Mali grad

Pričenja se Teden Rdečega križa Slovenije

08.05.2017

 

Pričenja se Teden Rdečega križa Slovenije Že nekaj desetletij v Sloveniji teden od  8. do 15. maja mineva kot Teden Rdečega križa Slovenije. V tem času pravna oseba ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost v medkrajevnem in mednarodnem letalskem, železniškem, ladijskem in avtobusnem prometu ali opravlja dejavnost PTT, obračuna fizičnim in pravnim osebam, ki uporabljajo njihove storitve, prispevek v korist Rdečega križa Slovenije.

Prispevek se obračuna od vsake prodane vozovnice oziroma od vsake poštne pošiljke v notranjem in mednarodnem prometu, razen za knjige, časopise in revije. Vlada Republike Slovenije je letos določila prispevek v višini 0,17 evra. Natisnjenih je 2.600 000 doplačilnih znamk in 25.000 doplačilnih nalepk za javni potniški promet. V letu 2016 smo med Tednom Rdečega križa Slovenije, ki je potekal v času od 8. do 15. maja 2016, skupaj zbrali 346.837 evrov.

Teden Rdečega križa Slovenije se pričenja z 8. majem, svetovnim dnem Rdečega križa in Rdečega polmeseca. Vsako leto mednarodno gibanje Rdečega križa in Rdečega polmeseca prek svoje mreže 17 milijonov prostovoljcev in 450.000 zaposlenih doseže več kot 160 milijonov ljudi, ki potrebujejo pomoč.

V Sloveniji smo tudi lani dosegli vsakega desetega prebivalca in ob tem pa pomagali še prav toliko ljudem, ki so v prvih mesecih lanskega leta prečkali Slovenijo v iskanju varnosti in boljšega življenja. Z raznolikimi in inovativnimi aktivnostmi predanih prostovoljcev smo si prizadevali za varnejšo in bolj povezano skupnost.

Poslanstvo in cilji Mednarodnega gibanja Rdečega križa in Rdečega polmeseca, ki ga sestavljajo Mednarodni odbor Rdečega križa, Mednarodna federacija Rdečega križa in Rdečega polmeseca in 190 nacionalnih društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca, temeljijo na več kot 150 letih neprekinjenega humanitarnega dela.

Vir: Rdeči križ Slovenije


<< Nazaj | Novice