Mali grad

Prireditev ob svetovnem dnevu kulturne raznolikosti za dialog in razvoj letos gostili v občini Kamnik

14.05.2015

 

Dopoldan se je župan Marjan Šarec v Domu kulture Kamnik udeležil prireditve ob prihajajočem svetovnem dnevu kulturne raznolikosti za dialog in razvoj. Dogodku, v organizaciji Osnovne šole Marije Vere, so prisostvovali tudi ravnateljica Osnovne šole Marije Vere Violeta Vodlan, direktorica Urada za Unesco na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Marjetka Hafner, nacionalna koordinatorica Unesco ASP mreže Slovenije Darja Pikon in svetovalka na Uradu za Unesco na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Barbara Urbanija.

Vsako leto 21. maja obeležujemo svetovni dan kulturne raznolikosti za dialog in razvoj, ki ga je Generalna skupščina OZN razglasila decembra 2002, Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO) pa je že leta 2001 sprejela Univerzalno deklaracijo o kulturni raznolikosti. Na ta dan je torej priložnost za poglobitev razumevanja vrednot kulturne raznolikosti, pa tudi za povečanje globalnega sožitja med ljudmi. UNESCO mreže šol Slovenije, v katero je vključena tudi Osnovna šola Marije Vere, vsako leto s prireditvami obeležijo svetovni dan kulturne raznolikosti za dialog in razvoj. V letošnjem letu je, kot že rečeno, organizacija prireditve ob prihajajočem svetovnem dnevu pripadala kamniški Osnovni šoli Marije Vere.  260 otrok iz slovenskih osnovnih šol so skupaj z mentorji več kot prijetno preživeli današnji dan v občini Kamnik in ga začeli ter zaključili v hramu kulture občine Kamnik Domu kulture Kamnik.

Zbrane je v imenu organizatorja sprva nagovorila ravnateljica Osnovne šole Marije Vere Violeta Vodlan in med drugim dejala: »Naša šola je že nekaj časa nosila ime po Mariji Veri, ko smo ugotovili, da večina učencev in odraslih sploh ne ve, kdo je bila. Tako sva s kolegico Vesno v šolskem letu 1999/2000 izpeljali šolski projekt »Kdo je bila Marija Vera«. Nastala je publikacija o njej, na šoli smo postavili stalno razstavo njenih fotografij in posvojili njeno spominsko ploščo. Danes, ko se boste sprehodili po Kamniku, si jo boste lahko ogledali na njeni rojstni hiši, ki stoji nasproti Občine Kamnik. In tako smo zaradi Marije Vere v letu 2003 pristopili v mrežo Unescovih šol s projektom Dediščina v rokah mladih. Vsem generacijam naših učencev predstavimo Marijo Vero, na katero smo res ponosni. Zadnje tri leta organiziramo Verin festival, kjer se predstavijo vse naše kulturne dejavnosti, od gledaliških, folklornih, pevskih do likovnih in fotografskih razstav. Seznam dejavnosti in vključenih učiteljev ter učencev, ki so do sedaj sodelovali v Unesco projektu na naši šoli je predolg za današnjo predstavitev. Ponosna sem na naše koordinatorje in vse zaposlene, ki že 12 let sodelujemo v Unesco Asp net mreži. Zagotovo ne bi, če ne bi vsi v tem videli dodane vrednosti, ki jo prenašamo na naše učence. Kot dobri vzgojitelji moramo našim mladim dati korenine in krila. Korenine, da vedo, od kod so in krila, da poletijo v svet. Na naši šoli to delamo.«

S pozdravnimi in spodbudnimi besedami so se ji pridružili direktorica Urada za Unesco na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Marjetka Hafner, nacionalna koordinatorica Unesco ASP mreže Slovenije Darja Pikon in svetovalka na Uradu za Unesco na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Barbara Urbanija.

Ob prijetnem druženju in ob uresničevanju ciljev ter vrednot Unesco šol pa je učence in mentorje nagovoril tudi župan Marjan Šarec. »Dokler se različnost drži sama zase, do takrat povezanosti in bogatenja ne more biti. Zato so takšni projekti še kako pomembni. Da spoznamo prostor drugega, kulturo drugega in da se drug od drugega kaj naučimo. Osnovna šola Marije Vere veliko dela na tem področju, lahko sem ponosen, da sem bil učenec te šole in da imam nekaj skupnega tudi z igralko Marijo Vera. Prav na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo sem se naučil, da je treba spoštovati različnost, saj le različnost pripelje do skupnega cilja. Multikulturnost mnogi še danes ne razumejo, ne razumejo pa je, ker je nočejo razumeti.Težko je verjeti, da danes, v 21. stoletju še vedno nismo presegli tega. Še vedno je zgodovina človeštva zgodovina vojn, zgodovina bojev in zgodovina zatiranja drug drugega. To pa ne more voditi v razvoj in napredek, predvsem pa ne more voditi v zbliževanje. Mi vsi tukaj v tej dvorani, smo prepričani, da je multikulturnost vodilo napredka. Želim vam prijeten dan preživet v Kamniku, verjamem, da boste marsikaj novega slišali in kmalu na svidenje.«

Za kulturno popestritev so s petjem, folkloro in z zvoki citer, harmonike ter kitare poskrbeli učenci Osnovne šole Marije Vere, ki so se nato skupaj z gosti odpravili na potep po našem mestu in obiskali grad Zaprice, za zaključek pa so si v Domu kulture Kamnik ogledali še muzikal V deželi Oz, ki so ga pripravili pod mentorstvom Mojce Lukežič in Alenke Markus. Za vezno besedo uradnega začetka današnjega dogajanja na temo kulturne raznolikosti za dialog in razvoj je poskrbela Andreja Vukmir.

 


<< Nazaj | Novice