Mali grad

Program SVIT tudi v Kamniku

14.10.2014

 

Ali kdaj razmišljate, da se bolezen kot je rak na debelem črevesu lahko pojavi tudi pri vas? Ali pa se to običajno  zgodi drugim ljudem? V današnjem času ni nihče varen pred to boleznijo. Vsakomur izmed nas se lahko zgodi, da se spopade z njo. Seveda k večji obolevnosti veliko pripomore nezdrava prehrana, telesna nedejavnost, prevelika telesna teža. Vsi ti dejavniki so močno prisotni v času v katerem živimo. Ko venomer samo hitimo, nimamo časa za telesno aktivnost, včasih pa samo najdemo izgovor, da nismo aktivni. Tudi prehrambena in živilska industrija pripomoreta k slabši kvaliteti hrane, kajti hrana, ki je zdrava je občutno dražja, kot pa hrana, ki ni kvalitetna in je ne štejemo med zdravo prehrano. Svoje pa seveda naredi tudi skoraj celodnevni delovnik in pomanjkanje časa za obrok v službi. Tako se nam lahko zgodi, da se v našem črevesju pojavijo spremembe, ki tja nikakor ne sodijo. Ker pa sami takšnih sprememb ne moremo odkriti, vsaj tistih majhnih začetnih ne, imamo na voljo program SVIT. Marsikdo, o tem presejalnem in zgodnjem  odkrivanju  predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki, ve veliko. Največ po vsej verjetnosti tisti v starosti od 50 do 69 let. Kajti v tej starostni dobi, na vsaki 2 leti dobijo državljani Slovenije, ki imajo urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje, vabilo k sodelovanju v Programu SVIT.
V kamniški občini je odzivnost na presejalni program SVIT zelo dobra. Pravzaprav nad slovenskim povprečjem. Kljub temu pa še vedno ostaja kar precejšnje število ljudi, ki jih to ne zanima ali si ne želijo izvedeti  kakšno je njihovo  zdravstveno  stanje.  

Zato smo se v ZD Kamnik odločili da bomo v sodelovanju s programom SVIT v četrtek, 16. 10. 2014, razstavili na Glavnem trgu v Kamniku (v primeru dežja bo dogodek v Kulturnem domu Kamnik) model napihljivega debelega črevesa. Skozi ta model se boste lahko  sprehodili in si ogledali spremembe v črevesju. Sodelavci programa SVIT predstavijo temeljna dejstva o debelem črevesu in njegovem delovanju, dejavnike tveganja za razvoj bolezni, bolezenske spremembe črevesa in njihovo prepoznavanje ter ukrepanje, pomembnost in pomen preventive pri zgodnjemu odkrivanju bolezni.

Z osveščanjem želimo razbiti tabuje o prebavljanju in odvajanju in skušamo doseči, da se bodo ljudje tudi o tem lahko sproščeno in brez zadržkov pogovarjali, ter da bodo znali prepoznavati začetne znake bolezni, premagali strah in sram ter pravočasno ukrepali! Tudi s tem bomo pripomogli, da bo bolezen večkrat odkrita v dovolj zgodnji fazi, ko bo zdravljenje še uspešno.

Besedilo: Sabina Zupan,dipl.m.s., ZD Kamnik
 


<< Nazaj | Novice