestah

Cesta Vodice – Moste (Kamniška cesta v Vodicah) je zaprta do predvidoma 30. 10.. Obvoz za vozila do 7,5 ton je po regionalni cesti Vodice - Spodnji Brnik - Moste, za vozila nad 7,5 ton pa po avtocesti preko priključka Brnik - Spodnji Brnik - Moste.

Cesta čez prelaz Vršič je ob delovnikih zaprta zaradi del, in sicer od ponedeljka do četrtka med 8. in 17. uro ter vsak petek med 8. in 15. uro; ob petkih in sobotah so možne tudi enourne popolne zapore. Ob koncih tedna pa promet večinoma poteka izmenično enosmerno. Dela so predvidena do 10. 11..

Na cesti Dravograd - Maribor, pri Dravogradu in pri Sv. Boštjanu, zaradi obnove vozišča promet vsak dan med 7. in 19. uro poteka izmenično enosmerno. Tako bo še do predvidoma 30. 11. 2017.

V Trbovljah na Vodenski cesti je popolna zapora zaradi ureditve ceste do 31. 10.. Obvoz je urejen po lokalni cesti.

V Krškem je na mostu čez Savo do krožišča (Prešernova cesta) zaradi preureditve krožišča cesta do konca leta zaprta. Obvoz je urejen.

Cesta Metlika – Črnomelj, je pri Grmu pri Podzemlju popolno zaprta zaradi izgradnje hodnika za pešce in obnove ceste predvidoma do 30. 10.. Obvoz je urejen.

Preventiva

V primeru ustavljanja ali zastoja prometa na avtocesti in hitri cesti z dvema ali več prometnimi pasovi za vožnjo v eno smer morajo vozniki med kolonama vozil takoj vzpostaviti reševalni pas, ki je dovolj širok za varno vožnjo intervencijskih vozil. Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na skrajnem levem prometnem pasu, se morajo razvrstiti čim bolj levo, tudi čez robno črto smernega vozišča. Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na ostalih prometnih pasovih, pa se morajo razvrstiti čim bolj desno: s spremembo zakona je dovoljeno ustavljanje tudi čez robno črto smernega vozišča, kar vključuje tudi odstavni pas.

Vremenska napoved

Po podatkih ARSO bo v nižinah jutranja slana in megla, meja sneženja se bo postopoma spustila do okoli 1200 m nad morjem.

Prometne informacije

Preden se odpravite na pot, se pozanimajte o stanju na cestah preko:

Prijetno vožnjo vam želi Prometno-informacijski center za državne ceste.

Vir: Prometno - informacijski center za državne ceste


<< Nazaj | Novice