Mali grad

Preventivna akcija »Bodi viden, Bodi previden« v duhu slogana »Posveti mi pozornost«

05.12.2016

 

V sredo, 30. novembra 2016, je Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Kamnik v sodelovanju z redarsko službo Občine Kamnik organiziral preventivno akcijo »Bodi viden, Bodi previden«, tokrat s sloganom »Posveti mi pozornost«.

Preventivna akcija »Bodi viden, Bodi previden« v duhu slogana »Posveti mi pozornost«

Akcija, ki se je izvajala na območju Volčjega Potoka – golf igrišče, Šmarce Bistriške ceste, Podgorja – skozi vas, na Usnjarski cesti in Poti 27. julija, je bila namenjena ozaveščanju pešcev, da morajo v temi ali ob slabši vidljivosti nositi svetla oblačila ter imeti ob telo pripet odsevnik, da le-ta prosto niha ob telesu, saj ga le tako lahko obsveti avtomobilski žaromet.

Kaj vse je lahko odsevnik?

Hodi varno, ravnaj preudarno

Kot pešci vedno hodimo po pločniku. Kjer to ni mogoče, hodimo ob levem robu ceste, da lahko pravočasno opazimo vozilo, ki nam prihaja naproti, pa tudi voznik nas lažje opazi. Če nas voznik spregleda, imamo tako še dovolj časa, da se umaknemo.

Zakon o pravilih cestnega prometa v 84. člen v 2. odstavku pravi: »Pešec, ki ponoči hodi zunaj naselja ali v neosvetljenem naselju, kjer ni pločnika ali pešpoti, po vozišču ali tik ob njem, mora nositi na vidnem mestu na strani, ki je obrnjena proti vozišču, svetilko, ki oddaja belo svetlobo, ki je vidna s prednje in zadnje strani, ali odsevni telovnik živo rumene ali oranžne barve z vdelanimi odsevnimi trakovi bele barve ali odsevnik iz drugega odstavka 87. člena tega zakona.« 2. odstavek 87. člena omenjenega zakona pa pravi: »Otroci morajo ponoči ali ob zmanjšani vidljivosti med hojo po cesti nositi na vidnem mestu na strani, ki je obrnjena proti vozišču, odsevnik, ki ne sme biti rdeče barve in katerega odsevna površina na vsaki strani meri najmanj 20 cm2                                      


<< Nazaj | Novice