Mali grad

Princ Edward, grof Wesseški podelil zlato MEPI priznanje dijakoma Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik

01.07.2013

 

Kot smo že poročali je CIRIUS Kamnik v petek, 28. junija, obiskala grofica Sophia, medtem pa se je princ Edward, grof Wesseški, skupaj s predsednikom republike Borutom Pahorjem v Kongresnem centru Brdo udeležil podelitve priznanj programa Mednarodno priznanje za mlade – MEPI. Svečane podelitve se je udeležila podžupanja mag. Julijana Bizjak Mlakar.

Anita Jeglič in Tadej Plečko, ki letos zaključujeta program gimnazije na Gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra Kamnik sta uspešno zaključila tudi zlato stopnjo programa MEPI, kar pomeni 4 leta prostovoljstva, veščin, rekreativnega športa, projekt z neznanimi prijatelji, predvsem pa vsakoletnih odprav z nahrbtnikom po Sloveniji. Zlato priznanje sta prejela še posebej slovesno, in sicer iz rok britanskega princa Edwarda, grofa Wesseškega, predsednika sveta mednarodne organizacije MEPI in predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ki je častni pokrovitelj programa MEPI. Svečani dogodek je potekal v petek, 28. junija 2013, v Kongresnem centru Brdo pri Kranju.

Anita in Tadej sta prva prejemnika najvišjega priznanja z naše šole od leta 2006, ko so se prvi učitelji usposobili za mentorje in inštruktorje. Pred podelitvijo sta sodelovala na Zajtrku zlatnikov. Zlati zajtrk, ki ga je gostilo Društvo GAHA Slovenija - Društvo prejemnikov zlatega priznanja MEPI, je potekal kot diskusija mladih, letošnjih in preteklih prejemnikov zlatega priznanja MEPI,  s svojimi vzorniki, predstavniki javnega življenja, ki uspešno delujejo na svojih področjih. Mladi so s svojimi vzorniki razpravljali o izkušnjah, ki so si jih nabrali v programu, o njihovi uporabnosti pri iskanju prve zaposlitve in oblikovanju uspešnega in zadovoljnega življenja. Gostje diskusije so bili: Marija Štremfelj - vrhunska alpinistka; Živa Vadnov - nekdanja miss Slovenije in prepoznaven “obraz” Studia Moderna; Rok Terkaj – raper, pisec besedil, kreativec in teolog; Primož Jamšek - Strokovni vodja programa Prostovoljstvo pri Slovenski filantropiji; Jože Gornik -sodelavec za mreženje in kreativo v Zavodu Nefiks - Inštitutu za promocijo in beleženje neformalno pridobljenega znanja; Rožle Bregar – Kloc - snemalec in fotograf, direktor fotografije, popotnik, alpinist, žongler – soustanovitelj žonglerske in ognjene skupine Čupakabra, mepijevec; Srečko Meolic - predstavnik za odnose z javnostmi podjetja Glaxo Smith Kline, generalnega sponzorja MEPI Slovenija; Marko Rupar – predstavnik Slovenske vojske; Gregor Robič - inštruktor prve pomoči in tabornik, vodja zdravstvene nege v ZD Bled, izkušen organizator in izvajalec taborov za mlade.

Na predstavitvi programa MEPI z naslovom Sedem vidikov MEPI v organizaciji Nacionalnega urada MEPI je svoj pogled na program MEPI predstavilo sedem različnih deležnikov programa v Sloveniji. Izkušnjo in pogled na izzive prihodnosti so z nami delili: izvajalska institucija - Šolski center Kranj, mentor v programu - Primož Umek, OŠ Orehek Kranj, udeleženka in prejemnica zlatega priznanja - Irena Dokl, lokalni urad MEPI Škofja Loka - Sabina Gabrijel , Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport - Marko Koprivc, generalni sponzor programa, podjetje Glaxo Smith Kline - Srečko Meolic in Nacionalni urad MEPI - Ana Kocjančič.

Prireditve so se poleg svojcev, mentorjev in inštruktorjev obeh udeležili ostali mladi, ki so vključeni v program MEPI na šoli. Posebna gostja je bila podžupanja občine Kamnik mag. Julijana Bizjak Mlakar.

V glasbenem delu prireditve je kot edina pred princem in predsednikom nastopila vokalna skupina dijakinj Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik v sestavi Ana Štrajhar, Manca Smolnikar, Klara Koprivec in Nina Perhavec. Na kitari jih je spremljala Katja Podbevšek. Zapele so priredbo skladbe Hallelujah kanadskega avtorja Leonarda Cohena, ki jo je posebej za ta dogodek pripravil njihov mentor Matic Smolnikar. Dekleta so požela veliko simpatij. Prisotni v dvorani so bili nad izvedbo navdušeni.  

Po prireditvi je sledilo osebno srečanje predstavnikov naše šole s princem Edwardom in nato skupno fotografiranje in prijetno druženje.

Besedilo: Janez Klemenčič in Marko Taljan (MEPI)
Fotografije: Janez Klemenčič in Matej Maček


<< Nazaj | Novice