Mali grad

Priprave na Sv. prvenstvo v gorskih tekih na Veliko planino v polnem teku

10.03.2010

 

Priprave na svetovno prvenstvo v gorskih tekih, ki bo 5. septembra v Kamniku in okolici, so v polnem teku. V januarju se je prvič sestal širši organizacijski odbor tekmovanja, ki je v tem tednu aktivnosti ter okviren program predstavil tudi županu Antonu Tonetu Smolnikarju.

Kljub temu, da je do septembra še kar nekaj časa, se člani organizacijskega odbora aktivno pripravljajo na dogodek, kjer pričakujejo okoli 400 najboljših gorskih tekačev iz več kot 40 držav sveta. Gre za prvi tovrstni dogodek na naših tleh, saj Slovenija sv. prvenstva v gorskih tekih še ni gostila. Svojevrstna čast in zaupanje sta tako pripadla Klubu gorskih tekačev Papež, ki je v svetovni zvezi že znan zaradi odlične organizacije ekstremnega teka na Grintovec, ki šteje za zelo dobro izpeljano tekmo v Grand Prix tekmovanju.

Gorski tek na Veliko planino
Štart teka na Veliko planino bo pri osnovni šoli v Stranjah. Proga bo tekmovalce vodila po tradicionalni poti do cerkvice Sv. Primoža, naprej po planinski poti preko Pasjih pečin do Male planine, pastirskega naselja vso do cilja, ki se bo nahajal na Gradišču, na najvišji točki Velike planine. Člani se bodo spoprijeli z 12 km traso, članice in mladinci bodo štartali nekoliko višje, na Prelesju, mladinke pa na planini Kisovec pod Malo planino.

Organizacijski odbor trenutno nadaljuje s pripravami okoli prometne ureditve ter zagotavljanja varnosti tako za udeležence kot za obiskovalce, uspelo jim je doreči potrebe po nastanitvah tekmovalcev in delegacij, dogovorili so se tudi o lokaciji informacijskega oziroma press centra, ki se bo v dneh tekmovanja nahajal v Domu kulture Kamnik. Svečana otvoritev ter zaključek tekmovanja bosta potekala na Glavnem trgu v Kamniku, izbran pa je tudi uradni logotip sv. prvenstva, ki ga predstavlja pastir z Velike planine.

Začetki
Idejo in vlogo za kandidaturo Slovenije, kot gostitelja svetovnega prvenstva v letu 2010, sta po odpovedi Norveške v lanskem avgustu vložila predsednika KGT Papež Dušan Papež, član odbora za gorske teke pri Atletski zvezi Slovenije (AZS) ter Tomo Šarf, predsednik odbora za gorske teke pri AZS.

Bruno Gozzelini, predsednik WMRA, je bil nad predlogom teka na Veliko planino navdušen. V septembru je skupaj še z nekaterimi predstavniki Svetovne zveze v gorskih tekih obiskal Kamnik ter si v spremstvu predstavnikov Atletske zveze Slovenije in KGT Papež ogledal ključne lokacije posameznih dogodkov.  Ob tem se je srečal tudi z županom občine Kamnik Antonom Tonetom Smolnikarjem, ki je klubu obljubil finančno in moralno podporo s strani Občine Kamnik, saj gre za velik, odmeven dogodek, ki je hkrati lepa promocija za Kamnik in širše.

Občina Kamnik bo dogodek finančno podprla, Agencija za turizem in podjetništvo pa bo prevzela del aktivnostih vezanih na promocijo.

Več o svetovnem prvenstvu je moč prebrati na spletni strani www.wmrc2010-kamnik.si/


<< Nazaj | Novice