Mali grad

Previdno pri kurjenju kresov!

30.04.2015

 

Vsako leto, predvsem na predvečer prvega maja, po Sloveniji zagori na stotine kresov. Kurjenje kresov si predstavljamo predvsem kot prijeten kulturni ali družabni dogodek, vendar pa lahko prinaša tudi nevarnost za nastanek požara v naravi. Da bi bilo kresovanje varno in prijetno, da s kurjenjem ne bi povzročali nevarnosti požara, naj organizatorji javnih prireditev s kresovanjem ter vsi drugi, ki nameravajo v naravnem okolju kuriti kresove, upoštevajo napotke Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, Sektorja za načrtovanje in preventive.

Sektor za načrtovanje in preventive priporoča, da vsi, ki nameravajo v naravnem okolju kuriti kresove, upoštevajo naslednje  napotke:

Javne prireditve s kresovanjem morajo biti skladno z Zakonom o varstvu pred požarom in zagotovljeni ustrezni ukrepi, zlasti požarna straža, ki jo lahko izvajajo le gasilci. Če kres povzroči požar v naravnem okolju, je treba na telefonsko številko 112 o tem takoj obvestiti pristojni regijski center za obveščanje, ki bo na mesto požara napotil krajevno pristojne gasilce.

Zloženka požar v naravi

Vir: Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje, Sektor za načrtovanje in preventivo


<< Nazaj | Novice