Mali grad

Preventivna akcija »Bodi viden – bodi previden«

08.10.2021

 

Preventivna akcija »Bodi viden – bodi previden«Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Kamnik je skupaj z redarsko službo Občine Kamnik danes, 8. oktobra 2021, pri Osnovni šoli Toma Brejca in Osnovni šoli Marije Vere najmlajšim udeležencem v cestnem prometu razdeljeval odsevna telesa v okviru akcije »Bodi viden – bodi previden«. Poleg tega so se pogovarjali tudi o pravilnem obnašanju v prometu.

Preventivna akcija »Bodi viden – bodi previden« je bila namenjena ozaveščanju otrok, da morajo v temi ali ob slabši vidljivosti nositi svetla oblačila ter imeti ob telo pripet odsevnik, da le-ta prosto niha ob telesu, saj ga le tako lahko obsveti avtomobilski žaromet.

V ta namen je bilo razdeljenih približno 50 odsevnih trakov in kresničk.

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Kamnik bo tudi v prihodnjih dneh namenil skrb za najmlajše udeležence in razdeljeval odsevne trakove in kresničke tudi v bližini drugih kamniških šol. 

Bodi preVIDEN - nasveti Policije pešcem za varnejšo udeležbo v prometu

Pešci so med najbolj ogroženimi prometnimi udeleženci. V policiji ugotavljamo, da so pogosto žrtve nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil (kadar vozijo z neprilagojeno hitrostjo, pod vplivom alkohola, preblizu desnemu robu vozišča, vozijo z neočiščenimi ali zarošenimi stekli na vozilu ipd.). Veliko nesreč pa se zgodi tudi zaradi napak ali neustreznega ravnanja pešcev.

Še posebej pogosto so pešci v prometnih nesrečah udeleženi v jesenskih in zimskih mesecih, ko so vremenske razmere neugodne (megla, dež), svetli del dneva pa je krajši. Zlasti starejši so največkrat žrtve prometnih nesreč zaradi svojih napak ali ker kršijo cestnoprometne predpise.

Za varnejšo udeležbo v prometu vam policisti svetujemo

Pešci

Vozniki

Za večjo varnost pešcev izvaja Policija številne preventivne in represivne aktivnosti

Preventivne aktivnosti policistov so namenjene predvsem ozaveščanju pešcev, da morajo že sami čim bolje poskrbeti za svojo varnost v prometu (z nošenjem svetlih oblačil, kresničk in odsevnikov, odsevnih brezrokavnikov ipd.). Med drugim opozarjamo šolarje, njihove starše in stare starše na uporabo kresničk in drugih odsevnih predmetov. Represivne aktivnosti pa so usmerjene v umirjanje hitrosti voznikov motornih vozil na območjih, kjer se pešci najpogosteje zadržujejo.

Zlasti jeseni in pozimi, ko je svetli del dneva krajši in je na cestah slabša vidljivost zaradi megle, dežja, snega itd., policisti:

Za zagotavljanje varnosti pešcev si policisti prizadevamo skupaj z drugimi institucijami: Ministrstvom za infrastrukturo, Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, Zavodom RS za šolstvo, občinskimi sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, Avtomoto zvezo Slovenije, Rdečim križem Slovenije, Zvezo združenj šoferjev in avtomehanikov Slovenije, Zavodom Varna pot ter Zvezo društev upokojencev Slovenije.

Sodelujemo tudi v skupnih preventivnih akcijah, namenjenih pešcem, kot je npr. akcija Bodi preVIDEN.

Besedilo Bodi preVIDEN - nasveti Policije pešcem za varnejšo udeležbo v prometu: povzeto po policija.si




<< Nazaj | Novice