Mali grad

Prevzem nove potujoče knjižnice

06.12.2012

 

V mesecu oktobru smo prevzeli novo potujočo knjižnico, ki jo bo Matična knjižnica Kamnik uporabljala skupaj s Knjižnico Domžale. Danes pa smo v Arboretumu Volčji Potok tudi uradno skupaj z občino Domžale in občino Lukovica prevzeli novo potujočo knjižnico.

Podjetje Dualis je v skladu z zahtevami predelalo vozilo Irisbus/IVECO Daily 50C17 V/P. Celotna investicija je znašala 110.280 evrov. Nakup je skupni projekt Ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, Občine Kamnik, Občine Lukovica, Knjižnice Domžale in Matične knjižnice Kamnik.

Potujoča knjižnica je namenjena oddaljenim krajem in tistim bralcem, ki ne morejo priti do knjižnice v Kamniku, Domžalah ali Lukovici. Obiskujejo jo večinoma otroci, mlade družine in starejši. S potujočo knjižnico pa se uveljavlja načelo enakopravne dostopnosti do kulturnih dobrih tudi uporabnikom s podeželja. Ljudje so jo vzljubili, saj sta prav na potujočih knjižnicah poudarjena oseben stik in dobro poznavanje okolja. Potujoče knjižnice so knjižnice na kolesih, ki skrbijo za širjenje bralne kulture, kar je ena od temeljnih kompetenc za uveljavljanje v družbi. Tako v Sloveniji kot v Evropi je to dobro uveljavljena in sprejeta knjižnična storitev. V Sloveniji je 12 potujočih knjižnic.

V občini Kamnik potujoča knjižnica vozi po Tuhinjski dolini, dolini Črne, pa tudi do Vranje Peči in Tunjic. Ustavlja se na 19-ih izposojevališčih, in sicer v 19-ih vaseh, načrtujemo pa še eno izposojevališče. Potujoča knjižnica ponuja vasem dodatno ponudbo, bralci pa jo na postajališčih navadno že nestrpno pričakujejo. V občinah Domžale in Lukovica se potujoča knjižnica ustavi na 23-ih izposojevališčih, kjer razveseljuje stalne bralce. Največ krajev obišče v dolini Črnega grabna, kjer so vasi posejane visoko nad dolino in je prihod potujoče knjižnice prvovrsten dogodek za prebivalce.

Današnjemu dnevu primerno je Miklavž najprej povabil župana občine Kamnik Marjana Šarca, župana občine Lukovica Mateja Kotnika in župana občine Domžale Tonija Dragarja k slavnostnemu razrezu traku, s čimer so tudi uradno naznanili začetek delovanja nove potujoče knjižice.

Sledili so nagovori županov, med njimi je župan Marjan Šarec poudaril pomen bralne kulture v današnjem času. »Množični komunikacijski mediji imajo vedno več vpliva. Bralna kultura za mlade generacije ni več tako samoumevna, kot je bila nekoč. Vseeno je poseben čar prijeti v roke knjigo v fizični obliki. Naj bo potujoča knjižnica privlačna postojanka za mnoge bralce.«

Veselja ob novi pridobitvi nista skrivali niti direktorica Knjižnice Domžale Barbara Zupan in direktorica Matične knjižnice Kamnik Breda Podbrežnik Vukmir, ki sta se vsem vpletenim v projekt zahvalili in dodali, da bo na novi potujoči knjižnici možna tudi računalniška izposoja preko brezžične povezave in stalen dostop do interneta, kar je novost med slovenskimi potujočimi knjižnicami. Ker je kombi večji od prejšnjega, ga bodo opremili z raznovrstnim gradivom, manjkal pa ne bo niti računalnik za uporabnike.

Za konec smo ob prevzemu nove potujoče knjižnice prisluhnili besedam direktorice Direktorata za kulturno dediščino Damjane Pečnik, ki je prav tako poudarila pomen knjige v današnjem času in svoj govor zaključila z besedami, da je zimski večer najlepše preživeti s čajem in knjigo v roki.

Za kulturni program so poskrbeli Godba Domžale, pevka Martina Šraj in kitarist Matic Smolnikar. Moderator je bil Tone Ftičar.


<< Nazaj | Novice