Mali grad

Preventivna akcija »Bodi viden – bodi previden«

01.10.2019

 

Začenja se nacionalna akcija »Bodi viden, bodi previden«Z današnjim dnem je Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa pričela z izvajanjem nacionalne akcije »Bodi viden – bodi previden«, ki se bo odvijala do 13. oktobra 2019. Akciji, ki posveča posebno pozornost večji ozaveščenosti pešcev, še posebej starejših in otrok – šolarjev in voznikov glede pravilnega ravnanja v cestnem prometu, se pridružuje tudi Občina Kamnik. S preventivno akcijo bomo posvetili posebno pozornost uporabi odsevnih predmetov, saj so dnevi še vedno kratki, pravilnem ravnanju v cestnem prometu in upoštevanju omejitev hitrosti v naseljih ter odstopanju prednosti pešcem pred označenimi prehodi s strani voznikov. Poleg preventivno-vzgojnih aktivnosti bo v času trajanja nacionalne preventivne akcije potekal tudi okrepljen nadzor s strani Policije in občinskih redarstev, ki bodo spremljali pravilno ravnanje voznikov kot tudi pešcev v cestnem prometu.

Preventivna akcija »Bodi viden, Bodi previden«V občini Kamnik se akciji torej poleg Policijske postaje Kamnik pridružuje tudi redarska služba Občine Kamnik skupaj s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Kamnik, ZŠAM Kamnik in AMD Kamnik. Slednji bodo v četrtek, 3. oktobra 2019, med 17. in 19. uro podrobneje spremljali upoštevanje cestno-prometnih predpisov s strani pešcev. Opozarjali in ozaveščali bodo na varno in ustrezno ravnanje v prometu (hoja po pločniku, prečkanje na označenih prehodih za pešce, nujno prepričati se o prosti poti pred prečkanjem, nakazati željo po prečkanju z dvignjeno roko itd.), z razdeljevanjem odsevnih trakov pa pešce opozarjali na nujno uporabo odsevnikov za boljšo vidnost v prometu.

Podatki o smrtnih izidih na slovenskih cestah

Lani se je na slovenskih cestah smrtno ponesrečilo 91 udeleženci, med njimi je bilo 13 pešcev, ki predstavljajo 14 odstotkov delež med vsemi umrlimi udeleženci v prometnih nesrečah. V letu 2016 je bilo smrtnih žrtev med pešci še 22.

Glavni trije vzroki za nastanek prometne nesreče z najhujšimi posledicami za pešce v zadnjih petih letih so:

Starejši pešci še posebej ogroženi

Med najbolj ogroženo starostno skupino pešcev spadajo predvsem starejši, na eni strani zaradi pešajočih psihofizičnih sposobnosti, pogosto pa tudi zaradi slabše opaznosti, saj so pogosto temneje oblečeni. V letu 2018 so umrle štiri osebe, starejše od 65 let. V zadnjih petih letih je v starostni kategoriji nad 65 let umrlo 36 oseb, kar predstavlja skoraj polovico vseh smrtnih žrtev med pešci.

Za večjo varnost pešcev moramo upoštevati naslednje:

Besedilo: delno povzeto po Javni agencija Republike Slovenije za varnost prometa


<< Nazaj | Novice