Mali grad

Projekt Simbioz@ e-pismena Slovenija

18.10.2011

 

Simbioz@ e-pismena Slovenija je prvi vseslovenski prostovoljski projekt, ki bo povezal dve generaciji. Namen projekta je preko medgeneracijskega sodelovanja dvigniti računalniško pismenost starejših. V tednu od 17. do 21. oktobra 2011 bodo mladi prostovoljci predstavnike generacije svojih dedkov in babic navdušili za rabo računalnika. Takšno medgeneracijsko sodelovanje bo priložnost, vredna doživetja, izkušnja, vredna spomina.

 

Simbioz@ e-pismena Slovenija je največji prostovoljski projekt, organiziran s strani Zavoda Ypsilon, ki temelji na medgeneracijskem sodelovanju, solidarnosti in spodbujanju vseživljenjskega učenja. V tednu med 17. in 21. oktobrom bodo mladi prostovoljci na brezplačnih delavnicah po vsej Sloveniji predstavnike starejše generacije navduševali nad uporabo računalnika in interneta. Osrednji namen akcije je omogočiti starejšim pozitivno izkušnjo z računalnikom, vzbuditi in okrepiti njihovo samozavest, jih motivirati za nadaljnje učenje, uporabo računalnika in interneta.

 

 

 

Brezplačne delavnice bodo v tem tednu potekale po knjižnicah, šolah in drugih lokacijah po Sloveniji. Starejši bodo v okviru modulov spoznali osnovne funkcije računalnika, naučili se bodo iskanja informacij na internetu in uporabe drugih brezplačnih komunikacijskih orodij, predvsem elektronske pošte.

Tako se je včeraj projekt z naslovom "Ostanimo v stiku" pričel tudi v Matični knjižnici Kamnik (delavnice potekajo tudi v OŠ Frana Albrehta in v Mekinjah), kjer je bila udeležba presenetljiva. Kot je povedala direktorica, Breda Podbrežnik Vukmar, jih veseli, da so brezplačno, z dobro voljo in z veliko osveščenostjo o pomenu informacijske pismenosti za starejše Kamniku dali en droben kamenček v mozaik, ki sestavlja kakovostno bivanje.

Mladi prostovoljci so se zelo potrudili in navdušili za rabo računalnika predstavnike generacije svojih dedkov in babic.

Besedilo in fotografije: Duška Težak, Matična knjižnica Kamnik


<< Nazaj | Novice