Mali grad

Pričeli smo z nizom prireditev ob prazniku Občine Kamnik

14.03.2019

 

Pričeli smo z nizom prireditev ob prazniku Občine KamnikZ današnjim dnem smo pričeli z nizom prireditev ob prazniku Občine Kamnik. Odprli smo razstave Pomniki mi pripovedujejo, Vrti se in  Franjo Malgaj, ki so se odvijale v preddverju Občine Kamnik, preddverju Doma kulture Kamnik in v Rojstni hiši Rudolfa Maistra, na redni letni skupščini Društva general Maister Kamnik pa so se v Sejni dvorani Občine Kamnik zbrali člani omenjenega društva.

Odprtje razstave literarnih in likovnih del na temo Pomniki mi pripovedujejo

Popoldan se je v preddverju Občine Kamnik odvijalo odprtje razstave literarnih in likovnih del na temo Pomniki mi pripovedujejo. Gre za dela učenk in učencev osnovnih šol 6. nagradnega razpisa veteranskih in domoljubnih organizacij občin Kamnik in Komenda, razstavo pa je odprl župan Matej Slapar skupaj s predsedniki in predstavniki Koordinacijskega odbora veteranskih in domoljubnih organizacij občine Kamnik. 

Koordinacijski odbor veteranskih in domoljubnih organizacij, ki združuje Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Kamnik - Komenda, Zvezo združenj borcev za vrednote NOB Kamnik, Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana – odbor Kamnik, Območno združenje slovenskih častnikov Kamnik - Komenda in Društvo general Maister Kamnik, je v sodelovanju z Društvom Dogodek Kamnik, s Foto klubom Kamnik in Studiom Dataprint pripravil razstavo likovnih ter literarnih del učencev druge in tretje triade kamniških osnovnih šol.

Predstavljajo se učenci Osnovne šole Frana Albrehta Kamnik, Osnovne šole Toma Brejca, Osnovne šole Marije Vere, Osnovne šole Stranje, Osnovne šole Šmartno v Tuhinju in Osnovne šole 27. julij. 27 likovnih in 13 literarnih del ter pogledov in razmišljanj mladih na temo Pomniki mi pripovedujejo so ocenili dr. Marjeta Humar, profesorica Ivanka Učakar, Dušan Sterle in Alojz Berlec.

Najboljša likovna dela so izdelali Zala Plohl, Ela Pestotnik in Maruša Kuglar (5. razred Osnovne šole Marije Vere, mentorica Irena Zagožen) ter Julija Maver (7. razred Osnovne šole Marije Vere, mentorica Irena Zagožen), najboljši literarni deli pa sta napisala David Kokalj (4. razred Osnovne šole Toma Brejca, mentor Franci Mestek) in Nejc Jerman (8. razred Osnovne šole Marije Vere, mentorica Maja Drolec).

Predsednik Koordinacijskega odbora veteranskih in domoljubnih organizacij občine Kamnik Dušan Božičnik je ob odprtju poudaril, da je namen razstave približati domoljubje mladim in nekaj besed namenil tudi 15. obletnici delovanja omenjenega Odbora: »Leta 2004 smo podpisali Listino o medsebojnem sodelovanju in tudi sestavili Koordinacijski odbor veteranskih in domoljubnih organizacij občin Kamnik in Komenda. Ugotovili smo, da nas druži domoljubje in zavest, da smo se vsak ob svojem času in razmerah, ki jih je narekovala ogroženost domovine, bojevali in v tem boju tudi zmagali. V tej listini so zapisane tudi naše skupne naloge, in sicer ohranjanje spomina na uporništvo slovenskega naroda v vseh obdobjih, sodelovanje pri domovinski vzgoji, obrambna vzgoja in sodelovanje s Slovensko vojsko, sodelovanje pri spominskih svečanostih in praznovanju slovenske Policije ter sodelovanje ob prazniku državnosti in skupnih prizadevanjih ob urejanju zakonske zaščite veteranov in njihovih pravic.«

Župan Matej Slapar pa je povedal: »V veselje mi je, da se praznovanje občinskega praznika začenja ravno z odprtjem današnjem razstave. Domoljubje nam je isto in eno. Vsi vi mladi, če boste morda odšli v svet ali pa boste ostali tukaj, se boste vedno spominjali Kamnika. Kamnik bo vedno vaše mesto in Slovenija vedno vaša domovina. Če morda naš šolski sistem kdaj ne da dovolj poudarka domoljubju, pa so tu na mestu naše veteranske in domoljubne organizacije, ki dopolnjujejo učni proces in še dodatno poudarjajo, kako pomembno je domoljubje in, kako pomemben je naš odnos do domovine. Kamniški otroci se tudi s pomočjo veteranskih in domoljubnih organizacij zavedajo pomena domoljubja. Hvala vsem učencem in ostalim, ki so pripomogli k današnji razstavi.«

Za glasbeno popestritev dogodka so poskrbele učenke Glasbene šole Kamnik Nika Juvan, Manca Juvan, Petra Juvan in Janja Petrič, ki so nam, pod mentorstvom Tomaža Plahutnika in Neže Gruden, zaigrale venček slovenskih ljudskih. Vezna beseda je pripadala Sari Arko.

Vljudno vabljeni k ogledu razstave, ki bo v prostorih Občine Kamnik na ogled do sredine meseca aprila, in sicer v času uradnih ur Občine Kamnik, torej v ponedeljek, od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure, v sredo, od 8. do 12. ure ter od 13. do 17. ure in v petek, od 8. do 13. ure.

Redna letna skupščina Društva general Maister Kamnik

Redna letna skupščina Društva general Maister Kamnik Odprtju razstave je v Sejni dvorani Občine Kamnik sledila redna letna skupščina Društva general Maister Kamnik, ki ji je prisostvoval tudi župan Matej Slapar skupaj s sedaj že nekdanjim predsednikom Društva general Maister Kamnik Ivanom Miroslavom Sekavčnikom. Slednji je danes odstopil z mesta predsednika, na njegovo mesto pa so članice in člani potrdili Joška Berleca.

Po himni Zveze društev general Maister Slovenec sem, v izvedbi Kvarteta Krt, je predsednik Društva general Maister Kamnik Ivan Miroslav Sekavčnik naznanil, da je sicer šele drugo leto na vrsti volilni zbor Društva, a zaradi zdravstvenih razlogov odstopa z mesta predsednika. Prepričan, da ga bo ugleden Kamničan Joško Berlec dobro nadomestil, se je še vsem zahvalil za sodelovanje, posebno še upravnemu in nadzornemu odboru Društva, ter ženi, ki mu vedno stoji ob strani.

Župan Matej Slapar je Društvu zaželel, da bi tudi v nadalje gojili domovinske vrednote, vrednote, ki jih je poudarjal kamniški rojak, general in kulturnik Rudolf Maister. Gospodu Ivanu Miroslavu Sekavčniku pa se je zahvalil za njegovo preteklo delo in  doprinos Društvu general Maister Kamnik. »Tako ponosno kot gojite vrednote generala Maistra vi, gospod Sekavčnik, jih malokdo«, je še povedal župan. 

Sledile so predstavitve poročil preteklega leta in načrti delovanja Društva za letošnje leto.

Za glasbeno popestritev in recitacijo so poskrbeli člani Kvarteta Krt. Slednji so nas presenetili tudi z napevi, ki jih je posebej za to priložnost uglasbil Dominik Krt.

Odprtje razstave Vrti se

V preddverju Doma kulture Kamnik smo pozno popoldan odprli razstavo izbranih otroških likovnih del mednarodnega likovnega natečaja Zasebnega vrtca Zarja z naslovom Vrti se. Dogodka se je udeležil župan Matej Slapar skupaj z direktorico Zasebnega vrtca Zarja Jelko Golob.

Zasebni vrtec Zarja Kamnik je razpisal mednarodni likovni natečaj Raziskujemo senzoriko 2019 na temo Vrti se, s katerim je predšolske otroke in otroke prve triade slovenskih osnovnih šol ter njihove mentorje spodbudil k likovnemu ustvarjanju, pri katerem so lahko upodobili, kaj in kdo se lahko vrti, kako je to videti, zakaj do tega prihaja in kako to čutijo ter vidijo naši otroci. Tema se dotika gibanja, natančneje vrtenja. Odziv na razpisani likovni natečaj je bil resnično velik, saj so prejeli več kot 900 izdelkov iz več kot 90 vrtcev oziroma šol iz vse Slovenije, letošnje leto pa celo iz Italije, Avstrije in Hrvaške.

Zbrane sta ob odprtju pozdravila direktorica Zasebnega vrtca Zarja Jelka Golob in župan Matej Slapar, ki je bil navdušen nad deli mladih rok: »Lepo pozdravljeni na današnjem odprtju razstave Vrti se. Naj se ob tej priložnosti sprva zahvalim Zasebnemu vrtcu Zarja in direktorici Jelki Golob, koordinatorici natečaja, strokovnim delavcem vrtca ter strokovni komisiji, da smo priča delom, ki krasijo stene preddverja Doma kulture Kamnik. A najpomembnejše, dragi otroci, ponosni ste lahko nase. In tudi mi smo ponosni na vas, predvsem pa so danes še posebno ponosni vaši starši, dedki, babice, prijatelji,… Pripravili ste nam čudovita dela in prispevke, ki jih bomo lahko občudovali do sredine meseca aprila. Pravi mali umetniki ste in čestitke za to, kar ste nam danes prikazali.«

Dr. Uršula Podobnik je še predstavila odločitev strokovne komisije, podeljena pa so bila priznanja in pohvale izstopajočim avtorjem in mentorjem razstavljenih likovnih del. Za kulturno popestritev dogodka je poskrbela razigrana Zarjina otroška folklorna skupina.

Razstava bo v preddverju Doma kulture Kamnik na ogled do 14. aprila 2019.

Odprtje razstave Franjo Malgaj

Odprtje razstave Franjo MalgajV sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Celje se je zvečer v Rojstni hiši Rudolfa Maistra odvijalo odprtje gostujoče občasne razstave Franjo Malgaj. V imenu Občine Kamnik je odprtju prisostvoval podžupan Aleksander Uršič skupaj z direktorico Medobčinskega muzeja Kamnik mag. Zoro Torkar.

100. obletnico konca prve svetovne vojne in bojev za severno mejo so v Muzeju novejše zgodovine Celje obeležili z razstavo Franjo Malgaj, posvečeno junaškemu borcu za slovensko Koroško in njegovim tovarišem, ki, kot rečeno, gostuje tudi v Kamniku. Na razstavi so prikazane zgodovinske okoliščine, ko je 6. novembra 1918 v Celju oblast prešla v slovenske roke, na mestni hiši, danes stavbi muzeja, pa so prvič v zgodovini zaplapolale slovenske zastave. Ob tej prelomnici je največja pozornost razstave, kot nakazuje že njen naslov, namenjena zgodovinski vlogi šentjurskega rojaka Franja Malgaja, ki je prav tako 6. novembra 1918 s skupino prostovoljcev odšel na Koroško, s svojo hrabrostjo in odločnostjo pripomogel k temu, da je Mežiška dolina ostala slovenska ter pri tem izgubil življenje.

Franjo Malgaj (1894-1919) je bil star dvajset let, ko se je začela prva svetovna vojna. Vpoklicali so ga v 87. pehotni polk iz Celja, sodeloval je na soški fronti in se posebej izkazal na tirolskem bojišču, za kar je prejel zlato medaljo za pogum. Ko so se v Celju veselili dneva svobode, je Malgaj odšel na Koroško. Iz vojaka habsburške monarhije se je prelevil v močnega vojaškega nasprotnika avstrijskih sil. Njegove enote so osvobodile vso Mežiško dolino, v soglasju z Maistrom pa osvojile tudi Labot in Velikovec.

Malgajevo življenje se je končalo 6. maja 1919 med avstrijsko protiofenzivo, natančnih podatkov o smrti ni. Malgaja so na željo svojcev kasneje prepeljali v rodni Šentjur in ga tam 26. 10. 1919 pokopali. Na pogrebu je bil tudi general Rudolf Maister, po smrti pa so Malgaja odlikovali s Karađorđevo zvezdo z meči 4. stopnje. 

V poklon padlemu junaku in njegovim soborcem je ob razstavi izšel tudi strip Franjo Malgaj - mladenič, ki ga je izbrala zgodovina, avtorjev Marijana Pušavca in Gašperja Krajnca, s katerim želijo razstavljavci spomin na pomembne dogodke in osebnosti slovenske zgodovine približati tudi mlajšim generacijam.

Ob tej priložnosti je zbrane pozdravila direktorica Medobčinskega muzeja Kamnik mag. Zora Torkar, v imenu Občine Kamnik pa je ob odprtju obiskovalce nagovoril podžupan Aleksander Uršič: »Spoštovane, spoštovani, veseli me, da je ravno v Rojstni hiši Rudolfa Maistra moj prvi nagovor v imenu Občine Kamnik. Vsi vemo, kdo je bil Rudolf Maister in, kako močno je s svojimi dejanji zaznamoval slovensko zgodovino. Morda se motim in preveč sklepam po sebi, a premalo pa vemo, kdo je bil Franjo Malgaj. Franjo Malgaj je bil eden izmed tistih posameznikov, ki se v danih okoliščinah ne sprašujejo kaj bo z njimi, ampak kaj bo z družbo, kaj bo z domovino. V času vojne se ni spraševal, kaj bo domovina naredila zanj, vedel je, kaj bo sam naredil za domovino. Za domovino je dal največ, kar lahko človek da. Dal je svoje življenje. Kot pravi naslov razstave, je bil Franjo Malgaj mladenič, ki ga je izbrala zgodovina. Zgodovina nas vedno znova uči, na nas samih pa je, kako to sprejemamo. Zato so dogodki, kot je današnji, še toliko bolj pomembni. Pomembno je, da se vedno znova spominjamo, da so pomembne dogodke v slovenski zgodovini spodbudili posamezniki. V imenu Občine Kamnik čestitam in se zahvaljujem direktorici Medobčinskega muzeja Kamnik mag. Zori Torkar, velika hvala velja tudi predstavnicam Muzeja novejše zgodovine Celje. Vsem želim veliko lepih trenutkov na dogodkih ob občinskem prazniku in vas vabim na osrednje slovesnosti, ki se bodo odvijale v petek 29. marca.«

Skozi razstavo sta nas popeljali Marija Počivavšek in Darja Jan, za glasbeno popestritev sta poskrbeli flavtistki Glasbene šole Kamnik Nadja Baša in Lea Burja, pod mentorstvom Svetlane Petrović, z recitacijo Maistrove pesmi pa je dogodek obogatila Alenka Juvan.

Vljudno vabljeni, da se nam pridružite na številnih drugih slovesnostih in prireditvah, ki se bodo odvijali v okviru praznika Občine Kamnik. Podrobnejši program prireditev si lahko ogledate TUKAJ.

Vabljeni v Kamnik - Maistrovo mesto.


<< Nazaj | Novice