Mali grad

Program Neodvisen.si jutri v Kamniku

09.11.2011

 

V četrtek, 10. novembra bo v športni dvorani OŠ Frana Albrehta potekal program Neodvisen.si. za vse predšolske otroke in tiste, ki so šolo obvezni, posebej pa bodo pripravili še program za kamniške srednješolce. Častni pokrovitelj programa je predsednik republike, dr. Danilo Türk.

Kaj je program NE-ODVISEN.SI?

NE-ODVISEN.SI je širok, vseslovenski družbeno odgovoren program, ki otroke, mladostnike in odrasle z različnimi pristopi in vsebinami ozavešča o različnih pasteh zasvojenosti (od drog, alkohola, cigaret, prekomerne uporabe interneta, iger na srečo …) in gradi na pozitivni samopodobi, mlade povezuje in jih usmerja v športne in druge zdrave aktivnosti.

Strokovno vsebino programa NE-ODVISEN.SI sestavlja, dopolnjuje in gradi mreža priznanih slovenskih strokovnjakov iz različnih področij kemičnih in nekemičnih zasvojenosti ter zdravega načina življenja. Posamezni strokovnjaki poleg odločanja in določanja o strokovni vsebini, ki jo program NE-ODVISEN.SI sporoča, se vključujejo tudi kot gostje (predavatelji) na posameznih tematskih delavnicah. Ti so z njihovo predstavitvijo na delavnicah z mladostniki in strokovnih posvetih za starše ter tematskih posvetih na temo dobre prakse že pripomogli k splošnemu povečanju ozaveščenosti o zasvojenosti ter prepoznavanju in preprečevanju vzrokov za njeno pojavljanje in širjenje.

Dogodki programa NE-ODVISEN.SI so zavestno organizirani tako, da se v enem dnevu organizira in izvede program za vse generacije (najmlajši, mladostniki, odrasli). Na podlagi izmerjenih rezultatov prav zaradi omenjenega program dosega večjo učinkovitost, saj je načrtno organiziran tako, da sproži medgeneracijsko komuniciranje.

Posebnosti programa NE-ODVISEN.SI

Temeljno sporočilo programa je prilagojeno stopnji dojemljivosti različnim ciljnim skupinam, ki so razdeljene glede na starost, in sicer:

Otroci preko poučne interaktivne predstave »Jaka išče nov dan« spoznavajo in utrjujejo znanje o zdravju, igri, knjigi, odgovornosti in medosebnih odnosih. Moderator in akademska slikarka interaktivno sodelujeta z otroci. Preko filma »Jaka išče nov dan« pa otroci spoznavajo in utrjujejo znanje o zdravju, igri, knjigi, odgovornosti in medosebnih odnosih. Zvesti štirinožni prijatelj Jaka skozi naloge išče in odkriva strokovnjake, ki mu v video izjavah podajo in razkrijejo odgovore. Vsak otrok prejme tudi namensko družabno igro ter čisto pravo domačo nalogo, vsaka je nagrajena.

Mladostniki najprej preko video stripa »Zarja in Svit s prijatelji sprejmejo sklop sporočil, in sicer o sprejemanju samega sebe, odgovornosti, pasteh zasvojenosti, prostem času in medosebnih odnosih. Vsak sklop odpre diskusijo v živo s strokovnjakom-terapevtom, ki sooči mladostnike o resničnih primerih ter jim na primeren način poda informacije o pravilni preventivi za varno in zdravo življenje.

Strokovnjak-terapevt in moderator prikažeta na razumljiv in vizualen način primeže, v katere se lahko ujamejo mladostniki: znani in neznani dilerji, kemične in nekemične zasvojenosti, varna uporaba računalnika, ter poudarita vrednost pozitivne naravnanosti in zdravih medsebojnih odnosov ter prijateljstva. Mladostniki interaktivno sodelujejo na delavnici.

Strokovnjak-terapevt in moderator z interaktivnim druženjem in menjavanjem vlog na temo preventive pred kemično in nekemično zasvojenostjo, spodbujata v mladih občutek odgovornosti, samostojnosti in pozitivne samopodobe. Strokovnjak ob posredovanih informacijah na resničnih primerih, seznani z načini preventive in zdravljenja zasvojenosti, zdravih medsebojnih odnosov, mladostniki interaktivno sodelujejo na delavnici.

Program NE-ODVISEN.SI bo celovito sklenjen še s pripravljenim programom za ciljno skupino odraslih. Gre za interaktivno voden družabni večer z gosti strokovnjaki s področja medosebnih odnosov, drog in zdravega načina življenja. Na družabnem večeru se strokovnjaki dotaknejo naslednjih tem: medosebnih odnosov, usklajeni vlogi staršev in postavljanju meja v vzgoji otrok, kemične in nekemične zasvojenosti. Družabni večer je obogaten z video humorjem filmskega in gledališkega igralca Jurija Zrneca.

Za vsako ciljno skupino so pripravljene tudi video izjave znanih osebnosti, ki na podlagi lastnih izkušenj nagovarjajo mlade k pozitivnemu življenjskemu slogu in bogati vrednosti življenja brez zasvojenosti ter tematske video prispevke priznanih področnih strokovnjakov, ki nam jasno in verodostojno podajajo izkušnje in ugotovitve iz različnih področij.

Torej bodite neodvisni in se nam pridružite v četrtek, 10. novembra v športni dvorani OŠ Frana Albrehta!


<< Nazaj | Novice