Mali grad

Program DORA z mobilno enoto konec maja 2017 ponovno v Kamniku

19.05.2017

 

Konec maja 2017 se državni program DORA za zgodnje odkrivanje raka dojk ponovno vrača v Kamnik. Na presejalno mamografijo (rentgensko slikanje dojk) bodo v mobilno enoto programa DORA povabljene ženske med 50. in 69. letom iz Kamnika. Mobilna enota DORA bo stala na parkirišču za Domom kulture Kamnik, in sicer od 24. maja do konca oktobra 2017.

Ženske, ki ustrezajo merilom za udeležbo v programu DORA, bodo z Onkološkega inštituta Ljubljana prejele pisno vabilo, na katerem bosta že določena datum in ura pregleda. V program pa se lahko naročijo tudi same, in sicer tako, da pokličejo brezplačno telefonsko številko 080 27 28, vsak dan od 9. do 12. ure, ali pišejo na elektronski naslov: dora@onko-i.si.

Pregled je za ženske brezplačen in zanj ne potrebujejo napotnice.

DORA v Kamniku leta 2015

Mobilna enota presejalnega programa DORA je bila nazadnje v Kamniku pred dvema letoma. Takrat je bilo na slikanje dojk povabljenih 3.790 žensk, udeležba pa je bila zelo dobra, saj se je na vabilo odzvalo 90 odstotkov žensk. Raka dojk so odkrili pri devetih ženskah.

Sodelavci v DORI si tudi v tem presejalnem krogu v Kamniku želimo tako dobrega odziva žensk, saj je za uspešnost programa in doseganje našega skupnega cilja, to je zmanjšanje umrljivosti žensk za rakom dojk v presejani populaciji, potrebna najmanj 70-odstotna udeležba.

Program DORA: visoko strokovna in prijazna obravnava žensk, brez čakanja in brez napotnice

Presejalno slikanje v mobilni enoti v Kamniku bodo izvajali radiološki inženirji z Onkološkega inštituta Ljubljana (OI). Vsako mamografsko sliko ločeno odčitata dva zdravnika radiologa z OI. Kadar bodo radiologi pri odčitavanju mamografskih slik videli spremembe na dojki, bo ženska na dodatne preiskave prav tako vabljena na OI v Ljubljano.

Program DORA se izvaja po strogih Evropskih smernicah kakovosti, ki vključujejo dodatno usposabljanje vključenega zdravstvenega kadra in stalen nadzor nad vsemi koraki v zdravstvenem procesu. Program DORA ženskam zagotavlja večjo kakovost kot dosedanje presejanje v diagnostičnem sistemu, zato strokovnjaki OI priporočajo, da se ženske odzovejo vabilu na pregled.

O programu DORA

DORA je organiziran državni program presejanja za raka dojk, ki omogoča ženskam med 50. in 69. letom  slikanje dojk z mamografijo na vsaki dve leti. V tej starosti je največja verjetnost, da ženske zbolijo za rakom dojk, presejalna mamografija pa je pomembna, saj je z njo mogoče odkriti bolezenske spremembe, ki še niso tako velike, da bi jih lahko ženska zatipala pri samopregledovanju ali njen zdravnik pri kliničnem pregledu. Če raka zgodaj odkrijemo, je tudi zdravljenje tega najpogostejšega ženskega raka lahko uspešnejše.

Besedilo in fotografija: mag. Amela Duratović Konjević, Onkološki inštitut Ljubljana


<< Nazaj | Novice