Mali grad

Pri Termah Snovik papirnato cvetje pospremilo uradno odprtje prireditvenega šotora

29.10.2018

 

Pri Termah Snovik papirnato cvetje pospremilo uradno odprtje prireditvenega šotoraNedelja, 28. oktobra 2018, je bila kljub turobnemu, deževnemu vremenu pri Termah Snovik obarvana z živo pisanim cvetjem, v mobilno prireditvenem šotoru je namreč potekala prireditev Cvetoča jesen, ki so jo organizirali člani Turističnega društva Tuhinjska dolina. Preko 30 rokodelk in rokodelcev so na ogled postavili ročno narejeno cvetje iz krep papirja, ki je v preteklosti, ko naravnega cvetja ni bilo na voljo krasilo marsikateri poročni šopek ali pa bogkov kot v kmečkih hišah.

Vse do druge svetovne vojne je bilo na podeželju močno razširjeno izdelovanje rož iz papirja. Najpogosteje so jih oblikovali iz krep papirja, nekateri tudi iz posebnih papirjev za izdelovanje rož. Ponekod so jih povoščili in tako dosegli njihovo trajnost in odpornost. Papirnato cvetje so izdelovali za spletanje pogrebnih vencev, z okrasnimi kitami so zaljšali razpela, predvsem pa je bilo to cvetje namenjeno za poročne šopke in venčke ter šopke za vojake nabornike in novomašnike.

Prireditve so se med drugim udeležili tudi podžupan Občine Kamnik Matej Slapar, ki je dejal: »Spoštovane Tuhinjke, Tuhinjci in ostali gostje, prav lep pozdrav s strani Občine Kamnik. Zadnjih nekaj prireditev v letošnjem letu je ta šotor prišel izredno prav. Lahko rečemo, nimamo sreče z vremenom, imate pa Tuhinjci izredno srečo, zato da ste v tej dolini pridni, delovni in zagnani ljudje in eden izmed njih je zagotovo tako imenovani »zastavonoša« predsednik Turističnega društva Tuhinjska dolina Ivan Hribar, ki je nekaj tednov nazaj s strani nacionalne turistične zveze dobil posebno priznanje za prispevek k razvoju turizma. Človek sam ne more veliko narediti, če pa ima dobro ekipo, pa lahko skupaj dela take premike, kot ste jih naredili vi.«

K besedi je bil povabljen tudi v. d. direktorja Zavoda za turizem, šport in kulturo  Kamnik dr. Tomaž Simetinger, ki se je zahvalil vsem rokodelkam in rokodelcem in spomnil na pomembnost rokodelske veščine v preteklosti, ki je danes zapisana v register Nesnovne kulturne dediščine.

Prostovoljkam in prostovoljcem ter Termami Snovik se je zahvalil predsednik KS Srednja vas Damjan Zdovc, na koncu pa je imel besedo predsednik Turističnega društva Tuhinjska dolina Ivan Hribar, ki je dejal: »Spoštovane obiskovalke in obiskovalci, sodelavci, prijatelji, člani društva, jaz vedno rečem po dežju pride sonce. Če hočemo imeti cvetočo naravo mora biti tudi dež. Seveda za prireditve v takem vremenu, pa rabimo stabilno vreme oziroma streho. Zato smo se povezali z številnimi društvi v Tuhinjski dolini in skupaj stopili k projektu »Mobilni prireditveni prostor« in ga v letošnjem letu uresničili, kot nosilec projekta je TD Tuhinjska dolina, partner pa Terme Snovik, brez katerih to nebi bilo možno, kajti potrebno je zagotoviti prostor, sredstva. Projekt smo v celoti realizirali, poleg tega so terme pridobile tudi mobilni električni avto, postavili smo tudi električno polnilnico. Sledimo svoji trajnostni zgodbi. Tu so pogoji, kjer se povezujemo in delamo prireditve in to je dodatna ponudba za turiste, ki jih je v Tuhinjski dolini vsako leto več, zato je potrebno ponuditi različne storitve. Prireditev Cvetoča jesen potrjuje našo usmeritev, združuje etnološko sekcijo in sekcijo za urejenost Tuhinjske doline.«

Da je prireditev kljub dežju več kot odlično obiskana, je zagotovo pripomogel mobilno prireditveni šotor, ki so ga skupaj s povezanimi deležniki  uradno odprli mag. Darja Kraševec, Uroš Klemen, Irena Bizjak, Jože Korošec, Hribernik Matjaž, Matevž Hribar, Klančnik Zdenka, Goltnik Jan, Petra Zlatoper in Ivan Hribar. Z realizacijo mobilnega prireditvenega prostora je Tuhinjska dolina pridobila nove možnosti za izvajanje celotnih prireditev, ne glede na vremenske pogoje.

Kulturni program so obogatile Ljudske pevke predice z godcem Jožetom Jagodicem in Godba Tuhinjska dolina.

Besedilo: Terme Snovik d. o. o.
Fotografije: Sabina Romšak


<< Nazaj | Novice