Mali grad

Prijateljska tekma na Ravnah slovenskih odbojkarjem, Kamničanke uspešne tudi v Kopru

13.09.2013

 

Prijateljska tekma na Ravnah slovenskih odbojkarjem

V okviru proslav ob 85-obletnici ustanovitve OK Fužinar so na Ravnah na Koroškem v zadnji uradni prijateljski tekmi pred začetkom EP, ki se bo začel prihodnji teden na Danskem in Poljskem, slovenski odbojkarji premagali Belgijo. Jutri se bosta ekipi pomerili še v Mariboru, vendar za zaprtimi vrati.

Slovenija – Belgija 3:1 (-22, 22, 19, 23)

Ravne na Koroškem – Športna dvorana Prežihov Voranc. 600 gledalcev. Sodnika: Skudnik in Valentar (oba Slovenija)

Slovenija: Flajs, Pajenk 8, Šket 1, Gasparini 22, Kamnik 6, Plot – libero1, Vinčič 1,  Koncilja, Urnaut 15, Pokeršnik, Vidič, Ropret, Kovačič – libero2, Čebulj 15. Selektor: Luka Slabe.

Belgija: Van der Dries 7, Verschueren, Depestele 3, Deroo 14, Coolman, Dejonckheere - libero , Klinkenberg, Claes, Verhees 10, Van de Voorde 12 , Verhanneman 8, Van Walle, Tuerlinckx 6, Derkoningen. Selektor: Dominique Baeyens.

Dvorana na Ravnah na Koroškem je bil nabito polna, kar je bilo tudi razumljivo, kajti ne zgodi se ravno pogosto, da bi v njej igrala slovenska odbojkarska reprezentanca, Korošci pa imajo še kako radi odbojko. Ker je bila tekma med Slovenijo in Belgijo organizirana v okviru proslav enega najstarejših odbojkarskih klubov v Evropi - Športna zveza Ravne je v sodelovanju z OK Fužinar Adiju Urnautu podelila posebno priznanje za njegov prispevek odbojki in športu nasploh -, je imela še toliko bolj slovesen značaj. Vendar le za prireditelje in gledalce, medtem ko sta oba selektorja, Luka Slabe na slovenski klopi in Dominique Baeyens na belgijski želela preveriti trenutno formo svojih izbrancev osem dni pred začetkom evropskega prvenstva.

Z veliko nestrpnosti smo čakali na odločitev slovenskega selektorja Luke Slabeta, v kakšni zasedbi bo začel tekmo, saj je napovedal, da naj bi ta postava v glavnem začenjala tekme tudi na evropskem prvenstvu. Odprta je imel tri igralna mesta, kot kaže pa je, vsaj za zdaj, Dejan Vinčič dobil prednost pred Gregorjem Ropretom na mestu organizatorja igre, Mitja Gasparini pred Alenom Šketom na mestu korektorja in Miha Plot pred Janijem Kovačičem na mestu prostega igralca, medtem ko je že nekaj časa bolj ali manj znano, da bosta naša prva sprejemalca na EP Tine Urnaut in Klemen Čebulj, tako kot tudi to, da imata Alen Pajenk in Matevž Kamnik prednost v bloku pred Matejem Vidičem in Danijelom Konciljo. Po izenačenem začetku, v katerem sta obe ekipi manjše težave s sprejemom, so bili večinoma v vodstvu gostje iz Belgije, ki so po vrnitvi na igrišče po drugem tehničnem odmoru Sloveniji ušli za tri točke (18:15). Slabetovi izbranci so se jim še približali na točko zaostanka (18:19), vendar do preobrata ni prišlo, saj so Belgijci spet pobegnili. Drugi niz je bil izenačen do prvega tehničnega odmora, toda do drugega tehničnega odmora je Slovenija pobegnila za šest točk (15:9). V zaključku niza so slovenski odbojkarji nekoliko popustili, vendar gostje njihove zmage v drugem nizu niso ogrozili. Tudi tretji niz je imel podoben potek kot drugi, le s to razliko, da sta bili ekipi na deseti točki še skupaj. Nato je na sceno s svojimi začetnimi udarci stopil Mitja Gasparini, ki je dosegel tudi tri ase ter slovenski izbrani vrsti prinesel vodstvo z 18:11. To pa je tudi zadoščalo za zanesljivo zmago slovenskih odbojkarjev, ki so v četrtem nizu pobudo prepustili zmagovalcem letošnje evropske lige, ki so vodili že z 11:7, v vodstvu pa so bili tudi še pri izidu 17:14. Toda v končnici so se, tudi ob pomoči gledalcev na tribuni, Slovenci spet prebudili, na osemnajsti točki izid izenačili ter v napeti končnici preko Mitje Gasparinija tekmo tudi dobili.

V izenačenem obračunu sta obe ekipi imeli 55-odstoten sprejem, s tem, da so slovenski odbojkarji dosegli več asov od svojih nasprotnikov, in sicer devet, Belgijci le štiri, imeli so osem blokov, Belgijci sedem, v napadu pa sta bili ekipi tudi izenačeni. Zmaga proti močni belgijski reprezentanci je zagotovo dobra popotnica pred začetkom evropskega prvenstva, časa za določene izboljšave v igri pa je tudi še dovolj. Nekaj že na jutrišnji tekmi za zaprtimi vrati v mariborski dvorani Lukna.

V vse boljši formi pa so, kot kaže, odbojkarji Nizozemske, ki so v Zwolleju na domačem terenu v prvi od treh prijateljskih tekem premagali Francijo s 3:2 (-18, 20, 23, 23, 21). Danes in jutri bosta ekipe odigrali še dve tekmi.

Kamničanke uspešne tudi v Kopru

Aktualne slovenske pokalne zmagovalke so v četrtek gostovale v Kopru, kjer so proti domači ekipi, ki jo vodi Marko Kalc, odigrale še eno v nizu pripravljalnih tekem na novo sezono. Po nedeljskem prvem mestu na domačem turnirju, so odbojkarice Calcit Volleyballa s 3:1 premagale še Koprčanke. Naslednjo preizkušnjo Kamničanke čaka prihodnjo soboto na močnem turnirju v Grosuplju.

Žal Kamničanke v Kopru niso mogle nastopiti v polni zasedbi, saj ima Petra Vrhovnik manjše težave s hrbtom, zato je to tekmo izpustila. Tako so tekmo proti lani tretjeuvrščeni ekipi prvenstva začele Eva Mori, Lana Ščuka, Sara Valenčič, Ana Hribar, Tamara Borko, Tjaša Turnšek in Meta Jerala na mestu proste igralke. V drugem in tretjem nizu je na mestu organizatorke igre Evo Mori zamenjala Mojca Božič, na sprejemu pa je Ščuki in Valenčičevi pomagala tudi Nika Mori. Prvi niz so odbojkarice Calcit Volleyballa dokaj gladko dobile, v drugem pa so bile boljše domače odbojkarice, ki bodo tudi v novi sezoni najverjetneje krojile vrh v slovenski ženski odbojki. Po porazu v drugem nizu so se v nadaljevanju Kamničanke spet zbrale, v tretjem nizu popolnoma nadigrale domačinke, boljše pa so bile tudi v četrtem.

»Tudi to tekmo smo odigrali solidno, predvsem to velja za sprejem, imamo pa še rezerve na servisu in v bloku ter povezavi bloka in obrambe. Tu nas čaka še kaj nekaj dela, vendar so to stvari, ki se ne dajo urediti ne hitro. Koprčanke so igrale zelo dobro in v tem trenutku, ko se ukvarjamo s svojimi težavami, so za nas ravno pravšnje nasprotnice. Verjetno se bomo z njimi pred začetkom srednjeevropske lige pomerili še v svoji dvorani, morda pa tudi že prihodnji teden, ko bomo nastopili na močnem turnirju v Grosuplju,« je dan po zmagi v Kopru povedal Aljoša Jemec, pomočnik prvega trenerja Gašperja Ribiča, ki se bo ekipi pridružil jutri, ko bo imela slovenska moška odbojkarska reprezentanca prost dan.

Besedilo: Miha Štamcar


<< Nazaj | Novice