Mali grad

Prireditev Imejmo se fajn … na OŠ Šmartno v Tuhinju

20.05.2011

 

V sredo, 18. maja, se je na OŠ Šmartno v Tuhinju odvijala prireditev z naslovom Imejmo se fajn …, kjer  so učenci predstavili, kaj znajo in zmorejo poleg tistega, kar običajno razumemo kot šolsko delo. Prikazali  so svoje raziskovalno delo  in ustvarjanje v različnih projektih, krožkih in pri dodatnem pouku v tem šolskem letu.

Obiskovalce je najprej nagovorila ravnateljica šole Jožica Hribar, ki je spregovorila o prednostnih področjih šole: o ugotavljanju in zagotavljanju kakovosti z  uvajanjem samoevalvacije, spodbujanju učenja tujih jezikov (nemščina kot drugi tuji jezik, mednarodni projekti, strokovne ekskurzije v tujino),  udejanjanju vzgojnega načrta in uvedbo mediacije. Poudarila je, da šola načrtno z razširjenim programom ustvarja dodatne priložnosti za razvijanje  nadarjenosti  učencev.

V nadaljevanju je zbranim spregovorila tudi podžupanja, mag. Julijana Bizjak Mlakar, ki je izrazila zadovoljstvo nad povabilom in priložnostjo, da pobliže spozna življenje in delo naše  šole.

V prireditev so nas popeljali pevci mladinskega pevskega zbora šole s pesmijo Glasba – jezik sveta. Nadaljevale so učenke, ki so predstavile sodelovanje  v projektu Turizmu pomaga lastna glava.  Letošnja tema se je imenovala Imejmo se fajn – doživite naš kraj in  od tod smo si izposodili tudi naslov naše prireditve. Učenke so za svojo turistično- raziskovalno nalogo MaMoKoNos tuhinius, vsebinsko zamisel postavitve turističnega parka ter predstavitev na turistični tržnici v Celju osvojile zlato priznanje Turistične zveze Slovenije.

Tudi petošolci so nam že  tradicionalno pokazali, kako so opazovali, raziskovali in ustvarjali. V tem šolskem letu sistematično izboljšujemo uporabo informacijsko komunikacijske tehnologije in uporabo le te smo lahko nazorno videli pri predstavitvi teme o življenju Rimljanov.

Učenci, ki so se v letošnjem letu  pod vodstvom šolske mediatorke usposabljali za vrstniške mediatorje, so nam prikazali konfliktno šolsko situacijo in njeno reševanje.

 

Šola je vključena v projekt Zdrav življenjski slog, s katerim učencem zagotavljamo dodatne ure športne vzgoje. Izvajamo tudi inovacijski projekt z naslovom Gibanje je jezik otrok, kar je bila tudi tema letošnjega 11. strokovnega posveta Društva učiteljev podružničnih šol Slovenije, ki je potekal na naši šoli.

Kaj pomeni zdrav življenjski slog, smo lahko  razbrali v  zabavnem  skeču nedeljskih kolesarjev Janeza in Franca.

 

Po lanskoletni enodnevni ekskurziji na zimski Dunaj so se letos učenci s predmetne stopnje med prvomajskimi počitnicami podali v Francijo, natančneje v Provanso. Vtisi z izleta so nepozabni, vsaj tako so nam v en glas  zatrdili.

Učenke 7., 8. in 9. razreda so prireditev popestrile  s hip hop plesom, s katerim so se predstavile tudi na plesnem festivalu v Ljubljani.

 

Mednarodno sodelovanje je na naši šoli že tradicija. Letos so učenci sodelovali v projektu ACES in se družili z učenci iz Srbije. Ti so nas obiskali decembra, mi pa smo obisk vrnili marca. Udeleženci izmenjave so nam predstavili svoje izkušnje in doživetja.

 

Srečanje se je zaključilo s pesmijo mladinskega pevskega zbora Hallelujah ob spremljavi učencev izbirnega predmeta Ansambelska igra, za konec pa smo si ogledali še predstavitveni film šole, ki so ga posneli učenci ter še  40 sekundni reklamni spot učencev z naslovom Zbudi se!, ki je nastal v okviru razpisa RTV Slovenija na temo Podjetniki – mi smo face!

Po prireditvi so si udeleženci prireditve lahko ogledali še razstavo učencev.

Besedilo in fotografije: Darja Krašovec, pomočnica ravnateljice


<< Nazaj | Novice