Mali grad

Program prireditev "Kamnik. Decembra. Čas veselja."

22.11.2012

 

Med 7. in 31. decembrom Zavod za turizem in šport v občini Kamnik v starem mestnem jedru prvič pripravlja raznovrstne brezplačne dogodke in prireditve pod skupnim imenom Kamnik. Decembra. Čas veselja.

V dobrih treh tednih bodo s pestrim programom koncertov, sprevodov, uličnih predstav, delavnic, sejmov in stojnic s praznično ponudbo poskrbeli za vsak okus in prijetno druženje.

Mesto bodo razsvetlile pisane lučke, otroke bosta s sprevodom obiskala Miklavž in Dedek Mraz, svoj čar pa bo dodalo brezplačno drsališče z animacijami, šolo drsanja, vodenim program in drsalnimi nastopi. Obeta se obilo priložnosti za druženje v čarobnem prazničnem vzdušju.

Zavod za turizem in šport v občini Kamnik letos prvič pripravlja dobre tri tedne trajajoče brezplačno dogajanje pod skupnim imenom Kamnik. Decembra. Čas veselja. Tako se bo staro mestno jedro Kamnika umestilo na zemljevid mest, ki se decembra prelevijo v čarobna zbirališča prešernih ljudi in v mravljišče sproščenega druženja. Pisano dogajanje za mlado in staro bodo ustvarjali glasbeni, ustvarjalni in družabni dogodki, ki bodo zgoščeni predvsem ob vikendih, vsak teden pa bo obarvan z drugačno tematiko. Pripravljajo koncerte različnih glasbenih zvrsti, od rocka do narodnozabavnih, jazza do slovenske popevke, s priljubljenimi imeni slovenske glasbene scene.

V prvem tednu (7. do 9. 12.), poimenovanem »Ustvarimo naše novo leto«, se bo skozi staro mestno jedro Kamnika sprehodil Miklavžev sprevod, ki mu bo sledil prižig prazničnih lučk, otvorili bodo drsališče, sobota pa bo potekala v znamenju ustvarjalnosti, saj v Kamnik prvič prihaja priljubljeni festival ARTish s prodajno razstavo avtorskih del 30 ustvarjalcev. Predstavili bodo čudovit unikaten nakit, oblačila in obuvala, pohištvo, ilustracije, lutke, dodatke za dom, keramiko, lesene izdelke in številne druge ročno izdelane unikate - številne imenitne ideje za obdarovanje.

Drsališče na Glavnem trgu bo ostalo odprto vse do konca februarskih počitnic. Drsanje bo brezplačno, na voljo bo izposoja drsalk ter drugih rekvizitov, kot so hokejske palice in ploščki, organizirana pa bo tudi animacija tako za otroke kot odrasle, šola drsanja, voden program in celo drsalni nastopi.

»Ustvarjeno za vas« bo rdeča nit drugega tedna (10. do 16. 12.), ko se bo skozi mesto sprehodil Dedek Mraz, sobota pa bo v znamenju slovenske popevke. V tretjem tednu (17. do 23. 12.) predprazničnega dogajanja se bodo z nastopi pevskih društev in postavljanjem jaslic posvetili tematiki »Spoštujemo tradicijo«, v zadnjem tednu (24. do 31. 12.) letošnjega leta pa bodo za »Novoletno rajanje« skrbele predvsem številne glasbene zasedbe.

V središču dogajanja, v starem jedru iskrivega srednjeveškega mesteca, bodo ves december obiskovalcem v veselje tudi stojnice s pestro praznično ponudbo. Pomemben del bo predstavljala živilska tržnica Podeželje v mestu lokalnih kmetij z domačimi slovenskimi oz. okoliškimi jedmi, kot so med, pogače, siri, medica in podobne specialitete, del stojnic bo ponujalo kuhano vino in ostalo gostinsko ponudbo, del pa obilo idej za praznična darila.

Kamnik velja za enega od najlepših in najstarejših srednjeveških mest v Sloveniji, ki leži v naročju Kamniško-Savinjskih Alp in se lahko pohvali s številnimi kulturnimi in sakralnimi spomeniki. Od Ljubljane je oddaljen le 25 km, od letališča Jožeta Pučnika 10 km, nadvse privlačna pa je tudi njegova okolica z edinstveno Veliko planino z najstarejše ohranjenim pastirskim naseljem, s pristno Tuhinjsko dolino z najvišje ležečimi termami (Snovik) v Sloveniji, Naravnim zdravilnim gajem v Tunjicah,  Arboretumom Volčji Potok ter Golf Arboretumom.

Podroben program in opis nastopajočih

 • Nedelja, 2. 12.

17.30 - Miklavžev sprevod

19.00: Prižig lučk in nagovor župana občine Kamnik, Marjana Šarca, in v.d. direktorice Zavoda za turizem in šport v Občini Kamnik, Urške Kolar

USTVARIMO NAŠE NOVO LETO

 • Petek, 7. 12. 

11.00: Krašenje odra in novoletnih jelk s strani otrok kamniških vrtcev in osnovnih šol

18.00: Nastop Nine Pušlar z bandom in uradno odprtje drsališča z nagovorom kamniškega župana, Marjana Šarca, in v.d. direktorice Zavoda za turizem in šport v Občini Kamnik, Urške Kolar.

 • Sobota, 8. 12. 

10.00: ARTish Kamnik in uradna otvoritev prireditve Kamnik. Decembra. Čas veselja. z nagovorom kamniškega župana, Marjana Šarca in v.d. direktorice Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik, Urške Kolar

19.00: DJ in Artbeaters

 • Nedelja, 9. 12. 

16.00: Boris Kopitar in Jodel Express z jodlarsko kraljico Brigito

USTVARJENO ZA VAS

 • Četrtek, 13. 12. 

18.00: Muzikal Želvica Bara gre na morje – Osnovna šola Marije Vere in Mešani pevski zbor Društva upokojencev Kamnik

 • Petek, 14. 12. 

15.00: Otroški bazar

18.00: Sprevod Dedka Mraza s programom

19.00: Bilbi

 • Sobota, 15. 12. 

11.00: Pevski zbor Vrabčki

18.00: Dan slovenske popevke z Ladom Leskovarjem in DJ

 • Nedelja, 16. 12. 

16.00: Ansambel Domačini

SPOŠTUJEMO TRADICIJO

 • Četrtek, 20. 12. 

18.00: Prvo slovensko pevsko društvo Lira ter odprtje simboličnih jaslic ob spremljavi ženske vokalne skupine Brinke

 • Petek, 21. 12. 

18.00: Mešano pevsko društvo Cantemus in Ana Bezjak jazz

 • Sobota, 22. 12. 

11.00: Mešani pevski zbor DKD Solidarnost in ljudske pevke Predice

19.00: DJ – Božični oldies goldies

 • Nedelja, 23. 12. 

16.00: Ansambel Novi sosedje

NOVOLETNO RAJANJE

 • Sreda, 26. 12. 

19.00: Blue Angel Gang

 • Četrtek, 27. 12. 

19.00: Victory

 • Petek, 28. 12. 

19.00: Soul, jazz in jaz

 • Sobota, 29. 12. 

19.00: Tadeja Fatur in Funk band

 • Nedelja, 30. 12. 

19.00: Hamas and Papas z gostom

 • Ponedeljek, 31. 12. 

21.00: Ognjeni muzikanti

________________________________________________

 • Nina Pušlar z bendom

Nina uspešno nastopa s priznanimi slovenskimi in tujimi glasbeniki ter se vokalno izpopolnjuje, v sodelovanju z uspešnimi slovenskimi producenti pa je letos pripravila svoj drugi samostojni projekt. Glasba, zbrana na drugem albumu Slečeno srce, je zaokrožila dve leti njenega ustvarjanja in predanosti glasbi. Album je dosegel odlične prodajne uspehe in Nina ga aktivno predstavlja svoji zvesti publiki na samostojnih koncertih ob spremljavi glasbene skupine izkušenih glasbenikov. Vokal in predanost glasbi Nino vodi naprej k novim glasbenim uspehom.

 • ARTish - prodajno-razstavni ustvarjalski festival

ARTish (www.ARTish.si) je priljubljen prodajno-razstavni ustvarjalski festival, ki v Ljubljani poteka vsako zadnjo soboto v mesecu. Prizorišče prelevi v dnevno sobo ustvarjalcev in artistov, odpre priložnosti za izmenjavo idej, mnenj in ustvarjalnosti, mimoidoči pa si spočijejo oči, se napolnijo z ustvarjalno energijo in se naučijo česa novega. Tokrat se bo s čudovitim unikatnim nakitom, oblačili in obuvali, pohištvom, ilustracijami, lutkami, dodatki za dom, keramiko, lesenimi izdelki in številnimi drugimi ročno izdelanimi unikati predstavilo 30 izbranih ustvarjalcev. Obetajo številne imenitne ideje za obdarovanje.

 • Zasedba Artbeaters

Artbeaters sestavljajo štirje mladi, v tujini šolani jazz glasbeniki. Združeni pod vplivom tradicionalnega jazza, bluesa in moderne glasbe na oder in v srca prinašajo novo različico fusion jazza. V nenavadni zmesi, ki se žačinja z vsemi zvrstmi glasbe, so navzoča violina in polno sintetičnih klaviaturskih zvokov. Za močan in stabilen ritem pa skrbita boben in bas. Poslušalce pocrkljajo s sodobno in sproščujočo glasbo, ki vsebuje vse oblike novega modernega arta in novih ritmov.

 • Boris Kopitar

Znani slovenski pevec, veseljak ter televizijski in radijski voditelj, je prepreval že kot otrok, med vožno na materinem kolesu. Njegovo 20 let trajajočo glasbeno pot prepoznamo po uspešnicah Žametne vrtnice, Bo moj vnuk še pel slovenske pesmi, Nazdravimo, prijatelji, Žlahtna je slovenska kri in mnogih drugih.

 • Ansambel Jodel Express z jodlarsko kraljico Brigito

Jodel Express sestavlja štiričlanska glasbena zasedba glasbenikov z večletnimi izkušnjami, ki so jih pridobili z igranjem v tujini, izvirnim talentom in sposobnostmi na področju avtorstva, glasbe in besedil. V svoji vrsti ima zasedba Brigito Vrhovnik Dorič, ki je po vsej Sloveniji in tudi širše poznana kot kraljica jodlanja.

 • Muzikal Želvica Bara gre na morje

Osnovna šola Marije Vere Kamnik se bo predstavila z muzikalom Želvica Bara gre na morje, ki  govori o želvici, ki potuje po svetu in srečuje številne živali. Hkrati pa je poudarek tudi na zanimivi glasba, saj je žanrsko zelo pestra, od ritmov heavy metala, rock'n’rolla do pop balad.

Danes je praznik,
saj želvica Bara natanko okroglih sto let je stara,

pa očka njen Gašper in mama Ljudmila

sta končno sklenila,

da bosta pustila,

da želvica Bara si kovček pripravi

in se na potep proti morju odpravi ...

 • Bilbi

Maja Pihler Stermecki, znana pod psevdonimom Bilbi, se je z igralstvom in s petjempričela ukvarjati že v srednji šoli. Leta 2010 je pod psevdonimom posnela singel “Hvala za vijolice”, skladba pa je naslednje leto izšla na njenem debitantskem albumu z naslovom Drobne slike, ki je požel velik uspeh. Z naslovno skladbo albuma se je uvrstila na festival Slovenska popevka 2011, kjer je prejela nagrado strokovne žirije za najboljše besedilo.

 • Otroški pevski zbor Vrabčki

Otroški pevski zbor Vrabčki deluje pod mentorstvom zborovodkinje Marine Aparnik. V njem delujejo dečki in deklice, stari od 3 do 6 let. Na vsakotedenskih vajah pridno pojejo, poslušajo glasbo in plešejo. Na leto imajo tudi do 15 nastopov, med drugim tudi že v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

 • Lado Leskovar

Lado Leskovar se je z žlahtnim glasom in prefinjeno interpretacijo zapisal med klasike poustvarjalcev slovenskih zimzelenih melodij. Svojo pevsko kariero je začel sredi šestdesetih let in nato prav po zvezdniško osvojil slovenski, jugoslovanski in evropski glasbeni prostor in si ustvaril izjemno pevsko kariero tudi v Sovjetski zvezi. Je eden redkih glasbenikov, ki prepeva uglasbeno poezijo znanih slovenskih pesnikov, med najbolj odmevnimi tudi besedila Franeta Milčinskega Ježka, kar je bil eden od številnih razlogov, da je leta 2009 prejel Ježkovo nagrado za življenjsko delo.

 • Ansabel Domačini

Domačini so mlad narodnozabavni trio, ki prihaja iz Stahovice pri Kamniku. Skupaj so začeli pred dobrim letom. Igrajo predvsem narodnozabavno glasbo, ne pozabijo pa niti na zabavnejše ritme.

 • Prvo slovensko pevsko društvo Lira Kamnik

Ustanovljeno je bilo leta 1882, gojenju pesmi, še posebno slovenske ljudske pesmi, pa je vse od takrat posvečalo in namenjalo posebno pozornost. Letošnje leto praznuje častitljivo 130. letnico delovanja.

 • Ženska vokalna skupina Brinke

V začetku leta 2009 se je v Grosuplju sestavila ženska vokalna skupina, ki jo povezuje ljubezen do petja in lepe slovenske besede. Poimenovale so se Brinke, po grmastem iglavcu, ki je nekoč poraščal ves hrib v njihovem kraju. V repertoarju skupine najdemo tuje in slovenske ljudske ter umetne pesmi, Brinke pa z veseljem zapojejo tudi kakšno zimzeleno popevko. Dekleta gojijo ambicije po dvigu poustvarjalne kakovosti in željo, da postanejo ena od vodilnih pevskih skupin v Grosuplju in širšem prostoru.

 • Mešani pevski zbor Cantemus

MePZ Cantemus se od svoje ustanovitve leta 1978 uvršča v sam vrh zborovskih sestavov tako v Sloveniji kot tudi Evropi. S samostojnimi koncerti Cantemus nastopa po vsej Sloveniji, državo pa je večkrat zastopal tudi na gostovanjih v tujini (Avstrija, Nemčija, Belgija, Nizozemska, Italija, Švica itd.). Zbor je izdal zgoščenko Most, večkrat pa so ga posnele tudi domače in tuje radijske postaje.

 • Ana Bezjak z bendom

Po končani nižji glasbeni šoli iz klavirja je svojo glasbeno pot nadaljevala na odru English student theatra II. Gimnazije Maribor (EST). Kot glavni ali spremljevalni vokal sodeluje s številnimi priznanimi slovenskimi in tujimi glasbeniki, s katerimi se predstavlja na odrih ter festivalih v Sloveniji in sosednji Avstriji.

 • DKD Solidarnost

Delavsko Kulturno društvo Solidarnost deluje pod vodstvom predsednika Martina Gorenca. Vsakoletno sodeluje pri mnogih kamniških kulturnih prireditvah, predvsem pa pripravlja »Maistrove podoknice« na dan obletnice rojstva generala Rudolfa Maistra.

 • Ansambel Novi sosedje

Ansembel Novi Sosedje je bil ustanovljen marca letos. Zastopajo ga člani Roman Podmiljšak (bas kitara, vokal), Roman Povše (ritem kitara, električna kitara, vokal), Nuša Fujan (vokal) ter Jaka Klemenčič (harmonika, klaviatura, vokal). Igrajo vse vrste slovenskih narodnozabavnih in zabavnih skladb, prav tako tudi dalmatinske, tuje pop ter zimzelenčke.

 • Ljudske pevke Predice

Ljudske pevke Predice na mnogih kamniških kulturnih prireditevah glasbeno popestrijo dogajanje z dobro voljo. Že enajsto leto ji vodi Angelca Jagodic, predice pa predstavljajo še Fani, Jelica, Nežika in Štefka.

 •  Blue Angel Gang

Italijansko-slovenska skupina Blue Angel Gang predstavlja največji ameriški izvozni artikel, blues in soul. V njihovih skladbah se prepletajo stare note Memhisa in Chicaga s funk dodatki Jamesa Browna in Macea Parkerja ob diskretnem pridihu soula poznih šestdesetih let. Njihova glasba je doživetje za sladokusce in presenečenje za nepoznavalce. Vsekakor pa glasbenim veteranom pričarajo prijetne spomine na minula leta.

 • Victory

Skupina je bila ustanovljena leta 1987, maja 1994 so izdali svoj prvi CD z naslovom Victory, kasneje pa je sledilo še pet albumov in kar lepo število hitov. Vseskozi pa skupina brez vmesne prekinitve nastopa po Sloveniji in okoliških državah.

 • Skupina Soul, jazz in jaz

Skupina štirih glasbenikov je iz legendarnh napevov naredila nekaj posebnega, malce drugačnega. Lotili so se slovenskih zimzelenih, soul uspešnic, jazz standardov, kot tudi disko legend in jih oblekli v latino, swing, funky aranžmaje. Njihova posebnost je izrazita interpretacija in podvrženost improvizaciji ter ustvarjanju na samem odru.

 • Tadeja Fatur in Funk bad

Tadeja Fatur prihaja iz Ilirske Bistrice, kjer je nekaj let sodelovala s skupino Casablanca. Izkušnje si je nabrala tudi kot spremljevalna vokalistka Jana Plestenjaka, Slavka Ivančiča, sodelovala je z Mefom in NOB, s skupino Frišni.com idr. Svoj prvi res pomemben samostojen nastop je doživela na Slovenski popevki 2006, leta 2007 pa je s skladbo Drugačna (pesem) nastopila tudi na Emi.

 • Hamas and Papas z gostom

Standardna zasedba pripravi sproščeno glasbo, ki razveseli tiste obiskovalce, ki jim po zaključenem delovnem dnevu še ni do odhoda domov, ampak se želijo še družiti s prijatelji in uživati ob odlični živi glasbi. Skupino sestavljajo trije vrhunski glasbeniki, ki sicer sodelujejo v različnih projektih, med drugimi tudi kot spremljevalna zasedba zimske sezone 2012 v oddaji Ugani, kdo danes pride na večerjo.

 • Ognjeni muzikanti

Ansambel sestavljajo mladi glasbeniki, ki prihajajo iz okolice Kamnika. Z delovanjem so pričeli v letu 2010, druži pa jih misel, da ustvarjajo ansambel, ki izvaja tako narodnozabavno kot tudi zabavno glasbo.

Več informacij o vsakodnevnem prazničnem dogajanju je na voljo na spletnih straneh www.casveselja.si, www.kamnik-tourism.si in Facebook strani TIC Kamnik.

* organizator si pridržuje pravico do spremembe programa

<< Nazaj | Novice