Mali grad

Prihajajo 46. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine

25.08.2016

 

Prihajajo 46. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščineOd četrtka, 8. septembra 2016, do nedelje, 11. septembra 2016, bodo v Kamniku potekali tradicionalni 46. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine. Mednarodni folklorni festival velja za največji etnološki festival v Sloveniji in enega največjih dogodkov na Kamniškem. Za obiskovalce bo na voljo pester program razstav, glasbenih in kulturnih nastopov, bogata ponudba za najmlajše, sejem domače in umetnostne obrti, predstavitev manj znanih mask kot oblika oblačilne dediščine ter raznovrstna kulinarična ponudba. 46. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine bodo svoj vrhunec dosegli v nedeljo, 11. septembra 2016, ko se bo skozi Kamnik sprehodilo približno dva tisoč ljubiteljev kostumiranja vključenih v povorko narodnih noš.

V Kamniku se bodo na enem mestu združile tradicija, etnologija in zabava. Na letošnjih »nošah«, kakor prireditev radi poimenujejo domačini, se bodo poleg domačih folklornih skupin predstavile tudi tuje. Spoznali bomo oblačilno dediščino Rusov, Fincev, Albancev ter Kameruncev, saj je festival del mednarodne mreže folklornih festivalov CIOFF®.

Na svoj račun bodo prišli vsi navdušenci nad slovensko in tujo kulturno dediščino. V program so vključene najrazličnejše skupine in posamezniki, ki ohranjajo, prenašajo in razvijajo kulturno dediščino - od pevskih, folklornih in gledaliških skupin, do razstavljavcev in mojstrov domače umetnostne obrti.

Ljubitelji narodno-zabavne glasbe bodo lahko prisluhnili številnim glasbenikom ter ansamblom. Med njimi se bodo na odru zvrstili Rebeka Dremelj, Tanja Žagar, Gadi ter Beneški fantje. Poleg omenjenih, se bodo predstavili tudi številni pevski zbori, orkestri ter godbe. V letošnjem letu bo prav tako potekalo že 11. tekmovanje harmonikarjev za pokal narodnih noš.

V četrtek, 8. septembra 2016, se bodo odprle tri razstave z zgodovinsko rdečo nitjo. Razstavo »Po fotografskih stopinjah Petra Nagliča« je pripravil Matjaž Šporar, v sodelovanju z Ladino Korbar bo na ogled razstava »V glini predstavljena oblačila naših prednikov« ter z Andrejo Stržinar »Niso bili vsi goli in bosi«, razstava o oblačenju otrok v 19. ter v prvi polovici 20. stoletja.

Za najmlajše obiskovalce bo v sodelovanju s Cambridge Museum Slovenija v Parku Evropa na ogled mednarodna razstava Minimundus, na Malem gradu pa se bodo odvijale Veronikine delavnice.

Tradicionalna povorka narodnih noš bo potekala v nedeljo, 11. septembra 2016, ko bo ob 15. uri ulice Kamnika zavzela množica v noše odetih posameznikov in skupin. Letos bo povorka še posebej slavnostna, saj bo prireditev s svojim obiskom počastil tudi predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar.

Več informacij o 46. Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine je dosegljivih na spletni strani narodnenose.si.

Prisrčno dobrodošli!

Vstop na vse dogodke je prost.

Obvestilo o začasni spremembi prometnega režima na javnih cestah in javnih prometnih površinah

Zavodu za turizem in šport v občini Kamnik, Glavni trg 2, 1241 Kamnik (organizator oziroma prireditelj), se zaradi prireditve »46. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine«, dovoljuje izvesti začasno spremembo prometnega režima na javnih cestah in javnih prometnih površinah s prometno signalizacijo in reditelji:

Besedilo: Zavod za turizem in šport v Občini Kamnik
Fotografije: Nina in Klemen Brumec


<< Nazaj | Novice