Mali grad

Priprave na festival Kamfest: Skupina Štajn snuje Mesto ob vodi

07.08.2012

 

Skupina Štajn je v začetku meseca pričela z izdelavo urbane instalacije za festival Kamfest, ki se pričenja v petek, 10. avgusta 2012. Letos se skupina mladih arhitektov, urbanistov, oblikovalcev in drugih, zainteresiranih za urejanje prostora, posveča dogajanju v Keršmančevem parku.

Festival, ki ga že devetič organizira Kulturno društvo Priden Možic, vsako leto odkrije in oživi kak prezrt prostor Kamnika, letos je eden takih tudi Keršmančev park. Skupina Štajn se bo v njem z urbano opremo navezala na Kamniško Bistrico in na ta način Kamničane opomnila, da živijo v mestu ob vodi.

Reka Kamniška Bistrica življenje v mestu zaznamuje že od nekdaj, vendar pa je samo mesto dvignjeno in precej oddaljeno od vode; meščani tako lahko v stik z njo pridejo le v Keršmančevem parku. Park je pomemben tudi zgodovinsko, saj je v tem delu mesta že v 19. stoletju delovalo zdravilišče, ki je z znamenito metodo »knajpanja« privabljalo turiste celo z Dunaja. Projekt Mesta ob vodi bo tako opozarjal tudi na to, kako voda lahko pripomore k razvoju turizma.

Izdelava instalacij za Keršmančev park, letos bodo v oranžno – belo – modri kombinaciji, je že v polnem teku: Štajnovci že čistijo in barvajo stare gume, režejo, barvajo in sestavljajo lesene konstrukcije, presejajo mivko… vse to za čisto pravo kamniško plažo, ki bo v mesto prinesla nekaj sproščenega poletnega vzdušja.

Obiskovalci bodo lahko do parka, kamor jih bodo vodile oranžne oznake – pomislite na morje, plažo… – vsak dan prišli po drugi poti, tam pa posedeli ter uživali v senci dreves in raznovrstnem programu festivala, ki bo skušal Kamničane spodbuditi k pogostejši in aktivnejši rabi parkov in drugih javnih površin. V skupini Štajn se veselijo, da bo Kamnik letos po zgledu drugih evropskih mest dobil velik javni park, ki ne bo le urejena zasajena površina, temveč predvsem aktivna zelena oaza sredi mesta.

Skupina Štajn v sklopu festivala Kamfest z izvirnimi urbanimi instalacijami sodeluje že četrto leto zapored. Letos se je snovanju in izdelovanju urbane opreme za Keršmančev park pridružilo tudi 12 prostovoljcev iz tujine.

Projekt Mesto ob vodi je podprla Študentska organizacija Univerze v Ljubljani.

Priprave v Keršmančevem parku lahko spremljate tudi na družabnem omrežju Facebook

Več informacij o skupini Štajn in festivalu Kamfest 2012 pa lahko najdete na:  http://stajn.tumblr.com/ in www.kamfest.org.

Besedilo in fotografije: Skupina Štajn


<< Nazaj | Novice