Mali grad

Približuje se Teden ljubiteljske kulture

07.05.2019

 

Približuje se Teden ljubiteljske kultureOd 17. do 26. maja bo v organizaciji Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti in Zveze kulturnih društev Slovenije  potekal že šesti Teden ljubiteljske kulture, v okviru katerega se bo zvrstilo približno 1000 različnih kulturnih dogodkov. Vseslovenska akcija je namenjena podpori ustvarjalcev in promociji ljubiteljske kulture po vsej Sloveniji in zamejstvu. Projekt je zasnovan po zgledu podobnih projektov v drugih evropskih državah, ki vsako leto opozorijo na pomen, kakovost in množičnost ljubiteljskega ustvarjanja.

Vseslovenski Teden ljubiteljske kulture zaznamujejo kulturni dogodki, ki se odvijajo po vsej Sloveniji in v zamejstvu, v sodelovanju z Zvezo kulturnih društev Slovenije in območnih izpostav JSKD skupaj s številnimi kulturnimi društvi in njihovimi zvezami, kulturnimi zavodi, lokalnimi skupnostmi, šolami, vrtci, knjižnicami, muzeji, posamezniki …

Rdeča nit letošnjega Tedna ljubiteljske kulture je ples, zato vabimo plesna društva in šole, da v tem času odprete vrata svojih plesnih studiev in dvoran. Povabite zainteresirane, da se pridružijo pri vašem ustvarjanju. Dogodek preprosto vnesete v TLK dogodkovnik, kjer pri zvrsti dogodka izberete Odprti plesni studii. Letošnji ambasador Matjaž Farič, koreograf, režiser, plesalec, umetniški vodja zavoda Flota in plesnega festivala @festivalfronta v Murski Soboti.

Del projekta, kjer so na voljo še dodatne informacije, lahko postanete tudi vi, in sicer s prijavo dogodka na spletni strani: http://tlk.jskd.si/.

Kaj je Teden ljubiteljske kulture?

Teden ljubiteljske kulture je javna predstavitev ustvarjalnosti v sodobni družbi. Teden ljubiteljske kulture skrbi za večjo dostopnost in mobilnost kulturnih dobrin. Vseslovenska akcija je namenjena podpori ustvarjalcev in promociji ljubiteljske kulture po vsej Sloveniji in zamejstvu. Projekt je zasnovan po zgledu podobnih projektov v drugih evropskih državah, ki vsako leto opozorijo na pomen, kakovost in množičnost ljubiteljskega stvarjanja.

Vseslovenski Teden ljubiteljske kulture se vsako leto začne z nacionalnim odprtjem v enem od slovenskih središč, nadaljuje z večjimi regijskimi dogodki, ki se povezujejo z več kot 1.000 lokalnimi dogodki po vsej Sloveniji.

Namen

Namen projekta je priznanje več kot 107.000 kulturnim ustvarjalcem, ki svojo energijo in čas ljubiteljsko (torej brez plačila za svoje delo) namenjajo kulturi. Projekt prek pestrega kulturnega dogajanja povezuje vse prebivalce Slovenije in zamejstva in izpostavlja kulturni ter družbeni pomen ljubiteljske kulture v naši državi.

S Tednom ljubiteljske kulture osveščamo in pod enotno podobo predstavljamo vse, ki svoj talent, čas in energijo namenjajo ljubiteljski kulturi ter tako bogatijo sebe in družbo.

Vir: Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti


<< Nazaj | Novice